8 вересня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Росія наклала санкції на акторів

МОСКВА. – Росія наклала санкції 5 вересня на двох зірок Голівуду – Бена Стілера й Шона Пена – за їхню публічну критику війни Москви в Україні. Міністерство закордонних справ Росії сказало, що їм і 23-ом іншим громадянам США заборонений в’їзд в Росію. Обидва актори активно виступали в обороні України і зустрічалися з Президентом України Володимиром Зеленським. Ш. Пен перебував в Україні, працюючи над документальним фільмом. Напад Росії примусив його втікати пішки до Польщі разом з мільйонами біженців. У червні він повернувся в Україну, щоб відвідати Бучу та Ірпінь. В. Зеленський публічно подякував йому за підтримку. („Reuters”)

Росія купує зброю в Північній Кореї

ВАШІНҐТОН. – Згідно з недавно розсекреченим звітом розвідки США, Росія закуповує зброю совєтського виробництва в Північній Кореї. Високопосадовець уряду США сказав газеті „Вашінґтон Пост” 6 вересня, що Москва готується закупити „мільйони ракет та артилерійських снарядів” від Пхеньяну для  війни в Україні. Про це днем раніше написала газета „Ню-Йорк Таймс”. Аналітики кажуть, що це вказує на проблеми, які Росія має щодо забезпечення зброєю своєї армії. У липні Північна Корея була однією з кількох країн, які визнали незалежність так званих „Донецької та Луганської народних республік”. Міністерство оборони України 6 вересня заявило, що зброя совєтського виробництва „своє відслужила”, і що країна „переходитиме на стандарти НАТО”. Натякаючи на Кремль, воно сказало: „Хто не може перейти на стандарти НАТО, переходить на північнокорейські стандарти: чи то в зброї, політиці, чи у рівні життя”. У щоденному звіті про війну в Україні  Міністерство оборони Британії 6 вересня повідомило, що Москва отримала від Ірану першу доставу повітряних безпілотників, „частин до яких їй дуже бракує через міжнародні санкції”. („The Washington Post”)

Іран віддав безпілотник США

ВАШІНҐТОН. – Парамілітарна Революційна ґвардія Ірану захопила американський морський безпілотник у Перській затоці 30 серпня й хотіла його затягнути до себе, але віддала його після наближення бойового корабля й гелікоптера США. Іранський бойовий корабель закинув линву на безпілотник в центральній частині затоки й почав його тягти. Безпілотник мав фотоапаратуру, радари й сенсори для віддаленого спостереження моря. Корабель 5-ої Фльоти США нав’язав радіо контакт з іранським кораблем і повідомив, що безпілотник є власністю США й перебував у міжнародних водах. Відтак іранці відчепили линву й відпливли. 5-та Фльота США відповідає за Гормузьку протоку, крізь яку проходить 20 відс. світової нафти. Вона теж патрулює Суецький канал, який лучить Близький Схід з Середземним морем. Іранська ґвардія не згадувала про цей інцидент, а місія Ірану до ООН не мала коментарів. („Los Angeles Times”)

Тінь літака на пшеничному полі 

ФЮН, Данія. – Скульптор Микита Зігура до Дня Незалежности України створив на пшеничному полі в Данії 80-метрову тінь найбільшого літака у світі Ан-225 „Мрія“, яку можна побачити з космосу. „Це символ перемоги України, символ перемоги життя над смертю. Так, на превеликий жаль, літак, яким ми пишаємося, був знищений загарбниками, але це не означає, що знищено наш дух та віру у власні сили! Ми все відбудуємо. І літак, звісно, теж“, – розповів М. Зігура. Поряд із „Мрією“ він відтворив тіні безпілотного літального апарату та ворожого російського винищувача СУ-27 у реальному розмірі. Перша тінь означає те, що небо захищають герої України, а ворожий винищувач вказує на загрозу, яку жителі інших країн бачать лише у новинах. (Укрінформ)

Байдан гостро критикує республіканців

МІЛВОКІ. – Президент Джо Байден 5 вересня продовжував критику республіканців, які підтримують колишнього Президента Дональда Трампа. Промовляючи у Мілвокі, Джо Байден назвав їх крайньоправими екстремістами  і сказав, що вони в Конґресі „вирішили йти назад, повні злости, насилля, ненависти й розподілу”. Виступаючи 25 серпня в Раквилі, Мериленд, президент сказав, що „філософія” його попередника є „така як напівфашизм”, а 1 вересня у Філядельфії сказав, що республіканські прихильники Д. Трампа „представляють екстремізм, який загрожує самим основам нашої республіки”. Президент назвав їх „MAGA республіканцями” – від клича кампанії Д. Трампа „Зробіть Америку великою знову” (MAGA). Багато республіканців засудили такі вислови Джо Байдена. Виступаючи в Пенсильванії 3 вересня, Д. Трамп пояснив значення цього клича і назвав промову Джо Байдена перед Залею Незалежности у Філядельфії „найбільш злісною, ненависницькою та роз’єднуючою промовою, яку коли-небудь виголосив американський президент”. Опитування телеканалу „CBS News” вказали, що 19 відс. дорослих американців ідентифікують себе з кличем Д. Трампа. („Forbes”)

Винахідливість в арсеналі України

ВАШІНҐТОН. – Газета „Ню-Йорк Таймс” 29 серпня описала кмітливість українських військовослужбовців, яка дозволяє їм мати перевагу проти чисельно більшого ворога. Вона цитує генерала Фредрика Гаджеса, колишнього верховного командувача Військ США в Европі, якого вражає винахідливість українців. Він подає приклад затоплення головного корабля Російської Чорноморської фльоти „Москва”, де українці створили свою протикорабельну ракету, „Нептун”, основану на старих совєтських протикорабельних ракетах, але змодернізовану. Представники Пентагону розповіли, як українці теж винайшли як можна вистрілювати американські ракети з старих совєтських літаків. Удари по російському військовому летовищу в Криму 9 серпня були успішно проведені, вживаючи різну імпровізовану низку зброї, вибухових матеріялів і тактики. Все це вказує, кажуть колишні офіцери ЦРУ (СІА) про перехоплення ініціятиви Україною та офензивні дії. („The New York Times”)

Загадкова смерть в Москві

МОСКВА. – Равіл Маґанов, голова Ради директорів російської великої нафтової компанії „Лукойл“, помер 1 вересня у Москві після того, як він випав зі шпитального вікна. Його смерть відразу викликала підозріння, тому що голосні критики Кремля часто несподівано гинуть. У березні Р. Маґанов скритикував наїзд Росії на Україну. 67-літній Р. Маґалов вступив на посаду в 2020 році. Його смерть наступила в Центральному клінічному шпиталі, де члени еліти країни лікуються. Аґенція новин „Ройтерс” подає, що люди, які знали Р. Маґанова, казали, що це „дуже неправдоподібно, що він поповнив самогубство”.  У квітні олігарх Сергій Потосеня помер в Еспанії; дехто каже, що це було в підозрілих обставинах. Подібно помер банкір Владислав Аваєв. У травні колишній член керівництва „Лукойл“ Олександр Суботін помер після випакового отруєння. У серпні  критик Кремля Ден Рапопорт помер у Вашінґтоні, Хоч поліція вважає його смерть самогубством, інші ставляться скептично до такого вияснення. („www.yahoo.com”)

КУК нагородив активістів СУМ

ОТТАВА. – Конґрес українців Канади нагородив активістів Спілки української молоді (СУМ) найвищою нагородою – Шевченківською медалею відзначено Ірку Шуст-Данкович. Нагороду за визначне провідництво отримала Оксана Кузишин. Нагороду молодого провідника отримали Оксана Стех, Зоряна Кілик, Лариса Гемон і Роман Ґрод. („CYM Global“)

Коментарі закриті.