1 вересня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Сусіди патрулюватимуть небо Словаччини

МАЛАЦЬКИЙ, Словаччина. – 27 серпня Словач­чина підписала угоду зі своїми сусідами з НАТО – Польщею і Чехією, згідно з якою ці дві країни патрулюватимуть її небо від вересня. В заміну Словаччина готова віддати Україні своїх 11 бойових літаків МіҐ-29 радянського виробництва. Про це сказав репортерам Міністер оборони Словаччини Ярослав Надь на авіобазі в Малацькому. Це патрулювання продовжуватиметься аж поки Братіслава отримає від США 14 нових бойових літаків F-16 американського виробництва. Угода про їхню доставу була підписана в 2018 році, а сама достава буде в 2024 році. Вартість літаків, які мали б бути передані Україні, становить 300 млн евро (299 млн дол.). Словаччина, населення якої 5.4 млн, вже передала Україні протиповітряну оборонну систему S-300, військові гелікоптери Мі, самохідні гавбиці й реактивні системи залпового вогню „Град“. Братіслава тепер оголосила, що перешле Києву 30 гусеничних бойових машин піхоти BVP-1. („Reuters”)

Ватикан вияснює заяву Папи про війну

ВАТИКАН. – Ватикан 30 серпня став в обороні Папи Франциска проти закидів, що він не критикує Росію за її наїзд на Україну. Міністерство закордонних справ України 25 серпня викликало Апостольського нунція в Києві на безпрецедентну розмову. Днем раніше Папа прокоментував вбивство 20 серпня у Москві Дарії Дуґіної, доньки одного з ідеологів „русского міра” Олександра Дуґіна, назвавши її „безневинною жертвою”.  Після розмови з нунцієм Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав репортерам, що „українське серце розривається від слів Папи”. Тепер Ватикан вияснив, що слова Папи „не можна брати як політичну позицію”. „Щодо широкомаштабної війни в Україні, розпочату Російською федерацією, інтервенції Святішого Отця Франциска чітко й недвозначно засуджують її як морально несправедливу, неприйнятну, варварську, безглузду, огидну й святотатську”, – сказано в заяві. Того самого дня Патріярх Російської православної церкви Кирило відкликав свою зустріч з Франциском, яка була заплянована на вересень. Посол України до Ватикану Андрій Юраш висловив своє задоволенння заявою Ватикану. Ключовим у документі він назвав твердження про те, що Папа однозначно засуджує війну, яку розпочала Росія проти України. Посол наголосив: „Ми дійсно задоволені тим, що дуже рішуча реакція української сторони була дуже серйозно взята до уваги та отримала відповідь і роз’яснення Апостольської столиці. Найважливіше в цій заяві, це слова про те, що повномаштабну війну розпочала Російська федерація. Також офіційний документ Апостольської столиці вказує, хто є аґресором і хто відповідальний за цю війну”. („Associated Press”, „Релігійно-інформаційна служба України”)

Перша смерть від мавпячої віспи 

ГЮСТОН. – Урядовці охорони публічного здоров’я стейту Тексас повідомили 30 серпня про смерть пацієнта від мавпячої віспи. Якщо це буде підтверджено, то це буде першим випадок смерти від цього вірусу в країні. Одначе, це був дорослий пацієнт „з поважно ослабленим імунітетом”. Згідно з даними Центрів для контролі хворіб (CDC), досі від мавпячої віспи померли 15 осіб по цілому світі, а 45 тис. осіб мали цей вірус. У США досі 18 тис. осіб хворіли на нього. Більшість осіб, які захворіли на мавпячу віспу, були чоловіки, що мали сексуальні зносини з чоловіками, але цей вірус може заразити будь кого. Симптоми включають іноді болюче або свербляче висипання, що нагадує прищі або пухирі, а також грипоподібні симптоми, такі як лихоманка, озноб, болі в м’язах і віддихові симптоми. Більшість захворілих виздоровлюють до двох-чотирьох тижнів без медичного лікування. („www.yahoo.com”)

Росія збільшує число збройних сил

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін 25 серпня підписав розпорядження, згідно з яким число військовослужбовців Росії повинно зрости з 1.9 млн до 2.4 млн осіб. Останній раз В. Путін збільшив число збройних сил в листопаді 2017 року. Усі чоловіки в Росії віком 18-27 років мусять відбути один рік військової служби. Але по великих містах багато з них уникають служби з причин незадовільного стану здоров’я або студентського статусу. Військові аналітики кажуть, що ці нові числа не будуть достатніми, щоб продовжувати операції в Україні, якщо війна продовжуватиметься. („Reuters”)

Перестерога на концерті у Варшаві

ВАРШАВА. – Британський музикант Стінґ перервав концерт у Варшаві 30 липня, щоб перестерегти слухачів про загрозу для демократії у світі  і засудити війну в Україні як „абсурдність, основану на брехні”. Він попросив, щоб популярний польський актор Мацєй Штур вийшов на сцену й переклав його слова. 70-літній музикант додав, що „якщо ми проковтнемо цю брехню [про війну в Україні], ця брехня з’їсть нас”. („Associated Press”)

Путін відсторонив міністра оборони

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін відсторонив Міністра оборони Сергія Шойґу. Про це пише Міністерство оборони Об’єднаного Королівства Великобританії у своєму звіті 29 серпня. Оперативні командири звітують безпосередньо в Кремлі про статус війни в Україні. В. Путін призначив С. Шойґу на посаду в 2012 році, хоч той не мав жодного військового чи бойового досвіду. Він здобув популярність в 1990-2000-их роках коли був міністром надзвичайних ситуацій. („Fox News”)

„Moderna“ подає до суду

КЕМБРИДЖ, Масачусетс. – Біотехнологічна компанія „Moderna“ подає позов до суду на компанії „Pfizer/BioNTech“ через порушення патенту на вакцину проти коронавірсу. Зокрема йдеться про фундаментальну технологію мРНК, яку, за словами „Мoderna“, скопіювали без дозволу. У „Moderna“ вважають, що вакцина „Comirnaty“ від „Pfizer“ і „BioNTech“ порушує патенти, подані на технологію мРНК в 2010-2016 роках, яку „Moderna“ застосувала для створення власної вакцини – „Spikevax“. Позов подано 26 серпня в Окружному суді Округи Масачусетс. Досі у США були введені 360 млн доз вакцини „Pfizer“ і 229 млн доз вакцини „Moderna“. Розвиток цих вакцин вважають одним з найбільших досягнень сучасної науки. За менше ніж рік часу науковці створили й випробували щеплення проти коронавірусу і вислали їх лікарським закладам вже в грудні 2020 року. Престижний лондонський медичний журнал „The Lamcet” написав 22 червня, що впродовж першого року їхнього використання ці вакцини врятували життя майже 20 млн осіб. (Українська правда, „CNN”)

Антирадіяційні таблетки Україні

БРЮСЕЛЬ. – Европейський союз посилає Україні 5.5 млн антирадіяційних таблеток для захисту цивільних осіб у випадку поважної аварії на Запорізькій атомній електростанції, яка є під російською окупацією, але оперує з українською залогою. Генеральний директорат европейського громадського захисту й операцій гуманітарної допомоги (ЕСНО) оголосив про це 30 серпня. У заяві сказано, що Україна звернулася 26 серпня до ЕС за таблетками йодистого калію, які є ефективними при радіяції. ЕС дарує 5 млн таблеток зі своїх запасів, а 500 тис. дарує Австрія. ЗАЕС є найбільшою в Европі атомною електростанцією. Міністерство оборони Британії сказало, що російські окупаційні війська використовують охоронний статус ЗАЕС як щит, а Україна не хоче ризикувати обстрілами, щоб запобігти ядерній аварії. Начальник Міжнародної аґенції атомної енерґії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі сказав 29 серпня, що МАГАТЕ висилає місію в Україну, щоб перевірити безпеку й стабільність ЗАЕС. („Business Insider”)

Коментарі закриті.