25 серпня, 2022

Полонені в Україні та Росії

З перших днів війни Росії проти України сотні московських вояків потрапили в полон. Московські пропаґандисти негайно почали ширити брехню про знущання над полоненими москалями. І тоді у соціяльних мережах заговорили самі полонені, яким була надана можливість телефоном спілкуватися з рідними в Росії. Виявилося, що для них створені задовільні умови перебування, а жодних “бандерівців” вони не побачили. Міністер юстиції Денис Малюська показав, в яких умовах утримуються російські полонені. Вони сплять по вісім годин, мають триразове харчування, можливість займатися спортом або ходити до церкви. Все згідно з міжнародними нормами. На кожного полоненого росіянина держава щомісяця витрачає близько 3,000 грн. Усі вони під слідством. Хтось за тероризм, хтось за створення незаконних збройних формувань, а хто за державну зраду. 

Існують дві категорії російських військовополонених в Україні. Є полонені, щодо яких немає доказів скоєння ними воєнних злочинів. Є ті, стосовно кого докази є, і щодо них проводять розслідування та ухвалюють вирок.

Полонені, щодо яких доказів вчинення ними воєнних злочинів немає, утримуються до того часу, поки не буде запит на обмін таких осіб. До того часу вони найчастіше за все працюють, займаються деревообробкою під охороною на режимних об’єктах. При цьому окупантів, які чинили воєнні злочини, все ж таки можуть обміняти на українських військових. Тож типова доля першої і другої груп військовополонених – піти на обмін. Але злочинці цінніші як предмет обміну, бо їх хочуть швидше забрати, щоб прибрати ризики для подальших обвинувачень командування. І тим вагоміші можливості забрати з полону українців.  

Чим більше злочинців у полоні, тим краще – це ресурс для повернення українських військових із російського полону.

Українська сторона в одній із західних областей, організувала спецтабір для утримання російських військовополонених, які не підлягають обміну найближчим часом.

Військовополонені росіяни, які нещодавно потрапили в полон або які можуть бути обмінені найближчим часом, розподілені по закладах Міністерства юстиції України на всій території України. Умови утримання полонених відповідають нормам Женевської конвенції, і вони трохи кращі, ніж в ув’язнених або засуджених. До них також є повний доступ для представників Червоного Хреста.

Нині Україна змушена рахувати жахливі цифри загиблих, поранених та полонених внаслідок цієї війни.  Координаторка медійної  ініціятиви „За права людини“ Ольга Решетилова розповіла, які саме організації займаються справами полонених українців і що роблять з полоненими російські окупанти: „Ми уже встановили 22 місця утримання полонених військових та цивільних громадян. Це не лише території тимчасової окупації, а й на території Росії.

Росіяни не розділяють цивільних та військових, подають їх в одному списку. Це робиться для того, аби просто збільшити свій обмінний фонд. Тож, коли ми чуємо, що Росія утримує понад 6 тисяч військовополонених, маємо розуміти, що це – не лише військові, а й цивільні активісти. Росіяни навіть переодягають цивільних жителів після затримання у військову форму Збройних сил України, таким чином видаючи їх за військових“. 

Росіяни катують полонених, калічать, знущаються та принижують. Зростає число загиблих у полоні. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підготував інформаційні матеріяли для тих, чиї родичі зникли безвісти, потрапили у полон чи загинули, і зареєстрував 7,200 зниклих українських військовослужбовців.

Міністерство реінтеґрації тимчасово окупованих територій України передало свій функціонал з обміну військовополоненими Головному управлінню розвідки (ГУР) Міноборони. Надалі обміни військовополоненими – це спільна робота ГУР та СБУ. Водночас Мінреінтеґрації залишається відповідальним за утримання реєстрів військовополонених та роботу з профільними міжнародними організаціями.

У Російській федерації утримується ще понад 1,000 цивільних українців (з них понад 500 жінок), яких російські військові захопили у заручники.

Закордонне українство має засоби допомоги полоненим і заручникам, тож має посилити дії задля їхнього визволення, а також забезпечення нормальних умов утримання у полоні.

Коментарі закриті.