7 квітня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

35 країн збільшать допомогу Україні

ЛОНДОН. –  Міністер оборони Великобританії Бен Волес заявив, що його країна та союзники і партнери, зокрема США, домовилися збільшити постачання зброї Україні та розширити види озброєнь для допомоги у протидії російському вторгненню. Він це сказав після другої міжнародної конференції 31 березня, кількість учасників якої зросла до 35. Перша конференція постачальників зброї Україні відбулася 25 лютого, на другий день після початку російського вторгнення. Б. Волес наголосив, що Захід „посилює координацію, щоб збільшити військову підтримку і домогтися, щоб Збройні сили України зміцнювалися, продовжуючи виганяти російські війська”. Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україні для визволення потрібна наступальна зброя, зокрема бойові літаки і танки. Міністер сказав, що на додаток до порівняно легкої зброї українцям допоможуть далекобійною артилерією та амуніцією, а також бронетехнікою і потужнішими засобами протиповітряної оборони. Окремо були згадані системи берегової оборони, які могли б захистити Одесу і протидіяти російським кораблям у Чорному морі, з яких росіяни запускають по українських цілях крилаті ракети. „Конференція показує рішучість міжнародної спільноти підтримувати Україну в умовах вторгнення російських військ” – сказав міністер. (Голос Америки)

 

Путінові брешуть його дорадники

КАНБЕРА. – Російському президентові Володи­мирові Путіну не говорять правди його власні військові дорадники, які бояться сказати правду про невдачі Росії у війні з Україною. Про це 31 березня писали західні розвідувальні служби у своїх звітах. Голова британської розвідувальної служби GCHQ Джеремі Флемінґ сказав 31 березня, що В. Путін „дуже неправильно оцінив ситуацію”, і також „неправильно оцінив опір українського народу”. Промовляючи в Австралійському національному університеті в Канбері 31 березня, Дж. Флемінґ сказав, що західні союзники оприлюднюють „глибоко засекречені розвідувальні дані”, щоб випередити дезінформацію В. Путіна. Британська військова розвідка подала статистику 31 березня, вказуючи, що росіяни потерпіли тисячі втрат особового складу під час вторгнення в Україну. Тижнем раніше достовірні джерела НАТО подали, що до 13 тис. російських військовослужбовців вже загинули. („www.yahoo.com”)

 

Чи можна було стримати Росію?

ВАШІНҐТОН. – Вторгнення до України відповідає довготерміновим цілям Президента Росії Володимира Путіна. Про це 5 квітня у ході слухань в Комітеті Палати представників Конґресу США з питань збройних сил заявив голова Об’єднаних шефів штабу генерал Марк Мілей. Відповідаючи на запитання про можливість запобігти вторгненню Росії в Україну, М. Мілей заявив, що для цього знадобилося б використання Збройних сил США на території України. Останнє, за його словами, створило б ризик збройного конфлікту США та Росії. „Я би цього звісно не рекомендував”, – заявив М. Мілей. „Не думаю, що Путіна можна було стримати”, – він сказав. За словами генерала, аґресія Росії проти України „загрожує підірвати не лише мир та стабільність в Европі, але і ґльобальний мир та стабільність”. Раніше США й НАТО відкинули можливість використання збройних сил на території України, і створення безпольотної зони над нею. (Голос Америки)

 

Блінкен звинуватив Росію

ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив Москву у проведенні „навмисної кампанії” звірств у Бучі під Києвом. „Те, що ми бачили в Бучі, не є випадковим актом злочинного підрозділу. Це навмисна кампанія: вбивати, катувати, ґвалтувати, чинити звірства. Повідомлення, що більш ніж заслуговують на довіру, і докази – відкриті для світу”, – сказав Е. Блінкен журналістам 5 квітня перед від’їздом на зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюселі. Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило 5 квітня, що російських військових, які чинили звірства у Бучі на Київщині, знову повертають в Україну. (Радіо Свобода)

 

Сенат США засудив Путіна

ВАШІНҐТОН. –  Сенат США 15 березня одноголосно засудив Президента Росії Володимира Путіна як воєнного злочинця. Резолюцію внесла республіканська сенаторка з Південної Каролайни Ліндзі Ґрем. Її підтримали сенатори обох партій. Провідник сенатської більшости демократ Чак Шумер з Ню-Йорку сказав у своїй промові перед голосуванням, що республіканці й демократи разом зійшлися, „щоб сказати, що Володимир Путін не може втекти від відповідальности за жахіття, скоєні проти українського народу”. („Reuters”)

 

Стейти судять федеральні аґенції

ОРЛЯНДО. –  21 стейт подав позов 29 березня проти Центрів для контролі хвороб (CDC) та інших федеральних аґенцій, щоб нарешті покінчити з обов’язковим носінням масок на засобах громадського транспорту. Позов подано в Окружному суді США для Середньої округи Фльориди. Стейти арґументують, що федеральні мандати перевищують повноваження CDC та суперечать стейтовим законам, які забороняють такі мандати. Крім CDC, позов включає Департамент охорони здоров’я та соціяльних служб (HHS), Аґенцію транспортної безпеки (TSA) й Департамент національної безпеки (DHS). Жодна з аґенцій не мала коментарів у цій справі. Цей мандат увійшов в силу в січні 2021 року, коли коронавірус був широкопоширений. („NBC News”)

 

Спалили літак місії США

ЛЕ КАЙ, Гаїті. –  Демонстранти, які протестували 29 березня проти злочинности у місті Ле Кай, спалили літак, який належав місійній групі США „Agape Flights”. Не було зрозумілим, чому вони це вчинили. Прем’єр-міністер Арієль Генрі засудив цей випадок, називаючи його „підривним” і закликаючи до покарання винуватців. В інших частинах країни пройшли мирні демонстрації, які вимагали, щоб уряд більше робив для приборкання кримінальних банд. („Reuters”)

 

Шеф розвідки зрезиґнував

ПАРИЖ. –  Шеф французької військової розвідки Ерік Відавд зрезиґнував, тому що не передбачив війни в Україні, написали французькі ЗМІ 31 березня. Міністерство оборони не мало коментарів. Він перебував на цій посаді сім місяців. Шеф штабу Збройних сил Франції Тгієрі Буркгард сказав газеті „Le Monde”, що, на відміну від розвідки США, французька розвідка не вірила, що Росія нападе на Україну. („Reuters”)

 

Зростають клопоти Гантера Байдена

ВАШІНҐТОН. –  Департамент юстиції США посилює розслідування щодо Гантера Байдена, сина Президента Джо Байдена, повідомила газета „Вол Стріт Джорнал” 28 березня. У грудні 2021 року Г. Байден признав, що федеральні слідчі розглядають його податки. Але 16 березня газета „Ню-Йорк Таймс” написала, що департамент досліджує, чи він порушив закони проти відмивання грошей та лобіювання для іноземних урядів. Газета „Вашінґтон Пост” признала 30 березня, що інформації, знайдені на його особистому комп’ютері, який він покинув 2019 року у майстерні для ремонту комп’ютерів, не були продуктом російської дезінформації, як це досі твердила більшість ЗМІ. У промові в Сенаті 29 березня республіканець Рон Джансон з Вискансину порушив питання зв’язків Г. Бай­дена з китайською енерґетичною компанією CEFC. Ще в 2019 році звіт республіканських сенаторів кидав світло на відносини Г. Байдена з підприємцем Є Джіянмінґом, засновником CEFC, яким пов’язаний з Комуністичною партією Китаю. Про це писала газета „Ню-Йорк Пост” в жовтні 2020 року перед президентськими виборами. Але більшість ЗМІ проіґнорувала цю новину, кажучи, що це є російська дезінформація, а соціяльна мережа Твітер навіть заборонила згадувати про це. В 2014-2019 роках  Г. Байден був у Раді директорів української енерґетичної компанії „Бурісма“, хоч не мав жодного досвіду в цій ділянці, і отримував місячну платню до 50 тис дол. У 2019 році демократи в Конґресі провели імпічмент Президента Дональда Трампа за те, що він просив Президента України Володимира Зеленського розглянути цю справу. („www.yahoo.com”)

Коментарі закриті.