29 серпня, 2019

Ще одна сесія російської брехні

ПАРИЖ. – 23 травня я відвідав ексклюзивні дебати на тему „Росія-захід: розбіжності та конвергенції“ у Російському православному духовному та культурному центрі‚ щоб почути‚ що діється у ворога. Привітав мене охоронець, що стояв за столом, передбаченим для перевірки речей учасників. Красивий амфітеатр швидко заповнила публіка. Дебати провадили Рено Жірар, колюмніст з міжнародної тематики в газеті „Ле Фіґаро“, і Пйотр Толстой, заступник голови Державної Думи Росії і голова російської делеґації при Парляментській Асамблеї Ради Европи.

Р. Жірар оголосив теми вечора, у числі семи була Україна в першу чергу, після чого загальний огляд ситуації, що охоплює санкції, Европейський Союз, США‚ що взяли Росію в кліщі базами НАТО, Сирія як держава яку треба зберегти для порятунку християнського Заходу, Іран, що йому не дають будувати атомну бомбу з російських компонентів.

П. Толстой заявив‚ що російська мова була другою державною мовою в Україні аж заки не була заборонена, що в даний час там проходить запекла українізація і люди, які мають російське ім’я в пашпорті повинні змінити його на українське. Він сказав‚ що сам українського походження.

Р. Жірар зі свого боку, згадав про свої інтерв’ю під час Майдану – українські провідники виявилися‚ в основному‚ російськомовними. Арсеній Яценюк, наприклад, говорить увечорі російською мовою з дружиною.

П. Толстой‚ звичайно‚ заперечував присутність російських військ на Донбасі: „Якщо б російська армія дійсно втрутилася на Донбасі, вона б за 10 днів дійшла до Києва (сміх і оплески в залі)“. Він також погрожував, що Україна має 20 млн. росіян і Росія надає собі право дії на захист своїх „громадян“. Отже‚ 53 відс. населення ніби має „російське походження“.

Ще сильніше він висловився щодо Майдану: „Українці почали вбивати один одного на вулицях, спричиняючи десятки жертв! Тоді приїхали західні представники, що моментально зупинило масові вбивства“. Далі Президент Віктор Янукович подався у подорож, а парлямент незаконно усунув його. І щоб підтримати сказане: „Макрон може виїхати на шість тижнів в Етіопію і не буде усунений з посади“ (бурхливі оплески у залі).

Р. Жірар зробив вигляд, ніби заперечує, і сказав, що Крим йому видався гарним ходом‚ натомість Донбас був стратегічною помилкою. На що П. Толстой відповів‚ що єдиною стратегічною помилкою було здати Маріюпіль, що позбавило доступу до моря.

Що стосується Сирії, П. Толстой стверджує, що Росія має вберегти сирійську державу від „людей в помаранчевому, що відрубують голови“. У Венесуелі Росія перемогла, і хоча Ніколас Мадуро не найкращий з точки зору П. Толстого, він був демократично обраний народом.

На запитання, як сталося, що Росія, яка була великою потугою, упала до рівня економіки Еспанії, П. Толстой відповів: „Чекайте, і ви побачите“, залишаючи кожного сам-на-сам з власними розсудами.

Ми побачили традиційну сесію російської брехні, але ніби за втихаючої імпульсивности. Може П. Толстой підсвідомо був стривожений першими кроками Президента України Володимира Зеленського, який відразу ж оголосив, звертаючись до всіх колишніх радянських республік: „Дивіться – це можливо!“.

 

Данило Штуль
Париж

Коментарі закриті.