23 березня, 2018

Чемпіонка родом з України

Чемпіонка Паралімпійських ігор Оксана Мастерс. (Фото: Радіо Свобода)

Американка українського походження Оксана Мастерс стала чемпіонкою Паралімпійських Iгор у Пхьонхчані у лещетарському кросі, здобувши дві золоті медалі. Вона здобула також дві срібні медалі у біятлоні та ще й бронзову медалю у лещетарстві.

Оксана Бондар (так у дитинстві звали майбутню паралімпійську чемпіонку) народилась у Хмельницькій області. Фізичні вади дитини списували на наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Батьки дівчинки були переселенцями із зони відчуження. Вони відмовилися від неї одразу після народження. Тож Оксана потрапила до Ізяславського інтернату для дітей з інвалідністю.

У її п’ять років до інтернату приїхала 43-річна американка Ґей Мастерс. Вони одразу знайшли контакт, проте сама процедура всиновлення затягнулася на півтора року. У вісім років Оксані ампутували ліву ногу, у 13 ампутували  праву. Загалом О. Мастерс пережила 10 операцій.

Коли О. Мастерс переїхала до Америки, то у реабілітаційних центрах для дітей з інвалідністю займалася спортом. Вона їздила на ковзанах, займалася верховою їздою, спробувала свої сили у веслуванні та велоспорті, бігала, плавала, грала у футбол та бейсбол, а потім зацікавилася і зимовими видами спорту.

О. Мастерс каже, що в її серці є місце для Україні. Саме тому у 2015 році вона приїжджала до українських вояків у київський шпиталь – показати, що після ампутації ніг життя існує.

 

Коментарі закриті.