23 лютого, 2018

Хитрощі на виборах в Росії

Радіо Свобода 8 лютого написала: „Очікують, що же в першій турі виборів президента Росії, що призначені на 18 березня, зі значним відривом переможе 65-річний Володимир Путін. Вісім кандидатів будуть у бюлетені для голосування. Список кандидатів остаточно затвердила Центральна виборча комісія країни 8 лютого. Це – Сергій Бабурін, Павло Ґрудінін, Володимир Жириновський, Володимир Путін, Ксенія Собчак, Максим Сурайкін, Борис Титов і Григорій Явлінський.

Опозиціонер Олексій Навальний, якому заборонили брати участь у виборах через наявність судимости, назвав зазначених у бюлетені кандидатів „жалюгідними“. Раніше політик закликав до бойкоту голосування.

В. Путін фактично керує Росією вже 18-ий рік від 31 грудня 1999 року, коли подався у відставку попередній президент Борис Єльцин. За словами оглядачів, у Кремлі непокояться лише про те, щоб перемога В. Путіна була якомога маштабнішою, а можливою перешкодою для цього вважають апатію виборців. Щоб подолати її, вибори призначили на 18 березня – саме на той день, коли 2014 року Росія незаконно заявила про входження до неї українського Криму. Для цього ухвалили спеціяльний закон, що уможливив перенести вибори якраз на цей день. Як вважають, це зробили для того, щоб ще більше наростити виборчі показники В. Путіна, для якого захоплення Криму виставляють як одне з його головних досягнень“.

До цього повідомлення варто додати, що для маштабної перемоги В. Путіна застосовано тактику, яку не просто виявити необізнаним людям. Передовсім поряд з В. Путіним на високу посаду кандидують особи, які не мають жодного шансу на успіх. Єдиний небезпечний для В. Путіна конкурент – О. Навальний – хитромудро усунутий за кілька років до виборів. Тепер вісім прізвищ у бюлетенях створюють уявлення про демократичність російських виборів, у яких оберуть саме В. Путіна і це матиме вигляд волевиявлення народу.

Членів дільничних виборчих комісій зобов’язали обійти усі помешкання у своїх районах і запитати у мешканців, де вони голосуватимуть – за місцем проживання чи деінде? Ніби й не повинні робити такі обходи члени комісій, ніби не повинні розпитувати про щось виборців. Але невиконання такого наказу може поставити тих членів у скрутне становище вже після виборів. Ніхто не стане ризикувати.

А щодо запитання, то воно ніби й не стосується якогось з кандидатів, не виглядає на аґітацію. Задум значно хитріший. Опитування дає можливість виключити з списків виборців тих, хто скаже, що не піде на вибори або голосуватиме у іншому місці. Без цих людей, виключених з списків, відсоток тих, хто проголосує, виявиться значно вищим. А якщо раніше виключені раптом прийдуть на виборчу дільницю, то їх запишуть у додатковий список. За вислідом голосування обидва списки – постійний і додатковий – об’єднають і масовість голосування видасться вищою. Тож коли преса повідомить, що за В. Путіна проголосувала більшість виборців, це лише означатиме, що махінації організаторів виборів не були марні.

Журналіст Павло Казарін в „Українській правді“ зазначив, що перед російським керівництвом стоїть завдання за будь-яку ціну підвищити появу на президентські вибори. Одним з кроків на шляху до цієї мети журналіст назвав скасування відкріпних посвідчень, що дозволяє росіянам голосувати в будь-якій точці Росії. При цьому він упевнений, що В. Путін переможе в першій турі виборів.

Коментарі закриті.