23 лютого, 2018

Викриття „сірого кардинала“ Росії 

Відомий російський опозиціонер Олексій Навальний, керівник Фонду боротьби з корупцією, оприлюднив 8 лютого матеріяли, які викривають хабарництво і негідну поведінку віце-прем’єра уряду Росії Сергія Приходька. Викриття основані на свідченнях Насті Рибки, яку найняли для інтимних послуг на яхті російського олігарха Олега Дерипаски. Дівчина видала також книжку „Щоденник як спокусити мільярдера“.

Радіо Свобода 9 лютого розповіло: „У Фонді боротьби з корупцією вважають, що чиновник провів мінімум три дні на яхті мільярдера О. Дерипаски поблизу берегів Норвегії в компанії дівчат з ескорт-сервісу, а для подорожі з Москви міг використовувати власний літак бізнесмена. Фотографії обох чоловіків дівчина робила на борту яхти О. Дерипаски „Ельден“.

Статок О. Дерипаски зараз становить 6.7 млрд. дол. О. Дерипаска – російський металюрґійний маґнат-мільярдер, який влаштовує пишні прийняття в Давосі, нев’їзний до США і мав спільні справи з Полом Манафортом, колишнім управителем виборчої кампанії Президента США Дональда Трампа – на цей час уже звинуваченим у порушеннях закону.

С. Приходько почав кар’єру в Кремлі ще за президентства Бориса Єльцина. Він був помічником президента з питань зовнішньої політики. Експерти називають С. Приходька людиною, яка формувала зовнішню політику Кремля останні 20 років. Відколи Б. Єльцина змінив Володимир Путін, вплив С. Приходька в адміністрації президента Росії тільки зростав. Він очолив Управління адміністрації з питань зовнішньої політики, у 2004 році став помічником президента. Після початку третього терміну В. Путіна С. Приходько у 2013 році змінив „сірого кардинала“ російської політики Владислава Суркова.

О. Навальний вважає хабарем відпочинок С. Приходька на яхті олігарха, привезення його приватним літаком, запрошення шести дівчат для інтимних послуг на яхті. Велетенський маєток і таке ж помешкання С. Приходька, показані у фільмі О. Навального, несумісні з платнею його і дружини. Без хабарів від олігархів не обійшлося.

О. Навальний навів матеріяли провідних американських засобів масової інформації про зв’язки О. Дерипаски з П. Манафортом. Матеріяли О. Навального передрукували „The Washington Post“ і „The New York Times“, власний матеріял подала „The Daily Telegraph“.

О. Навальний у своїй публікації звернувся до В. Путіна: „У 1999 році Путін особисто займався відставкою генпрокурора Скуратова. Нагадаю, що „чоловіка, схожого на генерального прокурора“ зафільмували в компанії „дівчат з пониженою соціяльною відповідальністю“, як сам Путін любить їх називати. [Юрія] Скуратова відправили у відставку. Так що, Володимире Володимировичу, давайте, не змінюйте своїх принципів, відправляйте Приходька у відставку? А вас, дорогі читачі, прошу приготуватися до циркової вистави. Будемо дивитися, як замість того, щоб відправити корупціонера у відставку, кинуться захищати і Приходька, і Дерипаску. Уся ці корумпована система і пропаґандистська машина боротимуться за честь звичайного хабарника“.

В Росії вже 9 лютого „Радіо Свобода“ і „Медіязона“ отримали попередження уряду Росії з вимогою видалити фотографії з новин про розслідування О. Навального щодо Дерипаски і С. Приходька, тому що „вони подані без їхньої згоди і порушують недоторканність приватного життя“. Розслідування О. Навального щодо О. Дерипаски і С. Приходька внесені до реєстру забороненої інформації. Російський письменник Віктор Шендерович повідомив про звільнення директора видавництва „Ексмо“ Олега Новикова, який опублікував книгу Н. Рибки (насправді Анастасії Вашукевич з Бобруйська) про її перебування на яхті мільярдера О. Дерипаски в супроводі С. Приходька.

Коментарі закриті.