19 грудня, 2019

Філядельфійська архиєпархія готується до Патріяршого собору у Львові в 2020 році

Під час другої сесії архиєпархіяльного собору у Філядельфії. (Фото: Тереса Сівак)

Завершилася друга сесія архиєпархіяльного собору

 

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ – 7-8 грудня до передмістя Філядельфії з’їхалися представники 62 парафій та громад Філядельфійської Архиєпархії, щоб разом готуватися до Патріяршого собору на тему „Еміґрація, поселення і ґльобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви”, який відбуватиметься в кінці серпня 2020 року у Львові.

Перша сесія архиєпархіяльного собору пройшла 9 жовтня. Відтак, між першою і другою сесіями, пройшли деканальні соборчики. Мета другої сесії була зібрати напрацювання та під час третьої сесії, яка пройде навесні 2020 року, затвердити остаточні резолюції, з якими вибрані делеґати поїдуть до Львова та представлятимуть там свою архиєпархію на всецерковному рівні.

„Собори – це є звичайна практика Східної Церкви”, – зазначив у своєму вступному слові Архиєпископ Філядельфійський Борис Ґудзяк. Він вважає, що такі собори є не лише необхідною підготовкою до Патріяршого собору, але моментом єднання цілої архиєпархії, будування її сопричастя. „Ми мали подібну практику в Парижі. Вона спершу відбулася з обов’язку, бо всі єпархії повинні збиратися на соборчик, але згодом це стало природнім для життя єпархії”, – сказав він.

Митрополит Філядельфійський закликав під час цієї сесії не лише заслухати звіти деканальних соборчиків, але також обговорювати, „якими дарами і талантами кожен з нас може сьогодні послужити своїй парафіяльній спільноті та Церкві”.

Особливістю цієї сесії стала присутність Патріярха Святослава, глави Української Греко-Католицької Церкви та владик Постійного Синоду, який є дорадчим органом глави Церкви.

Він у своєму вітальному слові до присутніх зазначив: „Сьогодні через присутність глави Церкви та владик Постійного Синоду ваша Церква-матір обіймає вас і йде разом з вами соборовим шляхом”. І закликав делеґатів шукати відповіді на три питання: „Де ми є? Хто ми є? Як нам бути разом?”. Модератором робочих засідань був Владика Андрій Рабій, єпископ-помічник Філядельфійської Архиєпархії.

Окрім соборових засідань, було також організовано декілька заходів та зустрічей з дітьми та молоддю в „Нашій Українській Рідній Школі”, які мали цього дня заняття. Зокрема, з учнями школи зустрівся о. д-р Андрій Чировський, засновник Інституту східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького, який діє при Університеті Колеґії св. Михаїла Університету Торонто. Молодші діти випікали просфори, якими зможуть поділитися з рідними в часі Свят Вечора. Просфори благословив Владика Богдан Данило, єпископ єпархії св. Йосафата у Пармі, Огайо, та член Постійного Синоду.

У неділю 8 грудня катедра Непорочного Зачаття у Філядельфії святкувала свій храмовий празник. Богослужіння з цієї нагоди очолив Патріярх Святослав разом з владиками Постійного Синоду, Владикою Андрієм Рабієм та Владикою Василем Лостеном, єпископом-емеритом зі Стемфорду, Конектикат.

По завершенні літургії відбулося вручення Ордена Митрополита Андрея Шептицького – найвищої нагороди УГКЦ – Інститутові східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького та Евгенові Чолієві, попередньому президентові Світового Конґресу Українців.

Особливим моментом цього дня стало свідчення Джона та Марії Кастільйо. 7 травня у Денвері їхній 17-літній син, Кендрик, захистив свою клясу від озброєних нападників ціною власного життя. Батько поділився короткою історією життя свого сина, який вчився любити і служити тим, хто його оточував.

„Він хотів стати Лицарем Колюмба, але він став справжнім лицарем, який став на захист слабких”, – сказав батько. Варто зазначити, що під час літньої конвенції Лицарів Колюмба, яка проходила 7-8 серпня у Мінеаполісі, юнака посмертно прийнято до Лицарів. Після їхнього свідчення, присутні підходили та спілкувалися з Дж. та М. Кастільйо, щоб підтримати їх та запитати про пораду у вихованні дітей.

Блаженніший Святослав зазначив, що його особисто вразило свідчення про Кендрика. „Це був один з найсильніших моментів Собору, який ми глибоко пережили. І самі батьки ділилися, що кожного разу, коли вони розказують про свого сина, то й самі переживають зцілення”, – поділився він.

Завершилися два дні особливим чином на уздоровлення та молитвою за Україну, яку очолили сім єпископів.

 

ДОВІДКА: Постійний Синод – це дорадчий орган глави Української Греко-Католицької Церкви, який очолює Патріярх Святослав. До його складу входять четверо єпископів: Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген Попович, Архиєпископ і Митрополит Філядельфійський Борис Ґудзяк, Єпископ єпархії св. Йосафата у Пармі Богдан Данило та Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк. Також у засіданнях бере участь секретар Синоду Єпископів, Владика Богдан Дзюрах. Члени Постійного Синоду обираються Синодом Єпископів та патріярхом терміном на п’ять років.

Коментарі закриті.