19 жовтня, 2018

Фестиваль української спадщини провели в Мінесоті 

На фестивалі у Мінеаполісі. (Фото: Боб Іваськевич)

МІНЕАПОЛІС. – Уже традиційно 15 вересня Український Центр відчинив двері для гостей 18-го Фестивалю української спадщини. Посадник міста Джейкоб Фрей проголосив 15 вересня Днем української спадщини в місті. Привітала українську громаду сенатор Мінесоти Еймі Клобучар. Завдяки підтримці виборців штату фестиваль вперше одержав ґрант від Державної ради мистецтв Мінесоти.

Під звуки трембіти фестиваль розпочався. Американці уважно споглядали за писанкаркою Ольгою Довгополою, в чиїх руках звичайне яйце за допомогою писачка, фарб та терплячости перетворювалося на витвір мистецтва.

Поряд були витинанки львівської мисткині Дарії Альошкіної (з приватної колекції Людмили та Володимира Анастазієвських) – різноманітні візерунки з глибоким змістом. Серед них дерево життя, жінка-берегиня, квіти, писанки. Це перша виставка мисткині у Північній Америці. До цього її роботи бачили Европа і Південна Корея. Витинанка скорботи доповнила композицію спомином про Голодомор.

Відвідувачі торкалися струн бандури, розглядали вишивану блюзку‚ роботи Тані Бунiк, яка вже понад 20 років створює кераміку в трипільському стилі. 

Стіни прикрашали картини сучасних українських митців Мінесоти – Наталії Копес та Роксолани.

Екран дав можливість провести віртуальну мандрівку сучасними українськими містами. 

Композиція про Голодомор нагадала відвідувачам фестивалю трагічні сторінки української історії. „Після вшанування 50-ої річниці Великого Голоду в Мінесоті створили комітет, в який ввійшли сенатори штату, священики, професори”, – розповів член місцевого Комітету Голодомору Олександр Полець.

До цього часу документи про визнання Голодомору геноцидом українського народу підписали губернатори 11 штатів. Зараз необхідні підписи до місцевої влади збирають мешканці Мінесоти, розповсюджують тематичні брошури, проводять виставки в бібліотеках. 28 жовтня в Українському Центрі відбудеться відзначення 85-ої річниці геноциду. 

Про Голодомор згадав гість фестивалю, представник Світового Конґресу Українців при ООН, директор комунікацій та медія Українського Конґресового Комітету Америки Андрій Добрянський.

На сцені лунали пісні у виконанні вокалістів Наталі Крамаревської (музичний супровід Миколи Крамаревського), Галини Ґабріел, гурту „Весна” (учасниці Ольга і Галина Ворончак, Наталiя і Ольга Предько), Евеліни Маркової, Млади Худолій та її учня Ігоря Михайленка з виконанням дуету з опери „Запорожець за Дунаєм”. Виступили танцювальні ансамблі „Черемош” (Міннеаполіс) та „Зоря” (Онтаріо, Канада)‚ піяністи Іванна Крамаревська, Юлія Іваськевич, Єгор Ганшин, Софія Мицик, яка цьогоріч випустила свій перший сольний диск „Гуцульські акварелі“. 13-річна Ю. Іваcькевич за свою виставку про Голодомор у конкурсі „Національний день історії” була відзначена на державному рівні‚ а також дістала нагороду Центру австрійських студій Університету Міннесоти.

Звучала запальна музика „Гурту селюків”, створеного в 2007 році саме для виступу на Українському фестивалі. Під їхню музику можна танцювати гопак, аркан, коломийку, орлицю, карапет і багато інших танців з різних куточків України.

Історія ансамблю „Черемош”сягає 1934 року‚ коли завдяки леґендарному українському хореографові Василеві Авраменкові в США та Канаді з’явилося багато українських танцювальних колективів. Керівник ансамблю Кен Матлашевський народився в Канаді, танці вивчав в Україні‚ 20 років тому набрав свою першу групу. Серпень 2017 року був особливим для „Черемоша” завдяки подорожі в Україну. Танцювали тоді у Львові, Коломиї, милувалися мальовничими Карпатами. 

Гості фестивалю вітали ще один талановитий ансамбль – „Зоря” з Канади (художній керівник Браян Пічко). Виконуючи традиційні й сучасні танці різних реґіонів України, колектив подорожує містами Канади та США. 

На фестивалі можна було поласувати борщем, бограчем, дерунами, млинцями, пивом, морозивом. Продаж вареників стане фінансовою підтримкою для Табору лідерства „Scolar“‚ який 18 червня-1 липня вперше відбувся на теренах Мінесоти. Двотижневу програму вдалося здійснити завдяки Спілці Української Молоді при Українському Центрі. Табір уже чотири роки збирає дітей в Україні‚ у Карпатах. Програму розробили й очолюють експерти Українського Католицького Університету Андрій Рождественський та Світлана Бугай.

Важливою частиною фестивалю став авкціон, на якому спільнота українців виставила різноманітні лоти. 

На святі були 15 торговельних наметів. Гостям фестивалю припали до вподоби вишиванки, які привіз з України Віктор Лобзун‚ та українськa біжутерія від Юлії Колд. 

Відбувся традиційний конкурс поїдання вареників. Для дітей впродовж всього дня працювала ігрова зона. 

Організували фестиваль Павло Яблонський‚ Зенон Давидович‚ Ніна Хоревич, Тарас Підгайний‚ Л. Анастазієвська, Павло Солнтцев, Микола Саражинський, Марія Дігтяр‚ Бренд Довн, Лілія Личковська, О. Довгопола, Ю. Колд‚ численні добровольці.

Коментарі закриті.