13 серпня, 2020

Українська „Мрія” в Ізраїлі

Українська „Мрія” в Ізраїлі. (Фото: Kyiv Media)

ТЕЛЬ-АВІВ. – 3 серпня на летовищі ім. Бен Ґуріона приземлився найбільший у світі український вантажний літак „Мрія”. На його борту вантаж зі США – американські військові вантажні автомобілі, які будуть оснащені на замовлення Пентагону ізраїльською системою „Залізний купол” для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю лету до 70 кілометрів.

Розроблена ізраїльською компанією „Rafael” система показала себе позитивно при обстрілах ракетами Ізраїлю. Кожна батарея може захищати територію площею 150 квадратних кілометрів. У серпні 2019 року, Міністерства оборони Ізраїлю та США підписали угоду про продаж двох батарей „Залізний купол”, для захисту розгорнутих військ США від балістичних і повітряних загроз. Техніка цих батареї буде змонтована на базі автомобільної плятформи „Ошкош” (Oshkosh), які й привезла „Мрія”.

Це не перший приліт „Мрії” до Ізраїлю. У лютому 2008 року „Мрія” вже була в єврейській державі з таємною місією. Саме тоді в Ізраїлі була запущена вперше нова злітно-посадкова смуга спеціяльно для прийому великогабаритних літаків. „Мрія” зайняла місце, призначене для чотирьох звичайних вантажних літаків. Та це й не дивно, адже Ан-225 „Мрія” – транспортний реактивний літак надвеликої вантажопідйомности, створений у конструкторському бюрі ім. Олега Антонова. Абсо­лют­ний рекорд вантажопідйомности для літальних апаратів – 253.8 тонни.

Ан-225 – найбільший лайнер, який колинебудь випускався в світі. Тоді, 12 років тому, ізраїльські інформаційні аґенції писали, що на літак було піднято вантаж оборонного призначення для однієї з країн Африки.

Після виконання завдання „Мрія” вилетіла до України.

Коментарі закриті.