12 січня, 2018

Україна у 2018 році

Якщо зібрати з різних українських газет і журналів очікування експертів на 2018 рік‚ то помітимо‚ що вкрай мало саме політичних прогноз. Ситуація в такій мірі складна‚ багатозначна‚ що ніхто не відважується передбачати‚ що і як буде далі. У низці видань можна навіть знайти розлогі інтерв’ю з астрологами на цю делікатну тему‚ й вони запевняють‚ що от-от‚ вже через пару років‚ зорі на небі розташуються в дуже сприятливий для України спосіб і життя її піде доброю дорогою.

Тим часом дуже тішить‚ що економісти вже бачать певні позитивні зрушення. Наприклад‚ у 2017 році помітно зріс обсяг експорту українських товарів. Продуктів аґро-промисловоого комплексу та харчової промисловости – на 22 відс.‚ металурійних – на 17 відс.‚ виробів машинобудування – на 13 відс. У загальному обсязі експорту товарів питома вага Европейського Союзу становить понад 40 відс. Головними торговельними партнерами України також є США‚ Китай і Туреччина.

Однак‚ треба мати на увазі‚ що експорт тоді свідчить про економічне піднесення‚ коли він більший і динамічніший‚ ніж імпорт. У 2017 році ці два показники перебували на одному рівні. Далі справі експорту може зашкодити відтік українських трудових ресурсів до країн Европейського Союзу. Цими днями офіційна Варшава заявила‚ що Польща вже прийняла на працю 1.5 млн. українців.

У цьому році Україна змушена повертати зовнішніх боргів більше‚ ніж у минулому. Лише державний борг треба буде погасити на 4.3 млрд. дол. – в 2017 році сума погашення була на 1 млрд. дол. меншою.

Невигідною для України є тенденція до зростання цін на нафту. Швидше за все‚ знову доведеться підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги. А якщо вартість енерґоресурів буде зростати швидше‚ ніж ціни на зерно і метал‚ тобто основні товари українського експорту‚ то в 2018 році дефіцит у зовнішній торгівлі може сягнути 7 млрд. дол. й тоді перекривати його можна лише за рахунок золотовалютних резервів України.

Досвідчені економісти стверджують‚ що економіка України значно пожвавиться‚ якщо виникне важливе для приватного підприємництва банківське кредитування. Воно могло б сильно підштовхнути зростання Внутрішнього валового продукту. Тепер він‚ в найкращому разі‚ доходить до 2 відс. Це замалий показник. Для явного економічного прориву країни потрібне зростання Внутрішнього валового продукту принаймні на 4 відс. Досягнути цього можна лише за умови дуже жвавого залучення прямих чужоземних інвестицій‚ й то щонайменше – 5 млрд. дол. на рік.

І тут доходимо до зв’язку економіки з реальною політичною ситуацією в Україні. Її владний прошарок виявився нездатним здійснювати радикальні реформи. Через цю нездатність припинилася співпраця України з Міжнародним валютним фондом‚ і справа тут не лише в нових траншах‚ але також у тому‚ що кредитори хочуть бути певними‚ що Україна розвивається у правильному напрямку.

Політичні ризики можуть збільшуватися – з огляду на ту обставину‚ що на 2019 рік в Україні припадають і парляментські‚ і президентські вибори. Складна ж суспільна ситуація економіці не сприяє. Крім усього‚ конфлікт на Донбасі буде впливати на економіку в 2018 році сильніше. Не виключено‚ що під тиском інших країн Україні доведеться визнати соціяльні зобов’язання перед мешканцями Донецької і Луганської „народних республік“‚ і витрати на відновлення реґіону будуть відчутними, а хто буде фінансувати і з яких джерел – покищо незрозуміло.

Отож в цілому „домашні завдання“ перед українським суспільством – складні і серйозні. Потрібні відповідні зусилля і влади‚ і народу.

Коментарі закриті.