27 серпня, 2020

Україна святкувала День Незалежности

Президент поклав квіти до Стіни пам’яти. (Фото: Прес-служба Президен­та України).

КИЇВ. – 24 серпня повз Стіну пам’яті рухалася колона. На її чолі – Президент Володимир Зеленський з дружиною Оленою, позаду них – рідні тих, хто загинув на Донбасі, захищаючи Україну від наступу російських гібридних сил. Президент поклав квіти та закликав вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Наступну відстань до Софійської площі В. Зеленський провів у спілкуванні з рідними полеглих захисників.

У цей же час в парку Тараса Шев­ченка збиралися колишні військові та добровольці, які захищали Україну на Донбасі, а тепер мали вирушити вулицями Києва святковою ходою на честь 29-ої річниці Незалежности України.

Тим часом на Софійській площі в оточенні вищого керівництва країни, священослужителів та військових Президент В. Зеленський виголосив святкову промову (текст якої поданий внизу).

Завершивши свій виступ, В. Зелен­ський розпочав вручення державних відзнак, нагород та звань.

„Нам є ким і чим пишатися, у нашої країни багато скарбів. У нашої країни багата історія. Особливо музична історія незалежности”, – наголосив президент, анонсувавши таким чином виступ українських зірок.

Однак, святковий виступ сподобався не всім. Одна з причин – підбір зірок, адже серед артистів, які виступали, зокрема, опинились Олег Винник, який раніше відзначився неоднозначними висловлюваннями про Крим та участю у російському флешмобі „ВсемМир”, у якому фігурували російські культурні діячі, які свого часу підтримали анексію українського півострова; Потап, який у червні 2014 року, стоячи у спідній білизні на концерті у Москві, заявляв: „Офіційно заявляю від імені усіх українських артистів: Росія, спасибі, що ви нас приймаєте”; гурт „Время и Стекло”, який після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі неодноразово виступав з концертами у Росії, зокрема, на врученні музичних премій.

Ще одна причина невдоволення – мова пісень, адже низка з них виконувались російською мовою. Наприк­лад, багато невдоволених відгуків торкнулися композиції „Шльопки”. Співачка Ольга Полякова, репертуару якої і належить ця пісня, також пот­ра­пила у центр обговорення через виступ на святковому концерті. Усе через своє занадто відверте вбрання.

Імпровізований вагон потягу, на якому виступала Вєрка Сердючка, теж викликав зауваження, як і доречність вбрання учасників її колективу під час заходу такого рівня.

Окремий скандал розгорівся нав­коло правомірности використання окремих композицій. Так, у „Океані Ельзи” заявили про те, що не давали згоди на виконання під час святкового концерту їхньої композиції „Там, де нас нема” та зажадали пояснень від Офісу Президента України.

Однак найбільшим зауваженням від тих, хто не оцінив святкового виступу до Дня Незалежности, було те, що подібні перфоманси недоречні як елемент офіційної частини святкувань у нинішніх умовах. Тим паче, коли зовсім неподалік – у парку Т. Шевченка – люди у цей же час розповідали трагічні історії своїх рідних, котрі загинули на Донбасі, захищаючи Україну.

Володимир Зеленський у спілкуванні з рідними полеглих захисників. (Фото: Прес-служба Президента України).

А як святкували цей день у інших реґіонах України?

У непідконтрольних Україні містах на Донбасі до Дня Незалежности України з’явилась українська символіка. Українські прапори замайоріли на в’їзді у міста Луганськ і Сорокине (назва міста Краснодон із 2016 року після декомунізації).​

У Львові мистці презентували онлайн першу частину опери „Ukraine – Terra Incognita”, присвяченої оперному співакові, Героєві України Василю Сліпакові, який захищав Україну на Донбасі і загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року. Львовом також пройшов „Марш нескорених” на честь українських військовослужбовців, які загинули за незалежну Україну і захищають свою державу на Донбасі.

Близько тисячі жителів Дніпра взяли участь у „Ході Незалежности та єдности українців”. Під звуки військової оркестри вони пройшли центральними вулицями міста.

У Запоріжжі День Незалежности відзначили традиційною ходою центром міста. Ходу очолили батьки загиблих українських військових і ветерани війни на Донбасі.

Софія Середа/Радіо Свобода

 

Петро Порошенко, Марина Порошенко і Олександр Турчинов взяли участь у Маршу захисників України. (Фото: Petro Poroshenko/Facebook).

Відбувся Марш захисників України

Тисячі людей зібралися у Києві на Марш захисників України. Ветерани війни на Донбасі створили колони. Попереду йшли рідні загиблих військових, родичі героїв „Небесної сотні”. Люди заполонили парк, всі прилеглі вулиці. Колона пройшла по бульвару Шевченка і вийшла до Хрещатика.

Підтримати ветеранів прийшли тисячі людей. Під час руху колони люди на вулицях скандували „Героям слава!”.

Учасники маршу несли державні та кримськотатарські прапори, стяги ОУН-УПА і військових частин, чорні прапори повстанців Холодного Яру.

ВВС

Коментарі закриті.