20 червня, 2019

УНСоюз святкує 125 років: Фотофакти з історії, 1985

Конґресмен Деніел Майка (в центрі) з Заступником головного предсідника Мироном Kypoпасем (зліва) та Головним радним Тарасом Максимовичом.

22-го травня 1985 року відбулося багатолюдне відзначення 100-річчя українського поселення в США влаштоване у Вашінґтоні в сенатському будинку. Організаторами цієї вдалої імпрези, призначеної в першу чергу для американських гостей, були Український Народний Союз та члени Українсько-Американського Кокусу у Вашінґтоні, члени Об’єднання Українців у Вашінґтоні і Союзу Українок Америки (відділ у Вашінґтоні), як також поодинокі українські активісти.

Запрошеними були члени Koнґpeсу, а почесними спонзорами були провідники Демократичної і Республіканської партій в Палаті Репрезентантів і Сенаті, Сенатори Роберт Дол і Роберт Бирд, та Конґресмени Томас О’Ніл і Роберт Майкл.

Конґресмен Гемілтон Фиш (зліва) з Робертом МекКонелом з Українсько-Американського Кокусу.

При вході на залю вітали гocтей юнак і юначка в народному одязі хлібом і сіллю, а утиском руки віталися з гостями Головний предсідник УНС д-р Іван Флис, Заступник головного предсідника д-р Мирон Kypoпась, Заступниця головного предсідника Ґльорія Пашен, Головний секретар Володимир Сохан, Головний касир Уляна Дячук і Роберт МекКонел з Українсько-Американського Кокусу. Поміж співгосподарями імпрези були всі члени Головного Уряду УНСоюзу, які приїхали до Вашінґтону спеціяльно винайнятим автобусом з Союзівки, де відбувалися їхні річні наради.

Заступник головного предсідника Мирон Kypoпась (зліва) і Головний предсідник Іван Флис (в центрі) з Конґресменом Альфредом МекКендлесом.

Серед присутніх на прийнятті біля 400 осіб було понад 150 американських гостей, в тому 12 сенаторів і 18 членів Палати Репрезентантів. представники Білого Дому, Державного департаменту і Крайової наукової фундації.

Із сенаторів були: Едвард Зорінскі (Небраска), Денис ДеКонсіні (Арізона), Джесі Гелмс (Північна Каролайна), Спаркс Мацунаґа (Гаваї), Пол Capбейнс (Мериленд), Руді Бошвиц (Мінесота), Чарлз МкС. Метаяс (Мериленд), Бил Бредлі (Ню-Джерзі), Френк Лавтенберґ (Ню-Джерзі), Пол Саймон (Ілиной), Лотон Чайлс (Фльорида), Пол Лексолт (Невраска).

Сенатор Джесі Гелмс (другий зліва) з Марією Душник, Володимиром Квасом та Богданом Футеєм (праворуч).

Присутні були конґресмени: Джеймс Флоріо (Ню-Джерзі), Джеймс Колбі (Арізона), Гемілтон Фиш (Ню-Йорк), Семюел Стретон (Ню-Йорк), Томас Ментон (Ню-Йорк). Брус Венто (Мінесота), Роберт Борскі (Пенсильванія), Джордж Вортлі (Ню-Йорк), Фредрік Бушер (Вірджінія), Родні Чендлер (Вашінґтон), Альфред МекКендлес (Каліфорнія), Джан ЛаФальчі (Ню-Йорк), Вілліям Ґрін (Ню-Йорк), Бенджамін Ґилман (Ню-Йорк), Брус Морисон (Конектикат), Деніел Майка (Фльорида), Фред Екерт (Ню-Йорк), Едвард Феєн (Oгайо), Ник Рейгол (Західня Вірджінія).

Конґресмен Ник Рейгол (праворуч) з Головним касиром УНСоюзу Уляною Дячук.

Свобідна форми гостини, без промов, викликувала приємну атмосферу, а підкреслювала її особливо присутність великої кількости молодих українців з Вашінґтону та околиці. Головний предсідник УНСоюзу д-р І. Флис кількома реченнями подякував усім членам Конґресу, які відвідали це відзначення 100-річчя українських поселенців в США. Рівнож, він дякував їм за підтримку України та українців і висловив надію на дальшу співпрацю.

Фото: Наталії Слюзар та архів „Свободи” і „The Ukrainian Weekly”.

На веб-сторінці УНСоюзу читачі можуть переглянути фотоархів з історії організації. Фотоархів доповнюється і удосконалюється. Загляньте тут: unainc.org/una/the-una-is-125-years-old/.

Коментарі закриті.