14 листопада, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Александрійська Патріярхія визнала ПЦУ

КИЇВ. – 8 листопада Митрополит Православної Церкви України (ПЦУ) Епіфаній подякував Александрійському Патріярхові за визнання автокефалії ПЦУ. Митрополит Епіфаній нагадав, що Патріярх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ 8 листопада вперше згадав його ім’я як предстоятеля ПЦУ в диптиху православних Церков під час богослужіння в храмі Архангелів у столиці Єгипту Каїрі. Александрійський Патріярхат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріярхатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського Патріярхату в традиційному переліку помісних православних Церков. Таким чином, Александрійський Патріярхат став уже третьою з 15 помісних православних Церков, які на цей час визнали ПЦУ. (Радіо Свобода)

 

„Слуга народу“ має нового голову

КИЇВ. – Партія „Слуга народу“ 9 листопада обрала нового керівника. Ним став один з провідників фракції у Верховній Раді Олександр Корнієнко. Попередній керівник партії Дмитро Разумков став головою Верховної Ради, а тому не може займатися розвитком політсили. З’їзд відбувся у залі конґресово-виставкового центру „Парковий“. О. Корнієнко заявив, що важливим завданням для партії є підготовка до місцевих виборів, розвиток осередків на місцях. Особливо з урахуванням того, що у владі розглядають варіянт провести вибори наприкінці літа 2020 року, тобто трохи раніше чергових. (BBC)

 

Розвели війська на останній ділянці

ПЕТРІВСЬКЕ, Донецька область. – 8 листопада бойовики зірвали розведення сил та засобів в районі населених пунктів Богданівка і Петрівське Донецької области. 9 листопада українські військові усе ж почали процес розведення сил та засобів на останній ділянці – поблизу Петрівського. Проросійський вояк запустив сиґнальну ракету, що означала готовність до розведення. Після цього, за командою, 20 бійців, три бойові машини піхоти та дві вантажівки залишили старі позиції. Процес розведення тривав три доби, після чого сторони приступили до розмінування території. 11 листопада завершилася практична фаза розведення сил та засобів на лінії розмежування біля населеного пункту Богданівка та Петрівське. (Радіо Свобода‚ „Українська правда“)

 

Росія переслідує Ігоря Мазура

КИЇВ. – 9 листопада Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи затримання польськими органами на прикордонному пункті Ягодин-Дорогуськ громадянина України Ігоря Мазура, заявив, що Росія вкотре використала інструменти Інтерполу для політичних переслідувань громадян України. Це було необґрунтоване переслідування, а також втручання у справи військового, політичного, релігійного і расового характеру. Росія звинувачує І. Мазура у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових сутичках із федеральними силами Росії на території Чечні. Суд щодо І. Мазура мав відбутися 10 листопада в Любліні, але українського активіста відпустили на поруки генерального консула України в Любліні. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він проживатиме в консульстві. За звинуваченнями в участі у Першій чеченській проти федеральних військ свого часу були затримані і засуджені у Росії Микола Карпюк та Станіслав Клих. (Радіо Свобода)

 

Провели виставку архівних документів

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – На книжковому форумі „Сторінками української книги“, яка відкрилась у фортечній ґалерії „Бастіон“, 9 листопада представили виставку архівних документів „На шляху до Соборности України“. Давні періодичні видання та 12 архівних справ вперше представлено для загального огляду. Серед них є справи, зібрані польською таємною поліцією. Нині в обласному архіві Івано-Франківщини зберігають до 60 архівних справ і 13 періодичних видань, які виходили з 1918 до літа 1919 року. („Укрінформ“)

 

Українські фільми показали у США

САНТА-МОНІКА, Каліфорнія. – На Американськ­ому кіноринку (AFM) триває робота Українського експонату, організованого Film.UA Distribution з підтримкою Українського культурного фонду. Представникам міжнародної кіноіндустрії показали 8-9 листопада підтримані Держкіно стрічки „Захар Беркут”, „Фокстер і Макс” та  „Мавка. Лісова пісня”. Був представлений каталог сучасних українських стрічок. За результатами конкурсного відбору до нього увійшли картини „UKE”, „Крим, як це було”, „Крихка свобода”, „Speech!ess”, „Сказ” та створені з підтримкою Держкіно „Какофонія Донбасу”, „Заборонений”, „Рубіж. Операція Грубешів”, „Шляхетні волоцюги”. Також міжнародна кіноспільнота ознайомилася з фільмами „Черкаси”, „Віддана”, „Микита Кожум’яка”, „Пригоди св. Миколая” та „Викрадена принцеса”.  Американський кіноринок проводився 6-13 листопада. АФМ 2019 року проходить з 6 по 13 листопада, щоб отримувати нові контакти, продавати, фінансувати та купувати фільми. Кіноринок відвідують учасники з понад 70 країн. („Укрінформ“)

 

Зеленський пропонує референдум

КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до нації 11 листопада запропонував винести питання продажу землі іноземцям на всеукраїнський референдум.  „Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дана згоду народу України“, – наголосив В. Зеленський. Звернення В. Зеленського було оприлюднене на тлі перекриття доріг в кількох реґіонах України противниками продажу землі. У своєму зверненні В. Зеленський назвав закріплене у Конституції право власности на землю „одним з найбільших обманів, який посіяли у свідомості громадян“. На його думку, українці не є повноцінними власниками землі, поки не можуть її продавати чи купувати. (ВВС)

 

Міноборони завдали збитків

КИЇВ. – Головна прокуратура України 11 листопада заявила: працівники Міністерства оборони у 2017 році під час закупівлі засобів зв’язку чужоземного виробництва для потреб оборони в контракті не передбачили обов’язкової умови щодо одержання Україною відповідних компенсацій і завдали збитків на 173 млн. грн. У прокуратурі припускають, що посадовці Міноборони могли діяти з метою одержання неправомірної вигоди одним зі спецекспортерів. Досудове розслідування доручили Національному антикорупційному бюро України. У Міністерстві оборони наразі не коментували інформацію. (Радіо Свобода)

 

Найбільше грошей надійшло з США

КИЇВ. –  У 2019 році українці отримали найбільше грошових переказів зі США – понад 17 відс. (141 млн. дол.) від загального обсягу переказів. Про це заявила 11 листопада заступниця керівника напрямку „Міжнародні перекази“ Приватбанку Марія Страшко. Частка Приватбанку в загальному обсязі виплат грошових переказів у країні становить 49.8 відс. Якщо порівнювати з 2018 роком, частка США серед країн-донорів зросла на 3 відс. Другим залишається Ізраїль (14 відс., 114 млн. дол.), на третьому місці Італія (9 відс., 78 млн. дол.). Далі йдуть Росія і Польща. Українці найчастіше відправляють гроші в Росію, Грузію та Азербайджан. („Економічна правда“)

 

Церковники штурмували суд

КИЇВ. – 11 листопада у Шостому апеляційному адміністративному суді Києва сталися сутички між представниками ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріярхату (УПЦ КП) і працівниками суду. Група осіб розбила скляні двері в будівлі суду та намагалися потрапити на засідання. Для припинення конфлікту працівники поліції застосували сльозогінний газ. На засіданні  розглядали позов УПЦ КП до Міністерства культури про заборону ліквідаційній комісії вчиняти дії щодо майна цієї Церкви. Суд розглядав апеляційну скаргу Мінкультури на ухвалу Окружного адмінсуду Києва від 4 вересня, якою суд визнав протиправним наказ Мінкультури про скасування статутів УПЦ КП і заборонив органам державної та місцевої влади чіпати Церкву та її майно. У суді апеляцію задовольнили. („Українська правда“)

Коментарі закриті.