31 липня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Прибула представниця ООН

КИЇВ. – Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця 24 липня прийняв новопризначену голову Моніторинґової місії ООН з прав людини Матільду Богнер у зв’язку з початком її роботи в Україні. Учасники зустрічі обговорили низку питань співпраці між Урядом України та Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини та обмінялися думками щодо шляхів поглиблення такої взаємодії. М. Богнер наголосила на готовності місії й надалі надавати практичне сприяння і всебічну допомогу Україні у галузі прав людини, особливо враховуючи важливість захисту прав осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту. (Міністерство закордонних справ)

Затримали танкер Росії

ІЗМАЇЛ, Одеська область. – 24 липня в порт Ізмаїл під прапором Росії зайшов танкер „Nika Spirit“, який, за даними міжнародної інформаційної системи „Equasis“, ідентифікований як танкер „Neyma“, що бльокував Керченську протоку в листопаді 2018 року. Такі незаконні дії сприяли захопленню українських військових кораблів разом з 24 членами залог. 25 липня Служба Безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали танкер, залога якого складається з 15 громадян Росії. Того ж дня Україна дозволила морякам танкера повернутись додому. („Укрінформ“)

Помер засновник КІУС Манолій Лупул 

ЕДМОНТОН. – 24 липня у Канаді, у віці 91 року, помер д-р Манолій Лупул – перший директор Канадського Інституту Українських Студій (КІУС), пристрасний і мудрий обстоювач українських прав у Канаді. М. Лупул народився у Віллінґтоні в Альберті, 1927 року. Батьки його батьків переїхали до Канади з Буковини на початку ХХ ст. М. Лупул навчався в Альбертському університеті, Університеті Міннесоти, отримав ступінь доктора історії в Гарварді. У 1967 році він заснував КІУС при Альбертському університеті – осередок українознавства, який займається науково-дослідницькою та видавничою діяльністю з української та україно-канадської тематики. Церемонія прощання з М. Лупулом призначена на 8 серпня. (Радіо Свобода)

Начальника поліції звільнили

ДНІПРО. – 27 липня Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження стосовно можливого перевищення уповноважень начальником Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Віталієм Глуховерею під час інциденту у 2018 році. Йому може загрожувати від трьох до восьми років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років. Президент України Володимир Зеленський закликав Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова негайно звільнити В. Глуховерю, який очолює поліцію области з травня 2017 року. 12 вересня 2018 року патрульні поліцаї зупинили автомобіль, за кермом автомобіля перебував водій В. Глуховері. Водій зателефонував В. Глуховері, після чого на місце прибули працівники спецпідрозділу та затримали патрульних поліцаїв. 29 липня керівник Національної поліції Сергій Князєв звільнив з посади В. Глуховерю. („Укрінформ“)

Україна серед виробників сталі

КИЇВ. – Українські металюрґи у червні цього року в порівнянні з червнем минулого року скоротили виробництво сталі на 3 відс – до 1,659 млн. тонн, зберігши при цьому 13 місце в списку світових виробників цієї продукції. Про це повідомила 28 липня Всесвітня асоціяція виробників сталі (World Steel Association). За підсумками червня першість серед світових виробників сталі традиційно зберіг Китай з показником 87.5 млн. тонн. Далі йдуть Індія, Японія, США, Південна Корея, Німеччина, Бразилія, Туреччина. („Укрінформ)

Почали відтворення кептарів

ДЕЛЯТИН, Івано-Франківська область. – У Івано-Франківському центрі розвитку місцевого самоврядування за програмою „U-LEAD з Европою“ 28 липня розпочали проєкт „Збереження історико-культурної спадщини шляхом відтворення кептарів та вишиванок делятинського типу“. Вартість проєкту становить 315 тис. грн., з яких 250 тис. отримає громада. За ці гроші плянують пошити 10 кептарів (хутряних кожушків без рукавів) та 10 чоловічих і стільки ж жіночих вишиванок. Делятинські кептарі, як і верховинські та косівські, виготовляли з овечої шкіри. Після 1920 року такі кептарі тут ніхто не виготовляв, бо єдиного майстра в Делятині не стало. Програму „U-LEAD з Eвропою“ спільно фінансують Европейський Союз і його члени Данія, Естонія, Німеччина, Польща та Швеція. („Укрінформ“)

Вшанували пам’ять загиблих у Скнилові 

ЛЬВІВ. – 27 липня у Львові відбулися меморіяльні заходи, присвячені 17-ій річниці трагедії на Скнилівському військовому летовищі. Рідні і близькі, друзі та знайомі, усі небайдужі львів’яни та міська влада вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою і покладанням квітів. У капличці Всіх святих українського народу і пам’яті жертв Скнилівської трагедії, що біля летовища, відслужено Літургію та парастас за загиблими. Після цього учасники вирушили до „Сеґменту пам’яті“ на летовищі, де поклали квіти до могил. Авіокатастрофа на летовищі сталася 27 липня 2002 року, коли винищувач упав у натовп глядачів. Загинуло 77 осіб, серед яких 28 дітей, ще близько 250 людей постраждали. За кількістю загиблих ця трагедія вважається найбільшою катастрофою в історії авіяційних свят. („Укрінформ“)

Затримали ватажка грабіжників 

КИЇВ. – 27 липня оперативники Національної поліції затримали ватажка банди злочинців, які тривалий час грабували ювелірні магазини по всій Україні. У період з 2016 по 2018 рік група нападала на магазини на території Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Житомирської та Хмельницької областей, і кожного разу злочинцям вдавалося втекти й уникнути покарання. Сума завданих ними збитків перевищує 5 млн. дол. Провідником злочинної групи виявився 35-річний житель міста Первомайська, що на Миколаївщині. У нього знайшли зброю, пристрій для глушіння сиґналу, переносні радіостанції, тактичну уніформу та силіконові маски-балаклави, які повністю змінюють обличчя людини. Ще четверо учасників злочинної групи й надалі перебувають у розшуку. (ВВС)

Україна може змінити ситуацію 

ВАШІНҐТОН. – „Україна отримала надзвичайний шанс змінити ситуацію“ – стаття з такою назвою вийшла 27 липня у поважному виданні „Вашінґтон Пост“. „Українська політична еліта неодноразово втрачала шанс стабілізувати країну та забезпечити незалежність від Росії“, – пише видання. 21 липня виборці замінили понад 60 відс. складу парляменту, усунувши партії, які управляли країною у минулому. Газета вказує на позитивні сиґнали, які вже надіслав Президент Володимир Зеленський: він вже попросив парлямент скасувати депутатську недоторканість, дозволити переслідування офіційних осіб за хабарництво та схвалити призначення нового Генерального прокурора. („Голос Америки“)

До ПЦУ приєдналося понад 500 парафій 

КИЇВ. – Протягом понад пів року, що минули від створення Православної Церкви України (ПЦУ), до неї приєдналося понад 500 парафій Української Православної Церкви (Московського Патріярхату), повідомив предстоятель ПЦУ Епіфаній 28 липня. Він зазначив, що процес дещо сповільнився у зв’язку з виборами, але висловив переконання, що згодом динаміка переходів поновиться. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.