1 березня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Визначено лавреатів премії Шевченка

КИЇВ. – Комітет з Національної премії ім. Тараса Шевченка 19 лютого назвав цьогорічних лавреатів. У номінації „Література, публіцистика, журналістика“ перемогу здобули Богдан Горинь та Оксана Забужко. У номінації „Музичне мистецтво“ відзначений Володимир Шейко. Переможцем у категорії „Візуальне мистецтво“ став Василь Чебаник. Найкращим у номінації „Кіномистецтво“ став Роман Бондарчук, у категорії „Театральне мистецтво“ – Ростислав Держипільський. Нагороду вручатимуть, за традицією, на початку березня. (Радіо Свобода)

Необхідно захистити пам’ятки Криму

КИЇВ. – 21 лютого у приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулося ХХІV засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Члени комісії обговорили її роботу у 2018 році, окреслили ключові пріоритети роботи у 2019 році, надали патронат низці заходів, проведення яких запляновано у поточному році. Під час засідання наголошувалось на важливості збереження культурних цінностей України у тимчасово окупованому Росією Криму на порядку денному міжнародних організацій, у першу чергу ЮНЕСКО, застосування міжнародних механізмів захисту культурних цінностей, що опинились під загрозою руйнування або знищення у наслідок дій окупаційної влади. Особлива увага була приділена збереженню Ханського палацу в Бахчисараї, який опинився під загрозою втрати своєї культурної та історичної автентичности в наслідок варварських „реставраційних робіт“ окупантів. (Міністерство закордонних справ України) 

Генералові оголошено підозру у зраді

КИЇВ. – Військова прокуратура 25 лютого повідомила про підозру у державній зраді колишньому керівникові Генерального штабу Збройних сил України у 2012-2014 роках, генерал-полковникові Володимирові Замані. Всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність Збройних сил, В. Замана здійснив дії для зменшення майже на 5,000 боєздатних військовослужбовців. Були розформовані зенітно-ракетні дивізіони, 588 одиниць військового майна, переважно складових зенітно-ракетних комплексів, скорочених військових частин, підлягали розбиранню і утилізації‚ що позбавило протиповітряної оборони всю державу.  В. Замана, всупереч Конституції, розпорядився розформувати військові частини бойового оперативного забезпечення, частини розвідки, радіоелектронної боротьби, зв’язку. У 2013 році за директивами В. Замани було скорочено 3‚205 працівників військових комісаріятів, розформовано понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового і оперативного забезпечення, навчальних центрів і територіяльних центрів комплектування у випадку особливого стану або початку бойових дій чи мобілізації. („Укрінформ“)

Аласанія подав позов до суду 

КИЇВ. – 25 лютого голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія подав позов щодо скасування рішень наглядової ради НСТУ та її посадових осіб про дострокове припинення його трудового контракту. З. Аласанія вважає рішення наглядової ради незаконними та звертається до суду з метою захисту своїх трудових прав. 31 січня наглядова рада НСТУ прийняла рішення про дострокове припинення контракту з З. Аласанією. При цьому було запропоновано, що тимчасово виконуючим обов’язки голови правління НСТУ має стати член правління Микола Чернотицький. З. Аласанія керував Національною телекомпанією з 2014 року до листопада 2016 року. У 2017 році наглядова рада НСТУ за результатами відкритого конкурсу обрала його головою правління Суспільного мовлення. Він мав працювати на посаді чотири роки. („Укрінформ“)

Опитано виборців щодо кандидатів

КИЇВ. – Якби вибори Президента України відбувалися в середині лютого, до другого туру вийшли б Володимир Зеленський та Петро Порошенко. На третьому місці – Юлія Тимошенко. Про це йдеться у результатах соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Зокрема, серед усіх респондентів віком від 18 років 14.1 відс. проголосували б за В. Зеленського, 9.6 відс. – за П. Порошенка, 7.4 відс. – за Ю. Тимошенко. Всеукраїнське опитування громадської думки КМІС проводив з 8 по 20 лютого. Методом особистого інтерв’ю опитано 2‚042 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх реґіонів України (крім Криму). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. („Укрінформ“)

Корабель США прибув до Одеси

ОДЕСА. – 25 лютого до Одеського морського порту зайшов ракетний есмінець США „Donald Cook“, який 19 лютого увійшов у Чорне море для проведення спільних навчань з Україною та іншими союзниками. Раніше командування 6-ої Фльоти США повідомило, що ракетний есмінець розпочав 19 лютого прохід через протоку Дарданели до Чорного моря для проведення операцій із ґарантування морської безпеки та зміцнення реґіональної морської стабільности, підвищення боєготовности та військово-морського потенціялу спільно з союзниками по НАТО і партнерами в реґіоні. Цього року буде активізовано військово-морську присутність НАТО в Чорному морі. („Укрінформ“)

Порошенко хоче до Европарляменту

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ‚ Київська область. – Президент Петро Порошенко заявив, що мріє стати депутатом Европейського парляменту після того, як піде з посади президента. Про це він сказав 25 лютого на молодіжному форумі в Переяслав-Хмельницькому. Про свою мрію стати депутатом Европарляменту він заявляв ще в травні 2014 року, коли був тільки кандидатом в президенти. („Українська правда“)

Філарет закликав не йти в Софію Київську

КИЇВ. – Колишній предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріярхату Філарет звернувся до глави Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Святослава з закликом не проводити запляновану на 7 квітня Літургію в Софійському соборі у Києві. Він пояснив, що „це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала літургію в центрі українського православ’я і це може викликати спротив з боку православних українців. 25 лютого УГКЦ заявила, що наразі остаточно не вирішила, чи проводити богослужіння в Софійському соборі в Києві 7 квітня цього року. З метою обговорення невирішених питань плянується проведення зустрічі предстоятелів обох Церков і поки очільники Церков не обговорять спірні питання, офіційні коментарі не надаватимуться. („Українська правда“)

Хто поїде на Евробачення-2019?

КИЇВ. – У фіналі українського національного відбору на Евробачення-2019 перемогла співачка Maruv з піснею „Siren Song“, показ якої називали дуже відвертим, а її критикували через гастролі в Росії. Справжнє ім’я Maruv – Анна Корсун, вона народилася у 1992 році на Дніпропетровщині. Попри її перемогу у відборі Національна суспільна телерадіокомпанія (НСТУ) заявила, що контракт, який давав Maruv право представляти Україну на Евробаченні, не підписано‚ бо співачка  продовжує виступати в Росії. 25 лютого Maruv заявила‚ що проблеми в цьому не бачить, бо своєю музикою „несе мир і хоче об’єднувати народи“.  Хто представлятиме Україну на Евробаченні і чи представлятиме взагалі – до цього часу невідомо. В НСТУ заявили, що на прийняття рішення в них є час до початку березня. (ВВС)

Коментарі закриті.