21 грудня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Мужність українського командира

МОСКВА. – Утримуваний в московському слідчому ізоляторі „Лефортово“ командир малого броньованого артилерійського катера „Бердянськ“ Військово-морських сил України Роман Мокряк не буде давати ніяких свідчень російським слідчим до звільнення усіх його товаришів. Про це на своїй сторінці у „Фейсбук“повідомив його адвокат Ілля Новіков. „Командир українського катера „Бердянськ“ Роман Мокряк заявив слідству, що вимагає поводитися з собою і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не буде давати російській владі жодних свідчень, поки його підлеглі не будуть звільнені“, – написав І. Новіков. Р. Мокряк народився у 1986 році в Кіровоградській області. Починав службу у Севастополі на підводному човні „Запоріжжя“. Після окупації Криму Росією залишився вірним присязі та далі служив на ракетному катері „Прилуки“. У 2016 році прийняв під командування найновіший тоді броньований артилерійський катер з бортовим номером U175, який згодом отримав ім’я „Бердянськ“. („Українська правда“)

Більше пильности щодо Росії

СТРАСБУРҐ. – 13 грудня Европарлямент закликав Европейський Союз і Україну до тіснішої співпраці‚ аби унеможливити втручання Росії у вибори в Україні та в ЕС у 2019 році. Про це йдеться у резолюції про стан впровадження Україною Угоди про асоціяцію з Европейським Союзом, яку підтримали 433 депутатів, 30 утрималось і 105 проголосували проти її ухвалення. Зокрема депутати Европарляменту відзначили важливість боротьби з російськими фальшивими новинами та пропаґандою. „Европейський парлямент закликає, щоб взаємодія України та ЕС у цьому питання була посилена”, – йдеться у резолюції. Також Европарлямент закликав українську владу ухвалити Виборчий кодекс. Крім того, депутати ЕП привітали оновлення складу Центральної виборчої комісії, яка має важливе значення з точки зору довіри для виборчого процесу в Україні та критично важливих виборів наступного року. Евродепутати порадили українській владі в період підготування до виборів створити спеціяльні механізми, щоб „запобігти спотворенню політичної конкуренції та маніпуляціям через зосередження в руках декількох осіб політичного, економічного впливу та контролю над засобами масової інформації”. (УНІАН)

Воєнний стан зобов’язує

КИЇВ. – У зв’язку з воєнним станом в окремих областях України Військово-морські сили Збройних сил країни спільно з іншими силами оборони і безпеки посилюють охорону і оборону важливих державних об’єктів в Озівсько-Чорноморському реґіоні. Про це повідомив прес-центр командування Військово-морських сил України 12 грудня. Зокрема з метою запобігання терористичним актам і поширенню зброї, вибухових і небезпечних речовин підрозділи українських Військово-морських сил розгортають тимчасові бльокпости, проводять комплекс заходів, спрямованих на підготування до оборони певних ділянок узбережжя. „Проведення подібних заходів сприяє налагодженню взаємодії між складовими силами оборони і безпеки України, удосконалює альґоритм спільних дій під час підготовки до відбиття збройної аґресії з боку Російської Федерації, готовність до взаємодії при проведенні комплексу режимно-обмежувальних заходів“, – пояснили в прес-центрі. („Українська правда“)

Страйк під землею

ЧЕРВОНОГРАД‚ Львівська область. – 10 грудня 97 гірників червоноградської шахти шахти „Лісова“ на глибині 540 метрів оголосили „підземний страйк“. Їх підтримали сотні інших гірників. Прокуратура Львівщини зареєструвала кримінальне провадження за фактом невиплати заробітної платні шахтарям компанії „Львіввугілля“. Їм не виплачено 56 відс. заробітної платні за жовтень, а це близько 80 млн. грн., а також за листопад 2018 року. („Високий замок“)

Рибалкам не пощастило

КИЇВ. – Українські рибалки з наступного року не зможуть ловити рибу в Озівському морі без ухвалення Протоколу українсько-російської комісії з питань рибальства щодо розподілу квот на вилов риби на 2019 рік. Складна ситуація в Озівському морі може привести до непередбачуваних наслідків, у тому числі й до посилення тиску на українських рибалок, втрати акваторії активного промислу і‚ як наслідок‚ до значного зменшення загального вилову водних біоресурсів. За інформацією „Держрибаґентства“ України, наразі промисел в Озівському морі здійснює 91 суб’єкт господарювання, що отримав дозволи на промисловий вилов водних біоресурсів з залученням понад 800 суден та човнів різної довжини. Крім того, в аґентстві повідомляють, що у період з 26 листопада по 7 грудня цього року (за оперативними даними) вилов водних біоресурсів в Озівському морі склав понад 920 тонн. („Українська правда“)

Вода на московський млин

КИЇВ. – 47 народних депутатів‚ переважно з „Опозиційного бльоку“‚ вимагають від Конституційного суду визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення Президента України Петра Порошенка про надання автокефалії Українській Православній Церкві. „Підтримка Верховною Радою України такого звернення… нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні, порушує права та свободи громадян, зокрема конституційне право на свободу світогляду і віросповідання та є прямим втручанням держави у церковні справи”, – йдеться у поданні. Депутати підкреслюють, що Україна є світською державою і має бути невтральною, безсторонньою щодо будь-яких різновидів віри. Крім того‚ на Президента П. Порошенка поскаржилася до суду нікому не відома „Неурядова організація верховенства права“. Журналісти „Української правди“ з’ясували‚ що ця організація пов’язана з оточенням колишнього Президента Віктора Януковича. („Українська правда“)

Львівщина підтримує Порошенка

ЛЬВІВ. – Згідно з останніми‚ грудневими‚ опитуваннями громадської думки‚ чинний Президент України Петро Порошенко посідає перше місце в оцінюванні кандидатів на президентський пост. За П. Порошенка готові проголосувати 13.7 відс. виборців Львівської области. За Юлію Тимошенко хочуть голосувати 12.1 відс. Також 12.1 відс. виборців готові віддати свої голоси за голову партії „Громадянської позиція“ Анатолія Гриценка. За кандидата від партії „Свобода“ Руслана Кошулинського на Львівщині готові проголосувати лише 2.1 відс. виборців. Опитування проводилось серед населення Львова та Львівської области віком від 18 років і старших. Опитано 1200 респондентів. Помилка репрезентативности становить +/-2.5 відс. („Високий замок“)

Затвердили червоно-чорний прапор

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Міська рада 27 листопада підтримала рішення, проєкт якого подав Генадій Маламен‚ про офіційне використання червоно-чорного прапора, який до недавнього часу у центрі України вважався бандерівським. Відтепер цей стяг підніматимуть на щоглі поряд з приміщенням міської ради, а такoж біля будівель кoмунальних підприємств, устанoв та закладів на теритoрії Крoпивницькoгo, у дні, пoв’язані з визначними пoдіями націoнальнo-визвoльнoї бoрoтьби. (Світлана Орел)

Харків – як і вся Україна

ХАРКІВ. – Депутати обласної ради проголосували за позбавленя російської мови статусу реґіональної‚ – повідомив керівник громадської організації „Харківський антикорупційний центр“, депутат Харківської облради Дмитро Булах. 89 депутатів проголосували „за“ (для ухвалення рішення необхідний 61 голос), не голосували 11 осіб, „проти“ не проголосував ніхто. („Дзеркало тижня“) 

Коментарі закриті.