21 грудня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Помер дисидент Жорес Медведев

ЛОНДОН. — Науковець Жорес Медведєв, один з найбільш відомих політичних дисидентів в колишньому Совєтському Союзі, помер 15 листопада у Лондоні на 94-му році життя. Працюючи у провідних совєтських лябораторіях, він видав понад 100 наукових праць в ділянках мікробіології, біохеміїї та генетики. Але у 1960-их роках, співпрацюючи з іншими науковцями, включно з Андреєм Сахаровом – котрий пізніше отримав Нобелівську нагороду миру – він виявив фальшивість ідей Трофима Лисенка, котрого псевдонаукові теорії про совєтські ідеали мали вплив на Йосифа Сталіна та його наслідників. Хоч уряд заборонив видавати книгу Ж. Медведєва про Т. Лисенка, копії підпільно поширювалися серед інтеліґенції, а в 1969 році на Заході вийшов англійський переклад. Ж. Медеведєв був звільнений з праці, заарештований і заприторений до психічної лікарні. Його книжка про ці переживання була видана у США в 1971 році. Коли він старався виступити на науковій конференції у Києві в 1972 році, поліція його схопила й відіслала до Москви. („The Washington Post”)

США привітали нову Православну Церкву

ВАШІНҐТОН. — США привітали нову Православну Церкву України і вислали ґратуляції її предстоятелеві. Митрополитові Епіфанієві. У привіті Державного департаменту США 17 грудня, цю подію називається „історичним моментом для України”. Представник Держдепартаменту Роберт Паладіно сказав, що „США втримують непохитну підтримку для України і поважають право на віровизнання неперешкоджене зовнішнім втручанням”. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Що думають американці про міґрацію?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” оприлюднив 10 грудня статистику про те, що думають американці про міґрацію до США. Опитування вказали, що лиш 24 відс. хочуть бачити збільшений приплив міґрантів до США, 29 відс. хочуть менше міґрантів, а 44 відс. не хочуть змін до теперішнього припливу. Опитування переведено у 27-ох країнах. В Европі, високий відсоток осіб в країнах де припиливало багато міґрантів тепер не хочуть бачити стільки їх: у Греції (82 відс.), Угорщині (72 відс.), Італії (71 відс.) та Німеччині (58 відс.) хочуть зменшення числа міґрантів. Подібно думають в Ізраїлі (73 відс.), Росії (67 відс.), Південній Африці (65 відс.) та Арґентині (61 відс.). В цілому світі, рекордово високе число осіб (258 млн.) проживали поза своєю вітчизною в 2017 році. У 1990 році, це число було 153 млн. Найбільше міґрантів (44.5 млн.) є в США. Далі слідують Савдійська Арабія і Німеччина (по 12.2 млн.) та Росія (11.7 млн.)(www.pewresearch.org)

США повернули дзвони Філіпінам

МАНІЛЯ. — Військовий транспортний літак США прилетів до столиці Філіпін 11 грудня і привіз три дзвони, які були забрані з країни понад 100 років тому під час війни з Америкою. Це закінчило довготривалу суперечку між цими двома союзниками. Філіпінський уряд тепер забере ці три дзвони до їхньої ориґінальної парафії в селі Баланґіґа в центрі філіпінського архіпелагу. Вони висітимуть в католицькій церкві, яку відбудували селяни й моряки США після тайфуну в 2013 році. У філіпінсько-американській війні (1898-1902) згинуло понад 4,000 військовослужбовців США та приблизно 200 тис. філіпінців. Вояки США забрали ці дзвони 1901 року після бою в селі, де дзвони дзвонили щоб подати знак на засідку в якій загинуло 48 вояків США. Дотепер дзвони перебували на війсьових інсталяціях у США. Секретар оборони США Джеймс Метіс дав згоду на їхнє повернення після того як дві великі ветеранські організації (Ветерани Закордонних Воєн і Американський Леґіон) підтримали цю ідею. Президент Католицької Єпископської Конференці Філіпін Архиєпископ Ромюло Валес сказав, що повернення дзвонів „демонструє що шлях до виздоровлення й примирення може бути важким, але ніколи не є неможливим“. („www.military.com”)

Зростає число нападів в Лондоні

ЛОНДОН. — На вулицях Лондону майже кожного дня відбуваються напади ножами. В першому кварталі цього року, метрополітальна поліція встановила 40,147 таких нападів; це найвище число за останніх сім років. За той самий період часу, число поліцаїв зменшилося на 15 відс., а число поліційних обстежень по місцевих сусідствах зменшилося на 40 відс. Посадник столиці Садік Хан заявив 12 листопада, що може буде потрібно зміни цілого покоління заки хвиля насильних нападів в місті зменшиться. Це виликало гостру реакцію критиків, котрі кажуть, що Лондон не має стільки часу, щоб запровадити порядок та відновити свою репутацію про безпеку. Багато з цих нападів є скоєні кримінальними бандами. Половина жертв нападів мають менше ніж 24 роки життя. Ця проблема не обмежується Лондоном. В цілій країні кількість нападів зросла на одну третину. („Voice of America”)

США: Китай інтернує меншості 

ВАШІНҐТОН. — Високопосадовець Державного департаменту США сказав сенаторам, що Китай притримав принаймні 800 тис. членів мусульманских меншостей і тримає їх в таборах для інтернованих осіб. Виступаючи 4 грудня перед Сенатським підкомітетом для закордонних справ, заступник державного секетаря для демократії, людських прав та праці Скат Басбі сказав, що „уряд США обчисляє що від квітня 2017 року китайський уряд затримав на неозначений термін в таборах для інтернованих осіб принаймні 800 тис. і можливо понад 2 млн. уйгурів, етнічних казахів та інших членів мусульманських меншостей”. („The Hill”)

„Боінґ” відкликала продаж Китаєві

ЧИКАҐО. — Компанія „Боінґ” повідомила 6 грудня, що вона відкликала контроверсійний продаж сателіта, який був фінансований китайською державною фірмою. Рішення компанії наступило вкоротці після того, як газета „Вол Стріт Джорнал” написала про непрозору ролю китайського уряду у доставленні 200 млн. дол. за цей проєкт. Згідно з законами США, „Боінґ” не може безпосередньо продавати сателіти Китаєві. Високопосадовці США з національної безпеки скритикували компанію за намагання уникнути урядові правила щодо продажі сенсетивної технології, яку використовує військо США. З достовірних джерел стало відомо, що „Боінґ” тепер старатиметься перепродати цього сателіта, будова якого вже майже закінчена, компанії в Лос-Анджелесі. („The Wall Street Journal”)

ЮНЕСКО має веб-сторінку про Голокост

ПАРИЖ. — Культурно-освітня аґенція ООН у співпраці з Світовим Єврейським Конґресом (СЄК) відкрила нову веб-сторінку для поборювання антисемітизму та заперечення Голокосту. Інтерактивну сторінку „Факти про Голокост” відкрили генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азолай і президент СЄК Рональд Лавдер 19 листопада в паризькому бюрі ЮНЕСКО. Незважаючи на це, Ізраїль готується виступити з ЮНЕСКО, обвинувачуючи аґенцію в антиізраїльському упередженні. („Associated Press”)

Уряд облегшить обмеження заводам

ВАШІНҐТОН. — Адміністрація Президента Дональда Трампа плянує відтягнути правило з часів Президента Барака Обами, яке вимагало щоб нові вугільні заводи гостро скоротили викиди вуглекисного газу. Виконуючий обов’язки адміністратора Аґенції охорони довкілля (ЕРА) Ендрю Вілер оголосив 6 грудня пропозицію, щоб нові вугільні заводи могли викидати до 1,900 фуніів вуглекислого газу за кожну мегават-годину електрики; дотепер вони можуть викидати 1,400 фунтів. Це намагання сприяти створенню нових заводів, які вживатимуть горючі корисні копалини, викликало бурхливу реакцію серед груп охорони довкілля, які кажуть що це іґнорує перестороги про зміну клімату. („Reuters”)

Коментарі закриті.