4 травня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

МЗС заявило протест 

МОСКВА. – Утримуваного під вартою в Росії українського журналіста Романа Сущенка перевели з одиночної камери cлідчого ізолятора до камери на двох, повідомив 28 квітня його захисник Марк Фейґін. В „одиночку“ він був поміщений відразу після позбавлення М. Фейґіна адвокатського статусу. Міністерство закордонних справ України направило Росії ноту протесту через зміни умов тримання українського журналіста. М. Фейґін заявив, що московський суд допустив його до розгляду справи Р. Сущенка як „іншу особу“, що передбачає законодавство Росії. (Радіо Свобода)

Україна на авіокосмічному салоні 

БЕРЛІН. – На летовищі „Brandenburg International Airport“ 25-29 квітня відбулася найбільша світова аерокосмічна виставка, на якій представлена високотехнологічна продукція з усіх секторів авіяційно-космічної промисловости. Понад 1,000 експонентів з 41 країн – величезні корпорації і постачальники – демонструють тут свій досвід. До Берліну приїхали представники компанії „Антонов“, які представили свій найбільший у світі транспортник „Мрія“. Маса порожнього судна становить 250 тонн, довжина – 84 метри, розмах крила – 88.4 метра. В окремих розділах експозиції України презентовано останні досягнення світового рівня – ракетоносії, макети космічного апарату, макети ракетних двигунів. У Берліні підписано низку міжнародних угод з авіокосмічних розробок. (Радіо Свобода)

Побили народного депутата Найєма 

КИЇВ. – Увечорі 30 квітня в центрі столиці скоєно напад на народного депутата Мустафу Найєма, внаслідок якого політик мусив звернутися до лікарні. Потерпілий рухався у власному автомобілі в напрямку Бессарабської площі. На дорозі його підрізав „Мерседес“, під’їхав автомобіль BMW. У ході конфлікту один із незнайомців вдарив М. Найєма в обличчя. Зловмисники з місця події зникли. 30 квітня радник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що поліція затримала трьох учасників нападу на М. Найєма‚ ще один зник і‚ можливо‚ через дві години після сутички літаком Київ-Баку покинув територію України.  (ВВС)

Запроваджено особливий порядок

КИЇВ. – З оголошенням президентом України рішення про початок проведення Операції об’єднаних сил у зонах безпеки та районі бойових дій діятиме особливий порядок. З метою збереження життя та здоров’я осіб, які не залучаються до заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної аґресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, недопущення несанкціонованого ввезення чи вивезення до зброї, боєприпасів, вибухових та наркотичних речовин встановлюється особливий порядок, який передбачає надання органам сектору безпеки і оборони, іншим державним органам України, спеціяльних уповноважень, необхідних для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони у Донецькій та Луганській областях. („Укрінформ“)

Буде фільм про Голодомор

КАТОВІЦЕ, Польща. – На півдні Польщі‚ в містах Катовіце, Домброва Гурніча, Сосновець та околицях‚ триває фільмування кінострічки про Голодомор в Україні „Ґарет Джовнс”, режисером якого є Аґнєшка Голланд. Під час прес-конференції у Катовіце 28 квітня А. Голланд підкреслила, що Голодомор залишив дуже глибоку рану в свідомості українського народу і цю трагедію можна порівняти до Голокосту євреїв в роки Другої світової війни. У фільмі знімаються відомі британські актори Джеймс Нортон (у ролі Ґарета Джовнса), Ванесса Кірбі (у ролі Ади Брукс), Петер Сарсґаард (Волтер Дюранті). Росіян у фільмі частково грають польські актори. Загальний бюджет стрічки близько 10 млн. дол. Прем’єру фільму запляновано на початок 2019 року. („Укрінформ“)

Не вилетіли з Єгипту 

КИЇВ. – 28 квітня близько 200 українських туристів не вилетіли додому з єгипетського летовища у Шарм-ель-Шейху. Про це повідомив начальник управління департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич. За туристами вислано літак, тому львівське летовище, куди мали повернутися українці, не змогло прийняти замовлений туристичною компанією літак. („Укрінформ“)

Зустрінуться закордонні підприємці

КИЇВ. – Другий Бізнес-форум української діяспори „Ґльобальна бізнес-дипломатія: український вимір“ відбудеться в столиці 17-18 травня. Гасло форуму: „Українці світу – для України“. Плянується обговорення найбільш актуальних питань економічного розвитку України, здійснення її експортної стратегії, залучення представників діяспори до торговельного та інвестиційного співробітництва. Запрошені Світовий Конґрес Українців, Український Конґресовий Комітет Америки, Конґрес Українців Канади, Світовий Конґрес Українських Молодіжних Організацій. („Укрінформ“)

Багатії позбавлені субсидій 

КИЇВ. – Уряд видаватиме субсидії на оплату комунальних послуг лише тим, хто справді потребуватиме допомоги. Рішення про зміни у системі призначення субсидій ухвалив на позачерговому засіданні 27 квітня Кабінет міністрів. Передбачено перевірку доходів тих, хто звертається по субсидії. (ВВС)

Спалили ромський табір

КИЇВ. – Про спалення наметів у столичному поселенні ромів 21 квітня повідомили представники націоналістичної організації С14. Національна поліція розпочала два кримінальні провадження через напад на табір ромів у Києві 20 квітня на Лисій горі у Голосіївському районі міста. Справу розслідують за статтями про порушення рівноправности громадян залежно від їх расової чи національної належности. 21 квітня координатор С14 Сергій Мазур розмістив у Фейсбуку фотографію із палаючими наметами і підписом „Циган на Лисій горі більше немає“. На захист ромів виступила організація „Amnesty International“. (ВВС)

Грабіжники прикидались поліцаями

КИЇВ. – 30 квітня поліція Києва повідомила про затримання двох чоловіків і жінки, які грабували чужинців, прикидаючись поліцаями. Дівчина знайомилася з чужинцями, призначала їм зустрічі в орендованих квартирах. У помешкання вривалися її спільники, які використовували уніформу працівників поліції‚ і вимагали гроші, відбирали цінні речі, забирали і використовували кредитні банківські картки. Під час обшуку вдома в одного з них правоохоронці виявили поліційну уніформу, муляжі пістолетів і радіо. Затриманих підозрюють у скоєнні чотирьох таких злочинів. (Радіо Свобода)

Сесія ПАРЕ була вдалою

СТРАСБУРГ. – Квітнева сесія Парляментської асамблеї Ради Европи (ПАРЕ) виявилася вдалою і переможною. Про це заявила 28 квітня перший заступник Голови Верховної Ради, член постійної делеґації в ПАРЕ Ірина Геращенко. „Очікувалося, що Росія активізує зусилля по поверненню російської делеґації, але злагоджена робота делеґації переламала ситуацію“, – поінформувала І. Геращенко. В резолюціях щодо протидії гібридній війні згадуються злочини Росії і її причетність до всіх війн на континенті. Усі пляни для швидкомого повернення росіян в ПАРЕ без виконання ними резолюцій, провалилися. („Укрінформ“)

Вибрали місцеву владу

КИЇВ. – 29 квітня у 40 об’єднаних територіяльних громадах в 17 областях України відбулися перші вибори депутатів 133-ох сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіяльних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. У виборах брали участь понад 263 тис. виборців. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.