4 травня, 2018

Президент СКУ виїздив до Туреччини і Азербайджану

Біля меморіяльної дошки Особливій дипломатичній місії Української Народної Республіки в Азербайджані у 1919-1920 роках (зліва): Юрій Осадченко, Евген Чолій та директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюселі Марина Ярошевич. (Фото: СКУ)

ТОРОНТО. – 19-21 квітня президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив візиту до Анкари та Ізміру, Туреччина, яку присвятив просуванню важливих українських питань під час зустрічей з урядовцями, представниками громадянського суспільства та українською громадою.

Президент СКУ подякував Туреччині за підтримку України в захисті своєї територіяльної цілісности, введення обмежувальних заходів щодо Криму та за гуманітарну допомогу у лікуванні і оздоровленні дітей і вдів захисників східніх кордонів України. Е. Чолій також відзначив високий рівень турецько-українських торговельних зв’язків. Він висловив признання за сприяння розвитку українського культурного життя в Туреччині, зокрема діяльності українських шкіл і Українського культурного центру в Анкарі, а також катедри української мови в Стамбулі. 

Президент СКУ закликав Туреччину відмовитись від будівництва газопроводу „Турецький потік”, зважаючи на неодноразове використання Російською Федерацією газу як політичної зброї. Рівнож він наголосив на важливості надання Томосу про Автокефалію Православної Церкви в Україні. 

19 квітня президент СКУ мав зустріч з представниками Української спілки солідарности в Ізмірі на чолі зі Світланою Ералп, в ході якої ближче ознайомився з особливостями праці цієї спілки та обговорив шляхи посилення подальшої співпраці з СКУ. 

20 квітня у Анкарі Е. Чолій зустрівся з проводом Української спілки в Анкарі під проводом Юлії Мімароглу-Білецької, з Послом України в Туреччині Андрієм Сибігою. Низку важливих питань, що пов’язані з незаконною окупацією Криму Російською Федерацією та грубим порушенням людських прав кримськотатарського населення Е. Чолій обговорив під час зустрічі з проводом Асоціяції з культурної і взаємної підтримки кримських татар на чолі з Мюкреміном Шахіним.

У окремих зустрічах в Анкарі взяли участь Радник-посланник Посольства України в Туреччині Наталія Лопатіна і Перший секретар з культурних питань Посольства Ореста Старак, а в Ізмірі – Генеральний консул України в Стамбулі Олександер Гаман.


Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій з проводом Української спілки солідарности в Ізмірі‚ Туреччина. (Фото: СКУ)

Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій з проводом Української спілки солідарности в Ізмірі‚ Туреччина. (Фото: СКУ)

22-23 квітня Е. Чолій здійснив візиту до Баку, Азербайджан, де під час зустрічей з владними структурами подякував за підтримку територіяльної цілісности України, згадав Героя України капітана Алігара Бабаєва, азербайджанця за походженням, який загинув на війні в східній Україні, а також українців Віктора Серьогіна, Руслана Половинка і Олега Бабака, які захищали Нагорний Карабах як частину території Азербайджану.

Е. Чолій привернув увагу до нинішньої аґресії Російської Федерації, яка незаконно окупувала Крим і веде збройні дії на сході України, але й розгорнула дестабілізаційні дії по всьому світу. Президент СКУ закликав Азербайджан включати Україну до будівництва нових систем газопроводів, визнати Голодомор геноцидом українського народу та сприяти запровадженню цієї теми в освітню програму. 

22 квітня президент СКУ побував на Службі Божій у Римо-католицькій Церкві Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Того ж дня Е. Чолій разом з Послом України в Азербайджані Олександром Міщенком, працівниками Посольства та представниками місцевої влади і української громади поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченкові, а на другий день віддав шану Особливій дипломатичній місії Української Народної Республіки в Азербайджані в 1919-20 роках біля меморіяльної дошки.

Президент СКУ мав зустріч з активістами Українського конґресу Азербайджану на чолі з Юрієм Осадченком та Української громади ім. Івана Франка у Сумгаїті на чолі з Таміллою Мусаєвою. 

Коментарі закриті.