27 серпня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Оголошено конкурс на Великий герб

КИЇВ. – 25 серпня Верховна Рада оголосила конкурс на новий ескіз Великого державного герба України, який так і не змогли затвердили за 29 років незалежности. Депутати доручили уряду провести конкурс та визначити найкращий ескіз майбутнього герба. У Конституції вказано що в Україні існує малий та великий герби. Малий герб затвердили ще на початку 1990-их років, а от щодо великого так і не зуміли порозумітись. (ВВС)

 

Крим води не матиме

КИЇВ. – Київ не плянує відновлювати постачання дніпровської води до анексованого Росією Криму, повідомила 25 серпня заступниця Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. „На різних рівнях обговорюється питання водопостачання, однак у держави є чітка позиція, яку озвучив Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба, що вся відповідальність за те, що відбувається в Криму, лежить на стороні-окупанті”, – сказала Т. Ташева. Вона наголосила, що Росія повинна забезпечити цивільне населення усіма потрібними ресурсами. Україна припинила постачання води до Криму Північнокримським каналом після окупації півострова Росією 2014 року. До того через цей канал забезпечувалося до 85 відс. загальних потреб Криму в прісній воді. (Радіо Крим.Реалії)

 

Новий командувач на Донбасі

КИЇВ. – Новим командувачем Сил спеціяльних операцій Збройних сил України став генерал-майор Григорій Галаган. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ 25 серпня. Іншим указом з цієї посади був звільнений Ігор Луньов. В. Зеленський вважає, що в умовах дії перемир’я, яке нині триває, змінилися завдання Операції об’єднаних сил. „Необхідне впровадження більш аґресивних заходів протидії викликам, які постають, треба адекватно реаґувати на провокаційні дії з боку противника”, – наголосив президент. (Радіо Свобода)

 

У справі Шеремета буде суд присяжних

КИЇВ. – 25 серпня Шевченківський районний суд Києва призначив розгляд по суті справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета на 4 вересня. Суддя Оксана Голуб пояснила фігурантам справи П. Шеремета, що вони мають право на суд присяжних, і у такому випадку цю справу розглядатиме двоє професійних суддів і троє присяжних суддів, які обиратимуться з представників громадськості. Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь заявили, що хочуть суду присяжних. („Укрінформ”)

 

Підвищено мінімальну платню

КИЇВ. – 25 серпня на позачерговому засідан­ні Верховна Рада ухвалила, що з 1 вересня мінімальна платня становитиме 5,000 грн. Ухва­лен­ня такого закону ініціював Президент Володимир Зеленський. Він хоче, щоб з початку наступного року „мінімалка” зросла до 6,000 грн, а впродовж 2021 року до 6,500 грн. До цього мінімальна платня становила 4,723 грн на місяць. І мала залишатися такою до кінця року. (ВВС)

 

Воєнізована охорона введена у потягах

КИЇВ. – „Укрзалізниця” запускає пілотний проєкт з воєнізованої охорони пасажирських потягів. Про це повідомив 25 серпня Міністер інфраструктури Владислав Криклій. На першому етапі близько 40 співробітників супроводжуватимуть 10 пасажирських потягів. Перелік поїздів з воєнізованою охороною та кількість працівників будуть збільшені. Також „Укрзалізниця” продовжить оснащувати вагони поїздів камерами відеофіксації. Ними вже забезпечена третина вагонів. 1 серпня стало відомо, що у потязі Маріюполь-Київ вночі чоловік побив жінку і намагався її зґвалтувати. Зловмисника затримали. Після цього випадку В. Криклій заявив про повернення поліції до патрулювання у нічних потягах. („Укрінформ”)

 

СБУ знешкодила контрабандистів

КИЇВ. – 25 серпня співробітники Служби безпеки України припинили діяльність транснаціонального злочинного угруповання, яке займалося контрабандним ввезенням сильнодіючих речовин для виготовлення та збуту анаболіків. До угруповання входили громадяни України та їх закордонні спільники. Зловмисники замовляли в Східній Азії суміші із вмістом метандієнону і нандролону, які використовують для синтезу анаболічних стероїдів. „Товар” доправляли авіяційним сполученням через міжнародні поштові сервіси під виглядом косметики, побутової хемії та продуктів харчування. Після прибуття на летовище „Бориспіль” вантаж транспортували до підпільної лябораторії в Броварах на Київщині. Синтезовані анаболічні стероїди контрабандисти на території України і постачали замовникам із країн Західної Европи. Проведено 10 обшуків в Броварах, Маріюполі, Кривому Розі, Одесі та Чорноморську. Під час слідчих дій правоохоронці виявили майже 2 тонни готової продукції, упаковки для фасування товару та етикетки, вилучено, понад 70 тис. дол. („Укрінформ”)

 

Суд обрав запобіжні заходи

КИЇВ. – 25 серпня Шевченківський районний суд міста Києва залишив фігуранта справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, ветерана АТО Андрія Антоненка („Ріффмастера”) під вартою до 23 жовтня. Про це оголосила головуюча суддя Оксана Голуб: „Обрати обвинуваченому Антоненку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою по 23 жовтня включно. Обрати обвинуваченій [Юлії] Кузьменко запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту по 23 жовтня. Обрати обвинуваченій [Яні] Дугарь запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 168 тис. грн. та покласти на неї додаткові обов’язки, і визначити строк дії додаткових обов’язків Дугарь по 23 жовтня включно”. („Укрінформ”)

 

Про святкування Рош га-Шана

КИЇВ. – 25 серпня Президент Володимир Зелен­сь­кий провів зустріч з представниками юдейських релігійних організацій України, під час якої закликав рабинів допомогти уникнути масового скупчення людей під час святкування Рош га-Шана в Умані. Президент зазначив, що Україна розуміє, наскільки важливе для десятків тисяч хасидів святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року. Водночас цього року пандемія коронавірусу внесла суттєві корективи у пляни та звички, адже нині епідемічна ситуація в Україні та Ізраїлі викликає велике занепокоєння. Рабини, які взяли участь у зустрічі, зазначили, що розуміють ситуацію, яка склалася через поширення коронавірусу, та намагатимуться донести інформацію до вірян. Голова Ради Федерації єврейських громад України рабин Меїр Стамблер наголосив, що Тора вчить, що найцінніше – це життя, і людина має берегти його. Президент ініціював надання державного статусу низці релігійних свят, зокрема Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош га-Шана, Ханука, Великдень християн західного обряду. Також В. Зеленський поставив завдання розпочати будівництво Меморіялу Бабиного Яру у Києві в короткі строки. Наразі триває обговорення проєктів. („Укрінформ”)

 

Про заснування двох державних премій

КИЇВ. – 24 серпня Президент України Володимир Зеленський направив до уряду пропозицію про заснування двох державних премій ім. Бориса Патона та ім. Мирослава Скорика. Він сказав у виступі з нагоди 29-ої річниці Незалежности України: „У цей день з нами, на жаль, немає двох геніїв сучасности, з якими нам всім пощастило жити в один час. Двох великих українців, які пішли від нас у цьому році. Це два Герої України – Мирослав Скорик та Борис Патон. Вони творили нашу історію та здобували славу для України у світі”. 19 серпня у віці 101 року помер президент Національної Академії Наук Б. Патон. 1 червня у віці 81 року помер український композитор, Герой України, народний артист М. Скорик. („Еспресо.TV”)

Коментарі закриті.