27 серпня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Байден прийняв номінацію

ВІЛЬМІНҐТОН, Делавер. – Кульмінацією чотириденної Демократичної національної конвенції, яка проходила онлайн, стала промова колишнього Віце-президента США Джо Байдена 20 серпня, в якій він прийняв пропозицію партії представляти демократів на президентських виборах в листопаді. В своїй промові, яка була виголошена з Вільмінґтону, Дж. Байден наголосив на своїх цінностях і виклав бачення шляху подолання криз, перед якими постала країна, включаючи пандемію, економічний спад, зростаюче безробіття, проблеми расизму та інше. Дж. Байден різко розкритикував Президента Дональда Трампа, заявивши, що той „провалив виконання найбільш базового обов’язку перед країною. Він не захистив нас. Він не захистив Америку. І, мої дорогі американці, цьому немає прощення. Я дам обіцянку, що захищу Америку, я захищу нас від кожного нападу, баченого та небаченого, завжди, без виключення, кожного разу”, – сказав Дж. Байден. Він звинуватив Д. Трампа в „сіянні страху та люті” і заявив, що буде „союзником світла”, якщо його оберуть. Промовці, які виступали в останній день конвенції партії, наголошували на державницькому досвіді Дж. Байдена, який має 50 років досвіду в політиці, а також на силі його характеру. Дж. Байден пережив важкі сімейні трагедії: в 1972 році в автокатастрофі загинули його дружина і донька, а в 2015 році його син Бо Байден помер від рака мозку. Д. Трамп виступив з промовою 20 серпня і розкритикував свого майбутнього супротивника на президентських перегонах. „Якщо ви хочете знати, яким буде життя за президентства Байдена, згадайте тліючі руїни Мінеаполісу, насильницьку анархію в Портленді, краплі крови на тротуарах в Чикаґо і уявіть безлад, що прийде до вашого міста і до кожного міста в Америці”, – заявив Д. Трамп. („Голос Америки”)

 

Байден має плян про податки

ВІЛЬМІНҐТОН, Делавер. – Телевізійна станція „ABC” передала 23 серпня у спеціяльному випуску своєї програми „20/20” перше спільне інтерв’ю демократичнах кандидатів на президента й віце-президента – Джо Байдена і сенаторки Камали Гаріс. Інтерв’ю було проведене у Вільмінґтоні. Колишній віце-прецидент Дж. Байден сказав, що підніме податки всім, хто заробляють понад 400 тис. дол. річно. На запит ведучого він сказав, що не підіме податків тим, хто заробляють менше від тієї суми. Він також підкреслив, що не підніматиме податки на малі підприємства. („ABC News”)

 

Демократи засудили антисемітизм

МІЛВОКІ. – На закінчення Демократичної національної конвенції, яка проходила онлайн, колишній Віце-президент Джо Байден виступив 20 серпня з промовою, яка була виголошена з Вільмінґтону. Він скритикував Президента Дональда, кажучи що той байдужий до расизму й антисемітизму. З подібною критикою виступали під час конвенції губернатор Ню-Йорку Ендрю Куомо, сенатор з Вермонту Берні Сендерс, Мішель Обама та інші промовці. На своїй веб-сторінці Дж. Байден звернувся до єврейської громади з обіцянкою відновити фінансування для спостереження за домашнім екстремізмом, яке Д. Трамп скоротив. („Jewish Telegraphic Agency”)

 

Готель замінив норвезький прапор

СЕЙНТ-ДЖАНС, Мишиґен. – Ґреґ і Кджерстен Офенбекер, власники готелю в Сейнт-Джансі, мусіли зняти норвезький прапор із своєї історичної будівлі. Вони вивісили його для відмічення свого походження. Але забагато осіб сприймали червоно-синьо-білі кольори прапора за прапор Конфедератів з часів Громадянської війни, який мав ці кольори, але інший взір. Власників часом прозивали расистами, хоч вони є родичами двох чорношкірих дітей. Тому власники повідомили пресу 4 серпня, що вони замінили прапор на скандинавський вимпель – довгий прапорець у формі трикутника з національними кольорами Норвегії. Хоч це не є офіційний прапор країни, норвежці часто вживають його як альтернативу. Тепер вже ніхто не сплутає вимпель з конфедератським прапором. („Lansing State Journal”)

 

Помер видатний історик Бейлин

БЕЛМОНТ, Масачусетс. – Бернард Бейлин, визначний історик, автор і академік, помер в своїм домі в Белмонті 7 серпня на 98-му році життя. Народжений в єврейській родині в Гартфорді, Конектикат, він служив під час Другої світової війни для сиґнальної розвідки у Військовій Безпековій Аґенції (ASA). Після закінчення служби він здобув докторат з історії на Гарвардському університеті, а відтак вчив там понад 40 років. Він став повним професором у 1961 році. Серед його студентів були численні молоді історики, включно з майбутнім провідним вченим Ґордоном Вудом. Його найбільш відома праця „Ідеологічні джерела Американської революції” стала визнаною віхою в академічному світі, і за неї він отримав нагороду Пуліцера в 1968 році. Разом з іншими істориками, він відкинув теорію Чарлза Бірда, що засновники США були багатими опортуністами, які менше дбали за ідеали, ніж за владу. Нaвпаки, Б. Бейлин довів, що засновники щиро вірили в свободу й репрезентативну демократію. За його словами, вони передбачали „призначення Америки в контексті світової історії”. У 1987 році Б. Бейлин вдруге отримав нагороду Пуліцера за працю „Мореплавці до Заходу”, в якій він провів наукову аналізу писаних праць перших еміґрантів з Англії до Нового Світу. Він також був знаний за свій есей про писані документи американських „федералістів” з ХVІІІ ст., які підтримували нову Конституцію США. („Associated Press”)

 

Росіянин намагався зашкодити компанії

ЛОС АНДЖЕЛЕС. – У США 24 серпня почався суд над громадянином Росії, 27-річним Єгором Крючковим, якого звинувачують в участі у змові для встановлення шкідливого програмного забезпечення у комп’ютерну мережу американської компанії, отримання даних з мережі та вимагання викупу. Його заарештували 22 серпня у Лос-Анджелесі. У період з 15 липня по 22 серпня він разом зі спільниками спробував найняти працівника неназваної компанії з Невади для встановлення шкідливого програмного забезпечення за 1 млн. дол. (Радіо Свобода)

 

У Вискансині сталася перестрілка

КЕНОША, Вискансин. – У місті третю ніч поспіль продовжуються протести, двоє людей загинули, одного було поранено внаслідок перестрілки між протестувальниками та озброєними охоронцями бензозаправки. Заворушення викликані пострілом поліції у афроамериканця за нез’ясованих обставин. У місті влада фіксує мародерство, вандалізм та підпали, знищено десятки будівель. Перед тим влада штату заявила про залучення додатково для охорони правопорядку Національної ґвардії. 29-річний Джейкоб Блейк „бореться за своє життя”, повідомили його родина і адвокати 25 серпня. На відеоролику очевидця про випадок 23 серпня видно, що афроамериканець Дж. Блейк підходить до авта, відкриває двері з боку водія і нахиляється, в той час як один з поліцаїв тягне його за сорочку. Коли Дж. Блейк повернувся спиною, чутно звук семи пострілів з боку поліції. Поліція заявила, що правоохоронці відреаґували на конфлікт побутового характеру, але не дала ніяких додаткових пояснень щодо причин стрільби. Троє поліцаїв, які брали участь в перестрілці, покищо усунені від служби, триває розслідування. Повідомляється, що стосовно Дж. Блейка у липні був складений ордер на арешт за звинуваченням у сексуальному насильстві, порушенні права на володіння і хуліганстві, пов’язаному із домашнім насильством. (Радіо Свобода)

 

Побоюються спалаху дитячого вірусу

АТЛАНТА. – Центр для контролі хворіб (CDC) перестеріг, що США повинні сподіватися спалаху гострого млявого мієліту (AFM), форми дитячого паралічу, який, на думку вчених, спричинений вірусною інфекцією. Хоч AFM є рідкісною хворобою, вона спалахує в парних роках. У 2018 році було 238 випадків захворювання. Цього року вже було 16 випадків. Директор CDC Роберт Редфілд 4 серпня закликав батьків пильно стежити і не зволікати з лікуванням, якщо їхні діти раптом мають слабкість кінцівок, біль в шиї або плечах, особливо у зв’язку з недавньою гарячкою чи респіративним захворюванням. („www.cdc.gov”)

Коментарі закриті.