25 червня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Вшанували героїв Берестецької битви

РІВНЕ. – 21 червня на території Національного історико-меморіяльного заповідника „Поле Берестецької битви” представники влади та громадськости з участю предстоятеля Пра­во­славної Церкви України Митрополита Епіфа­нія вшанували полеглих героїв-козаків. Богослужіння транслювали місцеві телеканали. Берестецька битва відбулася 18-30 червня 1651 року між Військом Запорозьким під командуванням гетьмана Богдана Хмель­ницького і союзним йому кримсько-єдисанським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна II Казимира. Це була наймаштабніша битва часів Хмельниччини. („Укрінформ”)

 

Евросоюз продовжив санкції

КИЇВ. – 18 червня Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив: „Сьогодні Рада Евросоюзу продовжила до червня 2021 санкції проти Росії за незаконну окупацію Криму. Вдячний за це рішення”. Він додав, що треба підвищувати тиск за порушення прав людини, „пашпортизацію”, запуск залізничного сполучення через Керченську протоку і незаконні голосування у Криму. Европейський Союз у липні 2014 року запровадив економічні санкції проти Росії за анексію Криму та дії з дестабілізації ситуації на сході України. У вересні 2014 року ці санкції було посилено. („Укрінформ”)

 

Закидали яйцями авто Рабиновича

ЧЕРНІГІВ. – 18 червня поліція затримала понад 10 радикально налаштованих молодиків, які під час візити до Чернігова депутата Верховної Ради України Вадима Рабиновича намагалася перекрити рух його транспорту та закидала яйцями його автомобіль. Зробили це представники чернігівського осередку Національного корпусу. Його очільник Олександр Тарнавсь­кий повідомив, що конфлікт спровокувало паркування В. Рабиновичом автомобіля у пішохідній зоні. За його словами, представники Національного корпусу бльокували рух кортежу, аби поліція склала на водіїв протоколи за порушення правил. („Укрінформ”)

 

„Шахтар” став чемпіоном України

КИЇВ. – Футболісти донецького „Шахтаря” достроково стали 20 червня чемпіонами України. У 27-му турі прем’єр-ліґи донеччани на столичному стадіоні „Олімпійський” перемогли „Олександрію” – 3:2. Це вже 13-те чемпіонство „Шахтаря” і четверте поспіль. Більше звитяг у чемпіонатах незалежної України мають лише київські динамівці – 15. („Укрінформ”)

 

Угода щодо „зеленого” тарифу

КИЇВ. – 12 червня Кабінетові Міністрів нарешті вдалося підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо вреґулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енерґетики. Документ довго узгоджували, шукаючи компроміси. Проте, підписи під ним наразі поставили представники лише Европейсько-українського енерґетичного аґентства та Української вітроенерґетичної асоціяції. Переговори тривають. Власники відновлюваних джерел енерґії добровільно погоджуються на реструктуризацію „зелених” тарифів. Для усіх виробників „зелений” тариф діятиме до 31 грудня 2029 року включно. Крім того, посилюється відповідальність за недостатнє чи понаднормове виробництво електроенерґії. („Укрінформ”)

 

Стався вибух в Дарниці

КИЇВ. – У багатоповерховому житловому будинку в Дарницькому районі Києва 21 червня стався потужний вибух, знайдено тіла трьох загиблих. Внаслідок вибуху зруйновано п’ятий, шостий, сьомий та восьмий поверхи. З будинку було евакуйовано 23 особи. („Укрінформ”)

 

Зеленський нагородив медиків

КИЇВ. – 21 червня Президент Володимир Зеленський нагородив 122 медичних працівників з нагоди їх професійного свята за значний особистий внесок у розвиток вітчизняної системи охорони здоров’я, надання кваліфікованої медичної допомоги, рятування життя людей, сумлінну працю. В. Зеленський також присвоїв ряд почесних звань – заслуженого донора України, заслуженого лікаря, заслуженого працівника охорони здоров’я України ряду осіб. („Укрінформ”)

 

Поховали Олексія Порошенка

КИЇВ. – 19 червня попрощались з батьком експре­зидента України Петра Порошенка – Олексієм Порошенком, який пішов з життя 16 червня після інсульту. Панахиду відслужили у Михайлівському соборі. Службу провів Митрополит Епіфаній. П. Порошенко приїхав разом з дружиною Мариною та дітьми. 11 червня О. Порошенкові виповнилося 84 роки. У радянські часи О. Порошенко працював у сільському господарстві, а в незалежній Україні керував родинним бізнесом Порошенків, коли син пішов у політику. (ВВС)

 

До 100-річчя театру ім. Франка

КИЇВ. – 21 червня Акціонерне товариство „Укрпошта” випустило поштову марку, присвячену 100-річчю Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. На марці зображено сам театр, а на купонах засновники театру Гнат Юра та Амвросій Бучма, акторка Наталія Ужвій, театральний режисер Сергій Данченко і Богдан Ступка, який очолював театр в 2001-2012 роках. Театр ім. Ів. Франка заснували у Вінниці 1920 року актори Молодого театру на чолі з Г. Юрою та актори Нового Львівського театру на чолі з А. Бучмою. 1923 року театр було переведено до Харкова, а влітку 1926 року до Києва. („Укрінформ”))

 

Грабіжник убив поліцая

ДНІПРО. – 19 червня у місті був скоєний розбійний напад, під час якого нападник, погрожуючи зброєю, викрав близько 4 млн. грн., що перевозилися з хлібозаводу до банку. Для затримання правопорушника оперативникам та нарядам патрульних надали прикмети зловмисника та опис автомобіля. Поліцаї помітили схожий за описом автомобіль. Для встановлення особи підозрюваного вони вирішили доставити його до відділення поліції в його власному автомобілі. Під час руху зловмисник, який сидів на задньому сидінні, зміг дістати з-під сидіння пістолет та вистрелити у поліцейського, який перебував поруч. Потім направив зброю в бік поліцая, який сидів за кермом. Той зупинив авто та допоміг пораненому колезі забрати зброю у нападника. Після того, як на зловмисника одягнули кайданки, поранений поліцай помер. („Укрінформ”)

 

Поліція перевірятиме вагу авт

КИЇВ. – 19 червня Кабінет Міністрів надав додаткові повноваження Міністерству внутрішніх справ (МВС) і Національній поліції щодо габаритно-вагової контролі транспортних засобів, щоб зупинити руйнування українських доріг. Президент України Володимир Зеленський провів нараду з представниками Кабінету Міністрів, під час якої обговорили питання вагової контролі транспортних засобів. „Уже зараз починає працювати МВС, і я думаю, що всі зрозуміють, що ми з темою перевантаження закінчили. Не треба перевантажувати [дороги] бо будуть дуже великі штрафи і всі відповідатимуть”, – сказав заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. (Телеканал „Україна 24”)

Коментарі закриті.