21 травня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

МАУ закрили продаж квитків

КИЇВ. – 17 травня компанія „Міжнародні авіолінії України (МАУ) закрила продаж квитків на всі міжнародні рейси до 1 липня після аналізу ситуації в країнах потенційної маршрутної мережі, а також в Україні. У першу чергу відновлюватимуться середньомаґістральні перелети, що вплине на структуру фльоти авіокомпаній, які почнуть виводити з дії старі й далекомаґістральні літаки, а також намагатимуться знижувати лізинґові платежі. Криза призведе до зміни сервісу на летовищах і на борту літака. Будуть тимчасово закриті бізнес-залі та магазини „Duty Free”. На рейсах заборонять провезення ручної поклажі в салоні, а замість гарячого харчування почнуть видавати упаковані страви. („Укрінформ”)

 

Змінилися ціни на продукти в Україні

КИЇВ. – В Україні за останній тиждень подешевшала курятина на 3 відс., проте яйця і свинина подорожчали на 2 відс. та 1 відс. відповідно. Про це повідомило 17 травня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.Також в Україні подорожчала гречана крупа, здешевшали масло вершкове і цукор. Станом на 15 травня, порівняно з середніми цінами за минулий тиждень, залишилися на тому ж рівні ціни на пшеничний хліб, пшеничне борошно, олію соняшникову, молоко. („Укрінформ”)

 

Звільнили половину керівників митниць

КИЇВ. – Половину керівників українських митниць звільнили 15 травня під час засідання колеґії Державної митної служби з участю Міністра фінансів Сергія Марченка та виконуючого обов’язки голови Держмитслужби Ігоря Муратова. Було прийнято рішення про припинення виконання обов’язків керів­ників Закарпатської, Енерґетичної, Азовської, Поділь­ської, Поліської, Північної, Слобожан­ської, Буковин­ської митниць. Керівникові Одеської митниці було вручено попередження про наступне звільнення. За словами міністра фінансів, впродовж останніх двох тижнів проводилася ґрунтовна аналіза роботи кожної митниці. За її результатами можна робити висновки про неефективність їх роботи, наслідком чого є кадрові рішення. Міністер заявив, що тримає під особистою контролею реформування митниці. Він додав, що це не останні кадрові ротації у митницях. 24 квітня Кабінет Міністрів звільнив Максима Нефьодова з посади голови Державної митної служби, яку він посідав з 5 липня 2019 року. („Укрінформ”)

 

Зросли перекази від заробітчан

КИЇВ. – Обсяг приватних переказів традиційни­ми та неформальними каналами в Україну за січень-березень цього року становить понад 2.9 млрд. дол., а з України за кордон – майже 154 млн. дол. Такі дані оприлюднив Національний банк України 17 травня. Безпо­середньо через системи переказу грошей (тоб­то без переказів, здійснених на банківські рахунки або через карткові платіжні системи чи поштові відділення) в Україну надіслано 505 млн. дол., що на 3.6 відс. більше, ніж у першому кварталі 2019 року. Середня сума одного переказу в Україну зросла з 348 до 361 дол. В Україну найбільше грошей надійшло зі США, Ізраїлю, Італії, Росії, Польщі; з України найбільше відправлено до Росії, Грузії, Азербайджану, США, Туреччини. („Укрінформ”)

 

Київ обмежує в’їзд вантажівок

КИЇВ. – В’їзд великогабаритного транспорту до Києва у ранкові та вечірні години обмежено з 18 травня на чотирьох в’їздах до Києва: на Житомирському, Бориспільскому, Одеському та Гостомельському шосе. Обмеження діятиме у ранкові та вечірні години. Воно необхідне, щоб зменшити навантаження на дороги Києва та стабілізувати рух на період дії карантинних обмежень та до повного відновлення роботи громадського транспорту. („Укрінформ”)

 

Українa в Комітеті охорони здоров’я

КИЇВ. – Европейська комісія підтвердила запит України на участь у Комітеті з охорони здоров’я Европейського Союзу у якості спостерігача. Міністер охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив 17 травня: „Це важливий і символічний крок. Під час світової пандемії та реформування медичної галузі для нашої країни це має велике значення”, – повідомив М. Степанов. Цей Комітет – головний орган, де країни Европейського Союзу проводять спільні консультації стосовно заходів реаґування щодо кризових ситуацій на національному рівні. До складу комітету входять представники високого рівня усіх країн ЕС. (Урядовий портал)

 

США закликають Росію повернути Крим

КИЇВ. – США ніколи не визнають незаконної анексії Криму Росією і вимагають негайно повернути півострів під повну контролю України. Про це заявила 18 травня у відеозверненні з нагоди 76-их роковин депортації кримськотатарського народу тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін. „Наші санкції щодо Криму залишатимуться доти, доки Росія не поверне півострів під контролю України”, – сказала К. Квін. Вона запевнила, що підтримка Сполученими Штатами Америки суверенітету і територіяльної цілісности України залишається непохитною. („Укрінформ”)

 

Поновили прийом громадян

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ повідомило 15 травня, що 40 посольств та консульств України повністю або частково відновили консульський прийом громадян. Прийом відвідувачів відбувається з обов’язковим дотриманням санітарно-протиепідемічних правил країни перебування. Посольства України у Великій Британії, Ізраїлі, Латвії, Нідерляндах, ФРН розпочали роботу з використанням попереднього запису через Інтернет засобами електронної черги. У тих країнах, де ще не послаблені карантинні заходи, забезпечується опрацювання невідкладних консульських питань, пов’язаних із пандемією коронавірусу та надзвичайними ситуаціями з громадянами України. До таких ситуацій, зокрема, належать смерть, арешт, втрата документів, необхідних для повернення в Україну. („Укрінформ”)

 

Україна продала найбільше олії

КИЇВ. – Україна в квітні експортувала рекордну кількість соняшникової олії – 717 тис. тонн. За підсумками року буде досягнуто нового рекорду виробництва в 7 млн. ​​тонн та експорту української олії в 6.5 млн. тонн. Про це 18 травня розповів генеральний директор асоціяції „Укроліяпром” Степан Капшук. За чотири місяці через Україну експортовано 2.53 млн. тонн соняшникової олії, що на 15 відс. більше від показника за такий же період минулого року. („Укрінформ”)

 

Будують дорогу на шкоду УГКЦ

ЛЬВІВ. – У Яворівському районі Львівщини, на Страдецькій горі, яка є місцем масових паломництв, ведеться вирубка лісу і незаконне будівництво дороги. Про це 16 травня повідомив парох Української греко-католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці в селі Страдч о. Іван Колтун. Парафія надіслала численні звернення до контролюючих органів, лісових господарств та органів державного самоврядування. З’ясувалося, що ведеться будівництво об’їзної дороги для обслуговування кар’єру Великопільського родовища пісків. Дорога будується через ліс, річку Верещицю та дамби озер, які знаходяться поруч зі Страдецькою горою. Прочани, які масово переходять хресну дорогу, дуже часто із малими дітьми, наражатимуться на смертельну небезпеку через великоваговий транспорт, який вивозитиме пісок із кар’єру. Львівська обласна адміністрація не надавала жодних дозволів щодо будівництва дороги та здійснення рубок лісу у Страдчі. („Укрінформ”)

Коментарі закриті.