8 березня, 2019

Створено веб-сторінку Архіву ОУН 

Підписи провідників ОУН та Карпатської України.

КИЇВ. – Фундація ім. Олега Ольжича започаткувала новий проєкт – створення веб-сторінки Архіву ОУН, який є складовою частиною Бібліотеки ім. О. Ольжича при Фундації.

Архів ОУН у Києві – одна з найбільших в Україні недержавних установ, де зберігаються документи з історії українського націоналізму та українського національно-визвольного руху в ХХ ст. Хронологічно документи висвітлюють період від початку 1920-их років і до теперішнього часу. 

Підпис Євгена Коновальця.

Збереглися унікальні матеріяли, пов’язані з діяльністю Української Військової Організації та інших націоналістичних груп – передвісників ОУН, дискусіями та рішеннями щодо проведення першої і другої конференцій українських націоналістів і, зрештою, підготовкою славнозвісного Першого Конґресу ОУН 28 січня-3 лютого 1929 року, який задеклярував постання ОУН як політичної сили нового зразка в українському визвольному русі. 

Понад 3,000 документів архіву датовані роками Другої світової війни і висвітлюють той драматичний і водночас героїчний період в історії ОУН. Найбільш чисельними є документи ОУН під проводом Андрія Мельника та ідейно близьких їй організацій про діяльність ОУН на еміґрації, а також щодо останніх вже 27 років, коли ОУН почала діяти в Україні (з 1992 року).

Мета веб-сторінки Архіву ОУН – зробити доступними для науковців та усіх прихильників українського націоналізму документи, які сприятимуть ствердженню правди про історію та державницьку діяльність ОУН протягом її існування. Серед перших оцифрованих документів – ориґінал Акту про устійнення взаємовідносин і напрямних співпраці між Проводом Українських Націоналістів та Урядом Карпатської України, затверджений 21 липня 1939 року у Венеції з участю від ПУН – Голови ОУН полковника А. Мельника, членів ПУН Омеляна Сеника-Грибівського і Ярослава Барановського, від Уряду Карпатської України – Президента Карпатської України о. д-ра Авґустина Волошина, членів уряду Карпатської України Прем’єр-міністра Юліяна Ревая, міністра Авґустина Штефана (голова Сойму Карпатської України в період 15-18 березня 1939 року). Акт і додаток до нього містять ориґінальні підписи усіх учасників переговорів.

Документи Архіву ОУН були збережені на еміґрації багатьма провідними діячами ОУН. Після проголошення державної незалежности України та перенесення до неї центру діяльности ОУН документи були переправлені в Київ і склали основу Архіву ОУН в складі Бібліотеки ім. О. Ольжича при Фундації ім. Олега Ольжича. Вже сьогодні матеріяли доступні в інтернеті за адресою: http://www.archiveoun.info/

 

Коментарі закриті.