31 травня, 2019

Статистики сказали не все

Державна служба статистики повідомила 3 травня‚ що показник середньої платні в Києві за підсумками березня становив 16‚207 грн. Середня платня українців в березні цього року зросла порівняно з березнем минулого року на 22.1 відс. до 10,237 грн. місячно. Порівняно з лютим цього року середня платня в березні зросла на 8.6 відс. Реальна платня в березні цього року порівняно з лютим зросла на 7.6 відс., а порівняно з березнем минулого року – на 12.5 відс. З 1 січня 2019 року мінімальна платня в Україні збільшилась до 4‚173 грн. з 3‚723 грн. Індекс інфляції, який характеризує зміни загального рівня цін на товари й послуги, у березні становив 100.9 відс. Індекс споживчих цін на продовольство у травні становив 101.34 відс. Отже‚ підрахунки статистиків і Міністерства фінансів доволі оптимістичні. 

Проте незалежні економісти‚ зокрема з Вищої школи економіки у Києві (KSE) дослідили рівень платень в 2011-2017 роках у країнах Европи‚ Китаї й Бразилії. За основу узято паритет купівельної спроможности – порівняння цін в національній і міжнародній валюті. За цим обрахунком реальна українська платня за рік становить 1‚073 дол.‚ а в Білорусі 1‚602 дол., Росії 1‚550 дол., Казахстані 1‚252 дол., Азербайджані 1‚364 дол.‚ а в Польщі – 2‚310 дол.

У порівнянні з попереднім місяцем ціни зросли на 1.34 відс. Тобто номінальна платня зростає‚ але і ціни теж. Не усі заробляють достатньо для прожиття. 

Близько 60 відс. населення живе за межею бідности. Подивімося не зростання середньої платні: на статистику впливають надвисокі платні управителів монопольних організацій, яким виплачують багатомільйонні премії і бонуси. До розрахунку платні віднесли субсидії на комунальні витрати для безробітних і приватних підприємців. У висліді багатьох позбавили державної допомоги. При постійному зростанні цін на воду‚ електрику і газ витрати перевищують 50-70 відс. з сімейного бюджету.

Уряд розуміє‚ що люди не можуть мати високі видатки‚ тому намагається реґулювати підвищення цін. Національна комісія державного реґулювання у площині енерґетики і комунальних послуг ще у 2015 році прийняла рішення про поетапне підвищення тарифів на електроенерґію для населення. Усе ж ціни поетапно зростають‚ а доходи – ні. „Нафтогаз України“ теж впровадив реґулювання ціни на газ, за яким ціна на газ стане меншою‚ якщо зменшиться ціна для промисловости. Отаке хитре штукарство.

Уряд звітує про зменшення безробіття у першій половині 2018 року на 0.8 відс. проти попереднього періоду. Але це не означає‚ що робочих місць стало більше.  Незалежні експерти стривожені: безробіття перевищує 20 відс., понад 9 млн. працездатних громадян працюють за кордоном. Кожен другий українець віком від 15 до 70 років постійно або тимчасово працює за кородном.  

Президент України Володимир Зеленський сказав 20 травня у інавґураційній промові: „Безумовно, окрім війни, є ще багато бід, які роблять українців нещасливими. Це шокуючі тарифи, принизливі зарплати і пенсії, болючі ціни, неіснуючі робочі місця… Варто й урядові звіти складати ближче до реалій життя.

Коментарі закриті.