4 жовтня, 2018

Славна дата‚ славна історія

На завтра‚ 6 жовтня‚ припадає ювілей визрілого в культурних колах Українського Народного Союзу і важливого для всієї української громади Америки почину – рівно 85 років тому вийшло перше число „The Ukrainian Weekly“. 

Щоб повною мірою зрозуміти небуденність цієї події‚ візьмімо до уваги час і обставини‚ за яких вона прийшла в життя. Це був 1933 рік. Другий рік поспіль в Україні лютував великий голод‚ спричинений спеціяльним пляном сталінської Москви. Насправді то був геноцид‚ спрямований на масове винищення української нації. Вже й голод 1921 року був викликаний не так посухою‚ як наміром більшовиків відімстити за незалежну Українську Народну Республіку й унеможливити будь-який опір українців у майбутньому. 

Одначе‚ коротка доба „українізації“ наприкінці 1920-их років засвідчила незнищенність українського свободолюбства‚ незнищенність національної пам’яті нашого народу. У сліпій ненависті до України кремлівська верхівка пішла на новий‚ ще небачений в людській історії злочин – і саме тому вона всіма способами намагалася приховати від світу цей непростимий гріх. На жаль‚ їй це вдавалося. З багатьох випадків запобігливого підхоплювання московської брехні згадаймо хоч би Волтера Дюранті‚ за підлу дезінформацію вдостоєного Пуліцерівської нагороди – в той час‚ коли Україна мільйонами вимирала від голоду.

Американські українці не тільки знали правду‚ але й усвідомлювали‚ як важливо донести її до уряду і до всього англомовного суспільства. Саме з цієї великої спонуки постав тижневик „The Ukrainian Weekly“. І саме з його сторінок американці довідалися про страшні подробиці української трагедії. Ще пізніше з творчого кола тижневика в 1933 році побачило світ ґрунтовне вдання „Великий голод в Україні: незнаний голокост“.

Ще однією причиною заснування ,,The Ukrainian Weekly” була потреба зберегти американську молодь українського походження в українській громаді. Послухавши поради Головного редактора ,,Свободи” Луки Мишуги, УНСоюз почав видавати ,,Український тижневик”‚ щоб охопити тих, хто не володів українською мовою. Новий тижневик та його редактор Стeфан Шумейко керувалися таким критерієм, що головне – українське серце та душа; отже, в українському середовищі Америки має бути місце для тих юнаків та дівчат, котрі з певних  причин не знали української мови.

Так само „The Ukrainian Weekly“ колись для майбутніх американських істориків стане вдячним полем досліджень багатьох тем‚ за котрими стоїть багатогранне життя американської України. Серед тих тем неодмінно знайдеться дуже цікава і вкрай пристрасна історія спорудження і відкриття пам’ятника Тарасові Шевченкові в столиці США; заснування Катедр Українознавства у Гарвардському університеті; діяльність Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці‚ Української Вільної Академії Наук та інших науково-освітніх осередків‚ Злученого Українського Американського Допомового Комітету‚ Українського Конґресового Комітету Америки і Української-Американської Координаційної Ради‚ Українського Музею‚ славна праця Союзу Українок Америки‚ Пласту і СУМ‚ українських церковних громад і‚ звичайно ж‚ відділів Українського Народного Союзу та Центру Української Спадщини на славнозвісній Союзівці.

Тож побажаймо братському тижневикові нових творчих успіхів на його дуже плідній історичній дорозі!

Коментарі закриті.