19 жовтня, 2018

Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

ВАШІНҐТОН. – Сенат США одностайним рішенням 4 жовтня ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конґресу США, де Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу. Так, зокрема, до постановляючої частини документу включено визнання Сенатом висновків Урядової комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що „Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 роках геноцид проти українців“.

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаности у світі про штучну природу цієї трагедії.

Посольство України в США висловило щиру вдячність Сенатові США та головним співавторам резолюції – співголовам Сенатського Українського Кокусу, сенаторам Роберту Портману та Річарду Дурбіну за це історичної ваги рішення. 

Дана резолюція стала результатом плідної взаємодії Посольства України в США, української громади Америки та друзів України в Сенаті США. 

Проєкт подібної резолюції був також затверджений Комітетом із закордонних справ Палати представників Конґресу США і наразі очікує розгляду під час пленарного засідання.

 

Коментарі закриті.