20 липня, 2018

СКУ висловлює глибокі співчуття 

Заява видана 11 липня Світовим Конґресом Українців.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) висловлює глибокі співчуття з приводу смерти св. п. Левка Лук’яненка – відомого українського громадського і державного діяча, письменника, дисидента, довголітнього радянського політичного в’язня та незламного борця за незалежність української держави, який відійшов у вічність 7 липня після довготривалої хвороби.

Смерть Л. Лук’яненка є дуже великою втратою не лише для рідних і близьких покійного, але й для об’єднаної навколо СКУ понад 20-мільйонної української діяспори. Для світового українства Л. Лук’яненко є яскравим прикладом відданости Україні та українському народові: попри засудження до смертної кари та понад чвертьстоліття тяжких радянських таборів за українські державницькі погляди, включно й за діяльність як співзасновника Української Гельсінкської Групи, Л. Лук’яненко постійно залишався вірним своїм ідеалам. 

Разом з іншими політв’язнями Л. Лук’яненко став предметом численних закликів щодо звільнення, які СКУ надсилав на адресу урядів держав світу та міжнародних правозахисних організацій, зокрема в рамках своєї Мадридської конференції з захисту прав людини. 

Українська діяспора також пам’ятає Л. Лук’яненка як активного учасника відновлення української незалежности, яка була його заповітною мрією, як одного з авторів Акту про Незалежність України та як її будівничого, зокрема в ролі депутата Верховної Ради України.

За свої заслуги перед українським народом та Україною Л. Лук’яненко був відзначений різними нагородами, зокрема удостоєний високого звання Героя України та Національної премії ім. Тараса Шевченка. 

Провід і членство СКУ поділяють велике горе родини і всіх близьких та друзів св. п. Л. Лук’яненка та моляться за упокій його душі.

Вічна йому пам’ять!

 

Коментарі закриті.