20 липня, 2018

„Вільні люди” провели акцію у Гельсінкі 

Делеґація організації „Вільні люди” під час протесту на захист прав людини „HelsinkiCalling“. (Фото: „Вільні люди“)

ГЕЛЬСІНКІ. – У переддень зустрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіном, делеґація організації „Вільні люди” прибула з Києва в Гельсінкі і долучилась до протесту на захист прав людини „HelsinkiCalling“. 

Українці сформували колону, учасники якої тримали в руках плякати „Free Sentsov“ та вигукували гасла „Stop Putin – Stop war!”, „Crimea is Ukraine!”, „Stop Russian aggression!”. На Сенатській площі активісти поширили листівки-запрошення на акцію 16 липня щодо зустрічі Президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна.

Українці під час виступу звернулись до всього світу, аби привернути увагу до українських політичних в’язнів, що утримуються в Росії. Зокрема, сестра Олега Сенцова Наталія Каплан розповіла про протест О. Сенцова шляхом голодування, а також його вимогу звільнити всіх українців. 

Громадський активіст, українець Денис Перцев, який проживає в Фінляндії, звернув увагу на те, що військова аґресія Росії стосується не лише України, а всього вільного світу.

Місія „Вільних людей“ присвячена пам’яті правозахисника Левка Лук’яненка.

16 липня активісти „Вільних людей” з України виступили на підтримку українсько-американських відносин. Акція відбулася у парку „Esplanadi“. До „Вільних людей” долучилися місцеві жителі, представники української громади Фінляндії, інші активісти. 

Активісти поширили відкритий лист до Президента США Д. Трампа, закликаючи продовжувати підтримку України в боротьбі з російською аґресією. Акція тривала безперервно протягом 10 годин. Про неї повідомили засоби масової інформації у США, Франції, Німеччині, Фінляндії, Швеції, Україні.

Важливе завдання місії – інформування світової спільноти про злочини Росії та загрозу всьому вільному світу – досягнуто. 

„Судячи з прес-конференції Трампа і Путіна, стає зрозуміло: вони не можуть ні про що домовитись, адже мають різне бачення та по-різному сприймають реальність. Тому співпраця США і України буде лише поглиблюватись. Це позитивно для всього світу. Ще два роки тому світ не визнавав Росію аґресором. Зараз же усі притомні вільні держави бачать у ній загрозу. І Україна, назвавши війну російсько-українською на офіційному рівні, сприяла цьому“, – заявив Борис Потапенко, голова Ради Українських Державницьких Організацій Світу.

Делеґація „Вільних людей“ у Гельсінкі складалося з 10 осіб‚ мала 15 та 16 липня промовців англійською та німецькою мовами, долучалась до акції української громади „Free Sentsov“‚ зустрілась з Послом України в Фінляндії Андрієм Олефіровим.

 

Коментарі закриті.