3 січня, 2020

Різдво Христове – це свято любови

У світлі дні великого свята – Різдва Христового особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій священної історії щирим і сповненим радости привітанням: „Христос Рождається – Славіте Його!“

Різдво Христове міцно увійшло в життя християн. Разом із вірою Христовою в Україні та за її межами набули поширення такі народні традиції, як колядування та щедрування. Коляда – це гимн Христу, оспівування його народження. У щедрівках славлять природу, закликають весну.

Святкують Різдво 12 днів, до Водохреща. На це свято в кожному домі випікали пироги, пряники, колядки – це вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.

На Різдво жодна зі страв на святковому столі не повинна залишитися нескуштованою; не можна займатися прибиранням і побутовими справами; не можна сваритися і лихословити; не можна гадати – це краще зробити в будь-який інший день; не можна вдягати старий одяг‚ щоб не привернути бідність і нещастя; не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Різдво Христове – це свято любови. Любов, котру принесло на землю Різдво, зобов’язує нас до внутрішнього відродження, до оновлення усього сущого: людини, сім’ї, нації, держави, всесвіту. Різдво Христове закликає нас шанувати всі творіння, які витворив Бог, зберігати природу – ріки, поля, ліси, тваринний світ, охороняти їх від винищення й забруднення. Різдво Христове — як нове очищення, воно виводить нас з темряви до світла, зцілює
духовно, об’єднуючи в єдину могутню християнську родину.

Щороку тижневик  Українського Народного Союзу „Свобода“ вміщує численні вітання нашим передплатникам і читачам зі святом, розповідає про святкові події в українських громадах. Цього року „Свобода“ зберігає цю гарну традицію.

У цей надзвичайно складний для української держави час ми всі повинні пройнятися духом любови й будувати нове життя у світлі Христових заповідей і моралі. І нехай оцей всемогутній, преображаючий дух світлого Різдва Христового запанує в наших серцях нині і повсякчас, і на віки вічні!

Христос Рождається! Славімо Його!

Коментарі закриті.