21 травня, 2020

Рушники-обереги Олександри Теліженко

Весільні рушники Олександри Теліженко.

ЧЕРКАСИ. – „Вишивати – це як молитися” переконана заслужена художниця України, майстриня, засновниця науково-творчого виробничого підприємства „Арта” Олександра Теліженко, яка має відзнаку „Жінка Третього тисячоліття”, нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня.

„Оспівуєм Чурльоніса й Шагала,

І за кордони їздим – пізнавать.

А рушники, що мати вишивала,

Олександра Теліженко з рушником „Тріюмф жінки”.

У скрині нерозгорнуті лежать”, – з болем писала про нашу байдужість до власної історії черкаська поетеса Валентина Кузьменко-Волошина. А між тим український рушник – не просто українська душа, а сакральна річ, яка втілює у собі цілий Кос­мос. І його пізнанню немає меж”, – стверджує О. Теліженко, яка присвятила вивченню та популяризації українського рушника практично все життя.

Вона виросла у Шевченковому краї, на Звени­городщині й з дитинства вишивала з мамою рушники ледь не всю ніч, намагаючись не відставати від працьовитої матусі. І саме вишивка стала основою її творчости та професії.

Вступивши до Вижницького училища, О. Телі­женко дипломну роботу створювала за мотивами давньоруських орнаментів – „Ансамбль модного одягу „Ярославна”. Продовжила цю тему студенткою Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва, створивши серію костюмів з вишивкою для працівників Олеського замку. Опісля, працюючи у Черкасах на швейній фабриці ім. Лесі Українки модельєром-конструктором і головним художником, досліджувала цю тему далі і втілювала у численні творчі проєкти в рамках „Укрхудожпрому”, була постійним учасником тодішніх мистецьких виставок.

„Я переконалася, що дійсно, у кожної людини в житті є місія, – говорить О. Теліженко. – І у мене вона, як з’ясувалося, у дослідженні та плеканні українського рушника”.

Нині О. Теліженко достеменно знає: рушник – жива істота, а орнаменти – наша прадавня космічна грамота, де кожна деталь і навіть кольорове тло – це особлива мова, яку треба вміти читати.

Олеся Теліженко.

Майстриня розгортає вишневий сувій, на якому вишито зорі, квіти: „Цей рушник називається „Шлях аріїв”, тут символічно зафіксовано ідею прадавньої історії України, адже прабатьківщина аріїв – це наше правобережне Подніпров’я. Історики вважають, що після занепаду трипільскої культури в Україну вторглися кочівники, принісши культ війни, чоловічої сили, меча, вершника. Утворилося нове суспільство: захищене від зовнішнього ворога, збереглося землеробство, ремесла, магія, але матріярхат змінився на патріярхат. Народилася нова супердержава, яку людство знає це як супердержаву аріян. Тож на рушнику „Шлях аріїв” – мудрість і глибина тисячоліть нашої праісторії. Через біло-сірий, срібний кольори передано прадавню Мудрість і Могутність. Вишневе тло символізує драматизм, боротьбу, динаміку часу. У цьому творі – побажання, щоб Україна ішла до такого ж розвитку мудрости і сили, яку мали наші предки”.

О. Теліженко показує свого улюбленця, який висить на стіні її робочого кабінету: „Цей рушник називається „Тріюмф жінки”. Він мій улюблений, брендовий. Головна його ідея: жінка – істота космічна, зоряно приходить у цей світ, утверджується в житті, розквітає, дає нове життя. І знову несе в простір свою Космічну таїну. В центрі композиції – основа жіночої суті, запліднене лоно. А виростає Древо з ориґінального знаку: двох взаємопоєднаних сердець, символу Вселенської любови, яка дає початок всьому. Могутнє древо жіночої долі живить і плодом і цвітом. Увінчує Древо велика квітка „Сонцелика”. А далі – Космос, засіяний знаками росту і розквіту”.

Цей рушник демонструвався на багатьох вис­тав­ках, розповідає О. Теліженко. Але одного разу його „вкрали” прямо з виставки, пустили в серії автоматної вишивки. Однак О. Теліженко відстояла свій тріюмф як жінки-творця і мисткині.

Ще О. Теліженко пишається рушником „Земля священна”. Вона почала творити його вісім років тому, але й досі над ним працює. Пояснює ідею: „Тут саме Древо складається з трьох колін. Це філософія життя: три покоління – це вже Рід. Рушник складний за композицією і кольористикою. Тут присутня триєдність світобудови: нижня частина – „світ той”, енерґетичний, невидимий, коріння роду передано через кольорову розтяжку спектру на чорному тлі; далі – Древо як утвердження реального життя на землі, воно барвисте, повнокольорове, як побажання повнокровности буття та оптимізму. А вище пішов Космос, тобто солярні знаки на білому кольоровому спектрі. Бо вранці промінь світла розкладається на всі кольори спектру, а вночі всі кольори спектру поглинаються у чорний колір. Земля наша священна”.

О. Теліженко переконана, що важливо зберегти і передати в поколіннях саме творення рушників. Цей процес непростий. Наші пращури шліфували його довго впродовж століть. А в стрімкому темпі сучасного життя людина повинна зразу багато знати, аби створити справжній український рушник. Тепер О. Теліженко може науково довести походження кольористики та орнаменту українського рушника. Скажімо, давня інформаційна і енерґетична українська вишивка – не чорно-червоний хрестик, а складна вишивка „білим по білому”: по рахунку ниток, з багатьма технічними прийомами (вирізування, виколювання, „солов’їні вічка”, мережки з настилками, витягуванка тощо). Але апогей українського рушникового орнаменту – це червоне древо на світлому тлі. Рушник – це геокосмічний хід, в якому досі зберігаються великі космічні знання наших пращурів про світоустрій.

„До речі, рушник – це така річ, яка не кожну людину до себе допустить, – переконана О. Телі­женко. – Для цього треба знати його мову. Сьогодні ми бачимо таку тенденцію: ніби й багато рушників та вишивки, але насправді йде просто переспівування, копіювання, навіть плаґіят. А от якраз спілкування з рушником, знання його мови, мистецтво творення рушника, на жаль, втрачається. Таких людей, творців-деміургів, в Україні одиниці. В чому полягає мистецтво прочитання, творення рушника? Яка його мова? Це як музика: вона впливає на свідомість, підсвідомість, її люблять, розуміють, відчувають. Але багато музикантів, та мало композиторів. Багато вишивають, але мало творять. І я до цього не зразу дійшла, тільки з роками, у висліді теоретичного і практичного досвіду. 27 років тому я створила майстерню „Арта”, де поєднано працю художника, науковця і майстра-виробничника. У мене є навіть наукова робота на цю тему, бо я переконана: тільки в такому тандемі можна створити щось суттєве.

Я за життя навишивалася багато, але якби я досі тільки вишивала, чи змогла б я стільки зробити? Адже треба дослідити, намалювати й відпрацювати спершу самому, потім з майстром, шукати техніки, кольористики і так далі – крім вишивки і до вишивки є дуже багато процесів. І ті моменти навіть важливіші, ніж саме вишивання”.

Зараз такий час (який на щастя, закінчується) повальної моди на вишивку, коли використовують тільки зовнішній вигляд вишивки, картинку, засто­совують вишивальні автомати, великий наклад. Це нівелює саму цінність вишивки. Бо суть вишивки – якраз в енерґетиці, яка працює і створює комфорт навколо людини, її авру, формує душу. Краса – це одне, а енерґетика – зовсім інше. І символи вишивки є живими організмами, вони працюють так само, як музика.

Кожен елемент вишивки має свій психологічний вплив на підсвідомість і свідомість людини. Існує психологія лінії (рівна, вертикальна, горизонтальна), динаміка діягоналі (пряма чи рвана як блискавка), психологія кольору. А складні символи – спіраль, сварга, хрест, безкінечники та інші – за кожним з них стоїть цілий пласт філософії та інформації, яку треба знати, розуміти, відчувати”.

Настав час це робити. У древній символіці – Високі космічні знання, таємничі знання предків про світоустрій і життя людини в ньому. І як вони переплітаються з нинішнім життям. О. Теліженко впевнена, що рушник – не просто найголовніший народний символ, атрибут національної культури. Це сакральний, святий твір! Вишивальниця в процесі вишивки об’єднує всі три рівні світобудови: проколює голку у „Світ Той”, нижній, знову проколює, проходить через Реальний проявлений світ і виводить голку вгору, в Космос. І так далі. Увесь цей рух – в траєкторії спіралі. Добре, якби вона усвідомлювала, що в цей момент творить життя.

„Процес вишивки є психотерапією. Вишивати – це як молитися, бо ще у древніх літописах княжої доби писали, що вишивання „во всю нощь” подібне до молитви. Ніч – дуже втаємничена пора. Коли жінка, вишиваючи, думає про своє, вона „вшиває” ці думки у натуральне полотно, механічно об’єднуючи три рівні; так народжується тканомовна, енерґетична й інформаційна річ, тобто оберегова. І то не метафора, не вигадка, що „вишивала дівчина сорочку для милого”, яка не просто люба йому, а ще й береже. Вона дійсно створює захисну авру”. „Я навіть на собі це перевірила, – каже О. Теліженко. – Чим древніший народ, етнос, тим універсальніші символи в його орнаментиці, будь то Африка чи праУкраїна. Для обох характерна сварга, хрести, безкінечники. Ще в дописемний період формувалася символіка древніх етносів. Тому це наша прадавня космічна грамота”.

О. Теліженко вважає, що корені нашої писемности присутні вже у Кам’яній могилі, найдревнішому у світі кам’яному літописному архіві (ХІІІ ст до н.е.), її піктограмні протошумерські письмена є по суті, основою орнаменту. Аби зберегти колосально великий пласт знань про український рушник, його мову, культуру, треба на державному рівні приділяти достатньо уваги підготовці мистецько-технічних кадрів. Якщо мистецькі інститути кидають зараз туди-сюди, якщо в одне міністерство входять молодь, спорт і культура, – це просто вкрай непрофесійно, навіть злочинно. Треба активно писати і друкувати наукові праці про наші національні цінності. Але на це потрібні фонди.

На жаль, в Україні до культури майже завжди ставилися „за залишковим принципом”. Проте, на думку О. Теліженко, саме зараз, у період війни, надто війни інформаційної, треба підіймати давні українські знання, які пробуджують нашу національну свідомість, гордість, самоідентичність. Саме зараз треба проливати Світло в уми та душі наших сучасників. Саме тому О. Теліженко заснувала науково-творче виробниче підприємство „Арта”, працює разом із донькою, художницею-модельєркою Олесею Теліженко.

Швачка Наталя Губайдуліна каже, що коли вона шиє моделі О. Телі­женко, їй думається про сім’ю, затишок, любов. І хочеться молитися.

„Арта” випускає й нові колекції сучасного вбрання з красномовними назвами „Вишнева Україна”, „Гражда”, „Скіфія золота”. Вони несуть сучасникам синтезу глибокого національного кольориту, поєднуючи модні напрями з глибиною української традиції. Вічна Мудрість і Вічна Молитва пращурів перетікає у Красу та Світло сучасного життя і прийдешнього, єднаючи покоління українців вітами єдиного древа рушника.

Коментарі закриті.