21 травня, 2020

Карантин не завадив весіллю у церкві св. Юра

Весільний танець у Центральному парку.

НЮ-ЙОРК. – 25 квітня для української мисткині Оксани Ізбянської і її нареченого Джона Левита відчинилмся двері храму св. Юра, у якому вони познайомились рік тому й заручилися у вересні минулого року. З того часу готувались до цього великого дня у їхньому житті. Запросили понад 100 гостей, обрали ресторан, щоб разом із рідними, друзями відсвяткувати весілля.

Карантин змусив їх внести багато змін до цих плянів. Джон зробив зачіску своїй нареченій. Оксана пошила корони. Обоє стали кравчинею і кравцем. Напередодні весілля Оксана прикрасила у білі шати церкву.

Українські культурні традиції Джон Левит почав пізнавати з того часу, як оселився в будинку при церкві св. Михаїла у Ню-Гейвені, Конектикат. До цього міста він приїхав для своєї праці в шпиталі Єльського університету. До храму св. Юра в Ню-Йорку приїхав, щоб побачити його красу. І ось рівно через рік о. Еміліян Дорош ласкаво запрошує Оксану і Джона до подружніх обітів.

У порожній церкві з рідних була тільки мама Оксани – Галина. Батьки Джона, як і вся родина з обох сторін, друзі, знайомі дивилися на шлюбну церемонію в прямому етері.

Мама Джона Керен написала з Арізони, що не може обняти у цей радісний день сина та його дружину.

Джон – керівник нічної зміни відділення першої невідкладної медичної допомоги у шпиталі Єльського університету. Оксана шиє і доставляє маски для медиків лікарні, де працює її коханий. Як тільки він опинився на передовій боротьби з коронавірусом, вона організувала групу з 18 осіб, які почали, як на конвеєрі, пошиття кожен своїх деталей полотняних масок захисту. Бриґада пошила і доставила від початку епідемії понад 500 масок.

Наречений, залишаючись на службі тижнями без вихідних, знаходив час, щоб написати їй і друзям листи із закликом берегти себе. Вона перекладала з англійської на українську мову ці листи і читала їх у відеозверненнях до українців.

У свій шлюбний день молода пара, натягнувши маски власного виробництва нареченої, пройшлася безлюдними вулицями Ню-Йорку. Їх вітали гудками і вигуками поліцаї. Свій весільний танець вони танцювали у Центральному парку і на Таймс-сквер під оплески випадкових, але захоплених цим приємним весільним дивом глядачів.

Після весілля Оксана покинула Бруклін, де жила з мамою, і поїхала з чоловіком до Ню-Гейвену в новий, недавно придбаний, їхній спільний родинний дім.

Оксана Ізбянська і Джон Левит на вулуиці Ню-Йорку. (Фото: Богдан Гриців)

Коментарі закриті.