21 травня, 2020

Росія продала США небезпечні апарати ШВЛ

Російський військово-транспортний літак 1 квітня доставив з Росії медичне обладнання на летовище ім. Кеннеді в Ню-Йорку, зокрема 45 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), з яких 30 апаратів відправили до Ню-Йорку, а ще 15 – до Ню-Джерзі.

Це називали жестом доб­рої волі, можливістю поліпшити напружені відносини між Москвою і Вашінґтоном у той час, коли обидві країни борються з коронавірусом. Але поставка апаратів ШВЛ та іншого медичного приладдя з самого початку супроводжувалася плутаниною і суперечливою інформацією.

Чи було це гуманітарною допомогою? Чому США закупили обладнання, яке можуть виробляти самостійно? Хто за це заплатив? Чи розумів хто-небудь, що причетні до поставки російські компанії можуть перебувати під санкціями Міністерства фінансів США? Чи справді Кремль прагнув здобути пропаґандистську перемогу? Або, можливо, він просто знущався зі Сполучених Штатів?

Як з’ясувалося, 45 апаратів ШВЛ, поставлених із Росії, були тієї самої моделі, яка, можливо, стала причиною пожеж, у результаті яких загинули кілька пацієнтів, хворих на коронавірус в Росії. В результаті цих подій російські відомства заборонили використання деяких моделей апаратів ШВЛ, незважаючи на те, що таке обладнання зараз вкрай необхідне.

Із самого початку цієї історії Кремль говорив про постачання медичного приладдя в США як про великодушний жест, а державні засоби масової інформації Росії транслювали сюжети про те, як вантажний літак „Антонов” завантажується скринями, на яких написано: „З Росії з любов’ю”.

Через день після того, як вантаж прибув до Ню-Йорку, Президент США Дональд Трамп похвалив Президента Росії Володимира Путіна.

Питання виникли, коли Держдепартамент США спростував заяви російських чиновників, заявивши, що насправді поставка вантажу була оплачена американською стороною і не була благодійною пожертвою. Тоді речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова підтвердила, що Вашінґтон оплатив половину вартости вантажу, інша частина була за рахунок Москви. Вона повідомила, що російську частину витрат поніс Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), який був створений урядом Росії для залучення інвестицій у країну і керує капіталом у розмірі 10 млрд. дол.

Крім того, з 45 пристроїв ШВЛ „Авента-М”, які були у вантажі, багато було зроблено на Уральському приладобудівному заводі – підприємстві, що належить компанії „Концерн радіоелектронних технологій (КРЕТ)”.

КРЕТ, у свою чергу, належить держкорпорації „Ростех” – великому державному конґломерату, що об’єднує кілька відомих російських виробників військової техніки й технологій.

І РФПІ, і „Ростех” перебувають під санкціями Міністерства фінансів США. РФПІ разом зі своєю колишньою материнською компанією, державним банком „Внєшекономбанк” опинився під санкціями в 2015 році. Це мало на меті покарати Росію за захоплення Кримського півострова в України попереднього перед тим року. З аналогічних причин були ухвалені санкції щодо „Ростеха”.

У російському Санкт-Петербурзі вранці 12 травня в результаті пожежі загинули п’ять пацієнтів, підключених до апаратів ШВЛ.

Використовуючи загальнодоступні „прайс-листи”, Радіо Свобода визначило, що сукупна роздрібна вартість апаратів ШВЛ без знижок – не менш ніж 1 млн. дол. Цю цифру пізніше підтвердили в репортажі телеканалу ABC News 1 травня: в ньому мовилося, що Росія виставила США рахунок на 660 тис. дол.

Сьогодні Росія займає друге місце за кількістю підтверджених випадків коронавірусного захворювання в світі після США.

США повернули Росії 45 апаратів ШВЛ, повідомило Федеральне аґентство з надзвичайних ситуацій США (FEMA). При цьому, влада на місцях дипломатично зформулювала відмову тим, що крива захворювань, на щастя, не була такою високою, тому російське медобладнання не знадобилося.

Американським лікарням, ймовірно, пощастило, що ці апарати так і не були підключені, враховуючи пожежі, спричинені обладнанням ШВЛ у самій Росії.

Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода. (Читайте повний текст статті тут: https://www.radiosvoboda.org/a/rosija-ssha-shvl/30612108.html).

* * *

США подарують Росії 200 апаратів ШВЛ, повідомив 15 травня „Голос Америки” з посиланням на урядові документи, які є в розпорядженні редакції.

50 ШВЛ відправлять до Москви наступного тижня з допомогою військової авіяції. Решту мають відправити 26 травня. Росія наразі не підтверджує цю інформацію.

За даними „Голосу Америки”, уряд США повністю оплатить виробництво та доставку апаратів. На це мають витратити 4.7 млн. дол.

Коментарі закриті.