27 липня, 2018

Росія бльокує Азовське море

Чужинські судна у Азовському морі. (Фото: „Укрінформ“)

КИЇВ. – Помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив 25 липня на прес-конференції, що Російська Федерація в Азовському морі змінила свою поведінку й почала затримувати чужинські судна‚ які йдуть в Україну‚ при проході у Керченській протоці‚ затягуючи час надання дозволів проходу до трьох діб. 

Це впливає на економічну привабливість України. За міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для Російської Федерації. Його можуть вільно використовувати дві сторони, тому формально Росія може оглядати судна. 

Керівник Центру оборонних реформ Олександер Данилюк зауважив, що, на його переконання, російська сторона створює проблеми для суден, які заходять в Україну, для тиску на неї, зокрема в питанні відновлення Україною водопостачання Криму. Він пояснив, що через затримки чужоземні судна починають переглядати свою логістику, щоб не заходити до портів Маріюполя та Бердянська, а це створює економічні проблеми для цих міст.

Командувач Другої постійної військово-морської групи НАТО Боудевін Бутс вважає, що нарощування військової потуги Росії у Чорному морі після незаконної анексії Криму призвело до збільшення присутности кораблів НАТО у Чорноморському реґіоні.

Б. Бутс сказав: „Ми представляємо оборонну організацію і будемо діяти лише у тому разі, коли наші кораблі будуть атаковані“. Керівник Представництва НАТО в Україні Олександер Вінніков зауважив: „НАТО не шукає конфліктів і приводів для початку другої холодної війни. НАТО все ще сподівається на поліпшення відносин з Росією. Ми не можемо повернутись до того рівня відносин, які були раніше, до тієї пори, поки Росія не зверне з нинішнього хибного шляху, не розпочне поважати норми міжнародного права“.

 

Коментарі закриті.