29 червня, 2018

Розвідника позбавили волі 

Олександер Корнієвський – кулеметник-розвідник батальйону „Айдар”, народився 29 січня 1991 року, у рік відновлення української держави. Він правнук славетного бандурного майстра Олександра Корнієвського та Левка Мережинського, директора Уманської колгоспної обласної школи, репресованого в 1937 році „за участь в антирадянській терористичній організації „правих” (його закатували у травні 1940 року в Інгаському таборі Красноярського краю). Діда О. Корнієвського у 1937 році Москва засудила на 10 років позбавлення волі за те, що виготовляв бандури націоналістам. 

О. Корнієвський з дитинства вирішив присвятити своє життя розвиткові української науки. У травні 2012 року здобув диплом бакалявра права, у липні того ж року – диплом бакалявра з менеджменту в Національному педагогічному університеті ім. Михайла Драгоманова. У червні 2013 року здобув диплом маґістра з кваліфікацією юриста в Національному авіяційному університеті та диплом маґістра з відзнакою з стандартизації та сертифікації в Київському національному університеті технологій і дизайну. У 2013-2016 роках навчався в аспірантурі університету, писав кандидатську дисертацію на тему „Розробка моделі оцінки якости технологічних процесів та визначення зв’язків між їх параметрами”. 

В цей же час він брав активну участь у Революції Гідности, а в серпні 2014 року пішов добровольцем у батальйон „Айдар”. Визволяв Щастя, Георгіївку, Металіст, Трьохізбенку, Сокільники, Кряківку, Жовте та інші населені пункти України. Через контузії майже втратив слух та зір. За героїзм нагороджений орденом „За мужність і відвагу”, медалями „За оборону рідної Держави”, „Доброволець АТО”, „За оборону Щастя”, „За відвагу”, „За цілісність і незалежність України”, „Ветеран війни”, відзнакою „За участь у громадянській блокаді Криму”.

Від 2016-го по квітень 2018 року він майже постійно перебував на стаціонарному лікуванні в шпиталях та клініках. Тяжкий стан здоров’я та постійне лікування обірвали мрію молодого вченого О. Корнієвського захистити дисертацію та здобути науковий ступінь кандидата наук. Незважаючи на хвороби, він продовжував підтримувати зв’язок з рідним батальйоном. У квітні 2017 року він очолив відокремлений підрозділ громадської організації „Військово-патріотичний клюб „Айдар” у Київській області. 

Затримали добровольців „Айдару” 19 квітня. Перевернули усю квартиру О. Корнієвських, а тоді, кинувши до спецтранспорту, їх, киян, затриманих у Києві, повезли до Одеси. Під час судового засідання О. Корнієвський з’ясував суть справи: „Було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю, у якому я є керівником, для виготовлення зброї, боєприпасів, артилерії, бронетехніки та військового суднобудівництва для армії. Був орендований цех на збройовому заводі в Києві. Але СБУ тепер нас усіх назвало членами злочинної групи“.

Приморський суд Одеси постановив тримати його під арештом 60 діб або сплатити 500 тис. грн. Затримання добровольців відбулося в рамках спецоперації Служби безпеки України з участю підставного добровольця, який нібито просив знайти зброю для бійців українських диверсійно-розвідувальних груп, нібито з відома Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Саме за зброю, поставлену на передову для українських вояків, бійців хочуть засудити до значних термінів ув’язнення. Варто зазначити, що Кримінальний кодекс України не забороняє зберігати, передавати та переробляти зброю. 

Затриманий Іван Каралюс („Шукач”), доброволець 24-го Окремого батальйону „Айдар”, який відзначився в боях за Щастя, Болотяне, Лутугине, Металіст, Георгіївку Луганської области. За героїчні дії нагороджений. Під домашнім арештом перебуває „кіборґ” Віктор Балацький („Агат”), який під час боїв за Донецьке летовище знищив три одиниці ворожої техніки‚ мав тяжке поранення, потребує заміни колінного суглоба.

8 червня Приморський суд Одеси продовжив ще на два місяці арешт І. Каралюса та О. Корнієвського. Логіка СБУ і прокуратури зрозуміла: О. Корнієвський – людина рішуча, перебуває в опозиції до президента України, бере участь у пікетуваннях, а до всього цього дістав законний дозвіл на виготовлення зброї, боєприпасів, артилерії та бронетехніки для армії. Людина небезпечна для влади! 

Історичний клюб „Холодний Яр” зажадав негайного звільнення О. Корнієвського, І. Каралюса та В. Балацького, звернувся до правозахисних організацій та адвокатів-патріотів з пропозицією взяти під захист О. Корнієвського і його товаришів.

Роман Коваль – президент Історичного клюбу „Холодний Яр”, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки бандуристів, редактор газети „Незборима нація”, академік Академії наук вищої освіти України, Київ 

Коментарі закриті.