30 квітня, 2020

Публіцист втік від Путіна

Павло Шехтман в Смілі. (Фото: Олександр Вівчарик)

СМІЛА, Черкаська область. – Публі­цист, історик, громадський активіст Павло Шехтман з Москви переїхав у Смілу, що на Черкащині, де отримав статус біженця. Його історію розповіла 12 березня в статті „Правочне бюро” журналістка незалежного російського Інтернет-видання proekt.media Соня Ґройсман.

Видання „Проєкт” згуртувало російських журналістів-розслідувачів і репортерів, котрі не побоялися в умовах тоталітарної держави досліджувати складні і небезпечні теми. Такою темою для П. Шехтмана стала історія, військові конфлікти, російські та українські політики. 2004 року він захопився написанням статтей до „Вікіпедії”. Звісно, не обійшов і Володимира Путіна. За це П. Шехт­мана 2012 року почали переслідувати, били і заарештовували на акціях протесту, цькували. Слідчий комітет Російської Федерації 2014 року завів на нього карну справу. У лютому 2015 року він втік з-під домашнього арешту в Україну.

Але проблема незалежної „Вікі­педії” для російської влади не зникла. Енциклопедія й далі наповнювалася об’єктивними статтями інших дописувачів, зокрема з історії Росії та про російських політиків. Не сидів, склавши руки, й П. Шехтман. Аби щось протиставити правдивій інформації, у листопаді минулого року В. Путін привселюдно заявив: „В Росії „Вікіпедію” треба замінити „Великою російською новою енциклопедією”. На це виділили 2 млрд. рублів. Стіль­ки, на думку російського президента, коштує правда. Вірніше її відсутність.

Тим часом у Смілі і далі працює над об’єктивними статтями в „Вікіпедії” колишній громадянин Росії П. Шехтман. І почуває себе добре.

Коментарі закриті.