27 вересня, 2019

„Просвіта“ продовжує важливу працю в Україні

У Самборі члени „Просвіти“ принесли квіти до пам’ятника воїнам УПА.

Просвітяни України невтомно продовжують свою важливу працю в ділянці утвердження української мови як державної у щоденному житті. Вони присвячують багато уваги вихованню нового покоління, щоб воно знало свою історію, свої традиції і гордилося своєю спадщиною. Багато уваги присвячується виданню книжок, журналів та газет українською мовою та заохочується молодь брати участь у творчих фестивалях, дописувати до українських газет чи журналів та брати участь у відзначенні важних подій в історії України.

До Товариства Української Мови ім. Шевченка в США (ТУМ), яке співпрацює з обласними „Просвітами“ від 1990 року, надходить багато привітань та подяк за моральну і фінансову підтримку за всі ті роки. Вітання надійшли від Головної управи „Просвіти“ в Києві, якій ТУМ надає фінансову поміч від 1991 року і яка друкує часопис „Слово Просвіти“.

Просвітяни Луганщини, які хоч і переселені, але часто їздять на Луганщину та інформують про сучасний стан території в гарячій боротьбі за свої кордони. Вони також доставляють дуже потрібне друковане українське слово для воїнів України.

Полтавська „Просвіта“ в минулі роки організовувала успішні фестивалі для молоді усієї України „Мазепа-фест“. Ці популярні фестивалі несли красу української пісні і музики по всій Україні. Останні роки Полтавська „Просвіта“ започаткувала друк книжок у серії „Просвітницька  книгозбірня“ і вже випустила книги Івана Котляревського „Енеїда“‚ Софії Русової „Мемуари“ та Людмили Старицької-Черняхівської „Вибране“.

Херсонська „Просвіта“ влаштувала фестиваль „Відлуння душі“‚ на якому молодь мала можливість висловитися словом чи піснею і таким способом відроджувати національну культуру і духовність.

Просвітяни Хмельницької області читали власні вірші в об­лас­ній універсальній науковій бібліо­теці‚ а в минулому видавали ди­тячі книжки та брали активну участь у громадському житті.

Рівненська міська „Просвіта“ перевидає книги з історії, літератури і культури. Просвітяни організували для молоді виїзд на „Козацькі могили“, відвідини музею Пересопницького Євангелія, місць повстанських боїв. Старші школярі організували продаж саморобних виробів на поміч хворим дітям.

Просвітяни Самбірщини видали книжку пісень збірки Галини Кос  та організували дві танцювальні групи. У вересні почне працювати  при „Просвіті“ вокальна студія та фізико-астрономічна студія.

Харківська „Просвіта“ від початку свого існування видає і перевидає книжки з української історії та культури. Особливо важливим є журнал „Журавлик“‚ в якому друкуються твори школярів і студентів з різних частин України.

Діяльність ТУМ підтримують Фундація ім. Демусів, Фундація „Спадщина“ і Фундація „Самопоміч“ у Чикаґо.

 

Віра Боднарук,
голова Товариства Української Мови ім. Шевченка США‚ Чикаґо

Коментарі закриті.