16 лютого, 2018

Президент СКУ відвідав Італію‚ Туреччину‚ Бельгію та Люксембурґ 

Під час зустрічі в Римі (зліва): Евген Чолій, Верховний Архиєпископ Святослав та Папа Римський Франциск. (Фото: СКУ)

27-29 січня президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив офіційну візиту до Риму, Італія, і 27 січня в соборі св. Софії Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) взяв участь у церемонії вручення Верховним Архиєпископом УГКЦ Святославом відзнаки Блаженного священомученика Омеляна Ковча. Лавреатами цієї відзнаки стали письменниця Оксана Забужко, медик-доброволець Яна Зінкевич, яка винесла з поля бою 128 поранених, европейський дипломат Ян Томбінський за підтримку демократичних цінностей в Україні, американський історик Тімоті Снайдер за висвітлення української історії і німецький філантроп Бриґіта Вебер за понад 20-літню допомогу українським дітям та інвалідам. Е. Чолій привітав нагороджених та подякував за їхню підтримку України.

28 січня Е. Чолій вітав Папу Римського Франциска під час його відвідин собору св. Софії УГКЦ. Архиєпископ УГКЦ Святослав представив Святішому Отцю президента СКУ, який подякував папі за молитви за Україну та за гуманітарну допомогу українському народові, а також просив його відвідати Україну.

28 січня Е. Чолій зустрівся з сестрами-служебницями Генеральної ради Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Римі на чолі з Генеральною настоятелькою Софією Лебедович.

29 січня Президент СКУ мав зустрічі з префектом Конґреґації Східних Церков Кардиналом Леонардо Сандрі, секретарем Конґреґації Архиєпископом Кирилом Василем та директором Департаменту Східньої Европи Святого Престолу Вісвальдом Кульбокасом. Е. Чолій передав їм резолюцію річних загальних зборів СКУ, які закликають до визнання патріяршого статусу УГКЦ. Цього ж дня президент СКУ зустрівся з керівником Відділу з питань Росії, Східньої Европи, Кавказу і Центральної Азії Міністерства закордонних справ Італії Ґвідо де Санктісом. Президента СКУ супроводжувала Посол України у Ватикані Тетяна Іжевська.

Евген Чолій та Вселенський Патріярх Варфоломій І в Константинополі.

Евген Чолій та Вселенський Патріярх Варфоломій І в Константинополі.

30 січня у приміщенні Вселенського Патріярхату в Стамбулі, Туреччина, президент СКУ зустрівся з Вселенським Патріярхом Варфоломієм І, Архиєпископом Константинополя-Нового Риму. Президент передав резолюцію річних загальних зборів СКУ 2017 року, які продовжують закликати Вселенського Патріярха видати Томос про автокефалію Української Православної Церкви Київського Патріярхату. Е. Чолій також наголосив на небезпеці війни Російської Федерації як для України, так і для миру та стабільности в світі.

У зустрічі брали участь віце-президент Конференції Европейських Церков Митрополит з Франції Емануїл‚ Єпископ Едмонтону і Західної Єпархії Української Православної Церкви в Канаді Владика Іларіон‚ головний секретар Синоду Вселенського Патріярхату Архимандрит Йоахим Білліс‚ консул України в Стамбулі Максим Вдовиченко та директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук.

Президент СКУ також взяв участь у Літургії на честь Трьох святителів у Патріяршому Соборі св. Георгія, побував на прийнятті разом з Вселенським Патріярхом та Ієрархами Православної Церкви.

Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій (праворуч) виступає на конференції у Европейському парляменті.

Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій (праворуч) виступає на конференції у Европейському парляменті.

Е. Чолій здійснив візиту до Брюселя і 31 січня він виступив на конференції у Европейському парляменті з доповіддю „Чотири роки окупації. Шляхи підтримки Криму і кримських татар”. У своєму слові він наголосив на нелеґальній окупації Криму Російською Федерацією, а відтак на грубих порушеннях людських прав кримських татар і українців та посиленні мілітаризації Криму і її потенційних загрозах для світового співтовариства. Президент СКУ закликав бойкотувати ігри Чемпіонату світу з футболу в Російській Федерації. Питання, пов’язані з висновками Венеціянської комісії щодо Закону України „Про освіту“ Е. Чолій обговорив з Постійним представником Угорщини при Евросоюзі Варгелієм Олівером.

Евген Чолій під час зустрічі з українською громадою в Люксембурзі.

Евген Чолій під час зустрічі з українською громадою в Люксембурзі.

2 лютого Е. Чолій відвідав Люксембурґ, де мав зустріч з проводом та представниками Української громади в Люксембурзі „ЛУкраїнa” на чолі з Миколою Жаровим. Президент СКУ представив діяльність СКУ в найбільш пріоритетних напрямках, якими тепер є підтримка України в боротьбі з російською аґресією та просування її евроатлантичних і евроінтеґраційних процесів. Е. Чолій ознайомився з працею української громади. Президент СКУ також мав зустріч з Почесним консулом України у Люксембурзі Клодом Раду, з яким обговорив шляхи представлення українських справ перед владними структурами країни.

3 лютого Е. Чолій, на запрошення Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, виступив у Брюселі на реґіональній нараді послів України в Европі. Від імени СКУ слово мали також присутні на цьому заході заступник президента СКУ, голова Координаційного комітету підтримки України при СКУ і президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод та директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюселі Марина Ярошевич.

Коментарі закриті.