23 лютого, 2018

Поштова марка має відповідати вимогам часу

Впродовж трьох останніх років громадські організації 12 областей України, включаючи народних депутатів, буквально засипали „Укрпошту“ клопотаннями, наполяганнями, вимогами пошанувати марками держави Україна її вірних і достойних синів – повстанців таборів Норильська та Кінґіру. Але замість марок було випущено лише картинки про ці повстання на поштових конвертах. Натомість, до 80-річчя ще живого колишнього комуніста Леоніда Кравчука „Укрпошта“ випустила марку, конверт першого дня та провела її погашення спеціяльним штемпелем.

Київській підпільниці-комсомолці Тетяні Маркус, яка проводила диверсії за пляном НКВД і провокувала відплатні акції нацистів, „Укрпошта“ присвятила марку, конверт першого дня, провела її погашення спеціяльним штемпелем.

До 70-річчя рейду з’єднання генерала НКВД Сидора Ковпака в Карпати для боротьби з УПА „Укрпошта“ випустила конверт з виразною і красномовною картинкою‚ хоча 18 серпня 1944 року партизанська дивізія ім. С. Ковпака була передана у повному складі НКВД УРСР для використання її в операціях проти формувань УПА і ОУН.

За чотири роки кривавої війни з Росією „Укрпошта“ розповіла про неї у 2016 році лише одним аркушем „Народний герої України“ з дев’ятьма марками захисників Батьківщини.

25 березня 2017 року в Тернополі відбулось погашення спеціяльним штемпелем художнього конверта, присвяченого Єпископові Української Греко-Католицької Церкви Григорієві Хомишинові. Він народився не в Тернополі, а в селі Гадинківцях Гусятинського району, і погашення повинно проводитися на малій батьківщині особи, яка пошановується в такий спосіб. Катедральний собор Святого Воскресіння, зображений на конверті, знаходиться не в Тернополі, а в Івано-Франківську. Така особистість, як Єпископ Г. Хомишин, своїм подвижницьким життям заслужив у нащадків того, аби бути на марці України.

Редакційно-художня рада „Укрпошти“ не зважила на вісім клопотань про виготовлення та розміщення на одному з поштових відділень нашого міста постійного штемпеля з перевідною датою „Обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери“.

Пошта України має керуватися постановами Верховної Ради „Про декомунізацію в Україні“, „Про визнання Армії УНР, корпусу Січових Стрільців, ОУН, УПА формаціями, які виборювали незалежність Української Держави“. Водночас за роки незалежности в Україні не випущені марки до роковин акції „Вісла“, депортації українців з земель Закерзоння, на честь повсталих в’язнів-українців таборів Кінґіру і Норильська, голови Української Гельсінкської Групи Миколи Руденка та інших „шістдесятників“, УПА, командирів Армії УНР.

Івано-Франківськ

Коментарі закриті.