12 грудня, 2019

Висновки Паризької зустрічі в Нормандському форматі

Учасники зустрічі в Нормандському форматі 9 грудня в Парижі (зліва): Президент України Володимир Зеленський, Канцлер Федеративної Республіки Німеччина Анґела Меркель, Президент Французької Республіки Емануель Макрон, Президент Російської Федерації Володимир Путін. (Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Офіційне інтернет-представництво Президента України подало 10 грудня загальні узгоджені висновки Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року, а також коментарі Президента Володимира Зеленського з приводу зустрічі.

 

Президент Французької Республіки, канцлер Федеративної Республіки Німеччина, президент Російської Федерації та президент України зустрілися сьогодні в Парижі. Мінські домовленості (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року та Мінський комплекс заходів від 12 лютого 2015 року) продовжують слугувати основою роботи Нормандського формату, держави – члени якого віддані їхній повній імплементації. Вони наголошують на загальному прагненні до сталої й всеохопної архітектури довіри та безпеки у Европі, заснованій на принципах Організації Безпеки і Співробітництва в Европі (ОБСЕ), для якої вреґулювання конфлікту в Україні є одним із низки важливих кроків.

На цій основі вони вирішили таке:

  1. Невідкладні заходи зі стабілізації ситуації в зоні конфлікту:

Сторони віддані повній та всеохопній імплементації режиму припинення вогню, підкріпленого реалізацією всіх необхідних заходів з підтримки режиму припинення вогню до кінця 2019 року. Вони підтримають розробку та імплементацію оновленого пляну з розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи (ТКГ) про протимінну діяльність від 3 березня 2016 року. Вони підтримають домовленість у рамках ТЛГ щодо трьох додаткових ділянок розведення з метою розведення сил і засобів до кінця березня 2020 року. Вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом, до кінця року на основі принципу „всіх на всіх”, починаючи з „усіх встановлених на всіх встановлених”, при розумінні, що міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб.

Вони підтримають досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування, виходячи передусім з гуманітарних критеріїв.

Вони нагадують, що Спеціяльна моніторинґова місія ОБСЕ (СММ ОБСЕ) має бути спроможною використовувати усі можливості мандату (від 21 березня 2014 року) і мати безпечний і надійний доступ на всій території України з метою повного виконання свого мандата.

  1. Заходи з імплементації політичних положень Мінських угод:

Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату (Н4) і ТКГ щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей – як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі. Вони вважають за необхідне інкорпорувати „формулу Штайнмаєра” в українське законодавство згідно з версією, узгодженою Н4 та ТКГ. 3. Подальші кроки:

Вони просять своїх міністрів закордонних справ та політичних радників забезпечити виконання досягнутих домовленостей, і вони погодилися провести ще одну зустріч у цьому форматі впродовж чотирьох місяців стосовно політичних та безпекових умов, серед іншого – для організації місцевих виборів.

* * *

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі зі засобами масової інформації за результатами Нормандського саміту в Парижі зазначив, що під час зустрічі лідерів країн-учасниць Нормандського формату було погоджене повне припинення вогню на сході України, яке має розпочатися до кінця 2019 року. „Найперше – це невідкладні заходи щодо стабілізації безпекової ситуації на сході України. Це повне, всебічне та безстрокове припинення вогню на сході України, яке повинно розпочатися до кінця 2019 року”, – повідомив він.

Також президент наголосив, що було домовлено про розширення мандату СММ ОБСЕ з можливістю здійснення цілодобового спостереження. В. Зеленський підкреслив, що країни-учасниці Нормандського формату підтримують розробку та реалізацію оновленого пляну щодо розмінування територій. Крім того, на зустрічі було домовлено про обговорення у межах ТКГ у Мінську нових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі, що мають важливе гуманітарне значення для всіх українців.

Президент В. Зеленський окреслив низку принципів, якими Україна не поступиться на шляху до встановлення миру на сході країни: „Я хочу окреслити низку принципів, яких я ніколи не порушу як президент України, бо з цим ніколи не погодиться український народ. Перше – це неможливість федералізації. Україна – унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави”.

Другим пунктом, щодо якого Українська держава має стійку позицію, є неможливість вчиняти будь-який вплив на вектор її руху та розвитку. „Україна – незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку якої завжди обиратиме виключно народ України”, – наголосив президент.

Глава держави також укотре нагадав про територіяльну цілісність та непорушність українських кордонів: „Третє – неможливість компромісів з уреґулювання ситуації на сході України через поступки територією в межах міжнародно визнаних кордонів. Для кожного українця і Донбас, і Крим – це Україна”.

В. Зеленський також зазначив, що під час перемовин у Парижі від імені всього українського народу він зауважив, що українці мають заслужене право не вірити словам та обіцянкам і покладати надії лише на справжнє дотримання всіх домовленостей. „Маємо чітке розуміння, що лише конкретні дії будуть підтвердженням готовности всіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом”, – резюмував президент.

Під час зустрічі сторони домовилися про сприяння звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом „всіх на всіх”, повідомив В. Зеленський. Було погоджено необхідність верифікувати повні списки та надати повний і безумовний доступ представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб.

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Зеленський зазначив, що успіхом є те, що на перемовинах у Парижі вдалось погодити конкретні терміни звільнення утримуваних осіб.

„Для мене найголовніше – це людське життя, я завжди так казав. Для мене найголовніша перемога – я з цим їхав – ми домовилися про обмін „всіх на всіх”. Він записаний у Мінських домовленостях, але зараз домовилися про терміни. Я вірю в те, що цього буде дотримано, – підкреслив президент України. – Дуже хочеться, щоб наші громадяни повернулися додому й на новорічні свята були з близькими. Завжди розмова про обмін полонених відбувалася в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи й не завжди це виконувалося. Мені здається, що зараз, коли це питання піднялося на вищий рівень, воно дуже швидко з обох боків вирішиться – до кінця року”.

В. Зеленський зазначив, що під час зустрічі з президентом Російської Федерації було обговорено можливість звільнення людей, яких утримують не лише на Донбасі, а й у Криму та на території Росії.

Президент В. Зеленський повідомив, що на переговорах він порушував питання необхідності відновлення Україною повної контролі над державним кордоном на сході, і до нього повернуться на наступній зустрічі у Нормандському форматі. „У нас з президентом Російської Федерації абсолютно різний погляд щодо передачі кордону і щодо того, коли це можливо”, – повідомив В. Зеленський. Російська сторона наполягає на тому, що, згідно з Мінськими домовленостями, які були підписані попереднім президентом України, передача кордону під контролю України має відбутися після виборів.

„Сьогодні я наполягав на необхідності відновлення Україною повної контролі над державним кордоном. Впевнений, ми повернемося до вирішення цього питання на наступній зустрічі в Нормандському форматі через чотири місяці”, – сказав В. Зеленський. Також він зазначив, що під час зустрічі наголошував на необхідності виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки та роззброєнні незаконних військових формувань в окремих районах Донецької та Луганської областей. Проведення місцевих виборів можливе виключно відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЕ на основі Копенгаґенських критеріїв.

Питання проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях Донбасу продовжать обговорювати на рівні Тристоронньої контактної групи у Мінську. „Я думаю, що через чотири місяці на зустрічі будуть якісь варіянти”, – зазначив він.

Глава держави також подякував усім лідерам країн-учасниць Нормандського формату за перемовини.

Президент Франції Емануель Макрон привітав політичну мужність і рішучість В. Зеленського, які він проявив як президент України. „Це допомогло відновити довіру на взаємних засадах. Ми також змогли на найвищому рівні підкреслити, що намагаємося досягти справедливого та стійкого миру, покласти край конфлікту, який не є замороженим і в результаті якого вже загинуло 13 тис. осіб”, – сказав Е. Макрон. Він наголосив на важливості досягнення стабільности на Европейському континенті та побудови нової архітектури довіри й безпеки через вреґулювання конфлікту на сході України в рамках Мінських домовленостей.

Коментарі закриті.