19 березня, 2020

Показ фільму „Тарас. Повернення“ – небуденна подія

Олександр Денисенко (в середньому ряді, другий справа) з учнями Школи українознавства „Нова хвилька“ у Брукліні. (Фото: Мирослава Роздольська)

НЮ-ЙОРК. – Художній фільм кіно­режисера Олександра Денисенка „Тарас. Повернення“, який було представлено на громадських пока­зах у Ню-Йорку, Стемфорді, Конек­тикат‚ та у Ірвінґтоні і Перт-Амбой, Ню-Джерзі‚ викликав велике заці­кав­лення українців. 16-26 лютого відбулося сім переглядів кінофільму з участю кінорежисера-акторки сценарію О. Денисенка та акторки Анни Топчій.

Творчу групу запросив до США Український Інститут Америки (Ню-Йорк), де і відбулися два перші сеанси фільму 16 лютого. Дискусії про фільм після перегляду уривків відбулися також у Науковому Това­ристві ім. Шевченка в Ню-Йорку. Кінофільм мали можливість оглянути учні старших кляс, батьки та вчителі Школи україно­знавства „Нова хвилька” у Брукліні, Ню-Йорк, парафіяни церкви Успіння Пресвятої Богородиці, Перт-Амбой, Ню-Джерзі, українці штату Конек­тикат – у Колеґії-семінарії св. Василія Великого у Стемфорді та молодь у кінозалі Організації Оборони Чотирьох Свобід України в Ню-Йорку.

Отець Іван Турик дякує кінорежисерові Олександрові Дени­сен­кові та акторці – виконавці головної жіночої ролі Анні Топчій.

Фільм викликав зацікавлення, най­перше, тим, що перед глядачем постає Тарас Шевченко у незнаному раніше образі. Не той у шапці-бурці, монументальний, бунтар у поезії і стражденний у житті, який впи­су­вався в ідеологію навіть радян­ських часів, а живий енерґійний, інтеліґ­ентний чоловік. Він бореться, він страждає, але у цій боротьбі він – переможець.

І це ще один стереотип, який ламає кінорежисер – самe ідеологічний підтекст. Адже більшість українських фільмів про визначних українців закінчуються тим, як їх вбивають. О. Денисенко каже, що пора змінювати цю ментальність „бідних нещасних українців“, яких нищать протягом століть. Адже ми маємо своїх героїв і треба робити, як роблять американці у своїй кіноматографії, а саме фор­мувати свідомість українця сильного‚ перемагаючого. Його Т. Шевченко навіть серед муштри у царській армії – вільний. Його сила духу незламна навіть у неволі. На тлі захоплюючих краєвидів серед казахських степів його душа літає. Зйомки просто заво­рожують. Кінорежисерові та акторам вдалося надзвичайно глибоко відтворити образ простої і водночас сильної особистости, яку не можна закувати у кайдани, застрашити торту­рами. Картина дуже яскраво відображає варвар­ство російських окупантів, які приносили і продов­жують нести жорстокість, нещастя на землі, які завойовують.

У Стемфорді обговорюють фільм (злі­ва) о. Василь Гринків, о. Іван Мазурик та кіно­режисер Олександр Денисенко.

В основу драматургії фільму „Тарас. Повернен­ня“ взято зовсім короткий відтинок часу – всього три місяці з життя поета. Т. Шевченко дізнається від своїх друзів з Петербурґу, що Олександр ІІ помилував його і цар­ським указом його звільнено із заслання, яке він відбуває на пів­ост­рові Манґистау, в Новопетровській фортеці на Каспії. Але його не поспішають відпускати і не тільки тому, що сам указ іще не дійшов до цього краю світу в казахських степах, окупованих Росією, а тому, що охранка має інший негласний указ: знищити його фізично‚ допоки той життєво важ­ливий документ для Батька, як його називали тут солда­ти, дійде.

Це життя на межі зі смертю психо­логічно тримає глядача у напрузі співпереживання. Драма­тургічні колізії вибудовані настільки тонко, що ми‚ перетинаючи час і простір‚ опиняємось там, де наш герой, тут і тепер живемо разом з ним.

Фільм „Тарас. Повернення“ – глибо­ко психоло­гічний‚ реалістичний і при цьому оптимістичний. Це великі досягнення і несподівані режисерські знахідки автора сценарію та кіноре­жисера О. Денисенка, а також тала­новита гра акторів.

„Флешмоб“ у Перт-Амбой‚ Ню-Джерзі.

Як розповів О. Денисенко, тема Т. Шев­ченка для нього близька з ран­нього дитинства. Його батько, відо­мий кінорежисер Володимир Дени­сенко, який створив знаковий фільм про Т. Шевченка „Сон“, із шести років брав сина на знімальні площадки. Мати Наталія Науменко грала у фільмі „Сон“ голов­ну жіночу ролю. Його брат Тарас не раз відтворював на сцені чи у фільмах Т. Шевченка. Та і сам О. Денисенко зіграв не одну ролю у багатьох фільмах і на сценах. Він – чудовий актор, літератор, сценарист, кінорежисер. Його знання Шевченкіяни безмежні, тому таким цікавим було спілкування з ним після перегляду фільму.

Глядачі довго не відпускали його зі сцени, розпитували про фільмування в казах­ських степах, цікавились, які доку­менти лягли в основу фільму, ділились враженнями та обурю­вались політикою України у сфері культури, бо важко зрозуміти, чому такий високохудожній фільм про нашого національного генія Т. Шев­ченка уже третій рік не виходить в прокат в Україні. Кожен перегляд та обговорення закінчувалися „флеш­мобом“ на підтримку фільму.

„Флешмоб“ на підтримку фільму „Тарас. Повернення“ у Стемфорді, Конек­тикат, після перегляду кінострічки.

Коментарі закриті.