19 березня, 2020

Читайте і передавайте іншим

Обкладинка Альманаху Українського Народного Союзу на 2020 рік.

З огляду на виняткову важливість думки‚ ще раз звернемо увагу шановного союзового читацького загалу на перше речення з супровідного листа до Альманаху Українського Народного Союзу на 2020 рік:

„Наша національна доля спонукає кожного свідомого українця‚ кожну свідому українку цікавитися – й то не знічев’я‚ не припадково‚ а пильно і постійно – історією нашого народу‚ історією його безперервної боротьби за свободу“.

Історична тема завжди займала чільне місце в популярних союзових річниках‚ і завдання  таких редакторських зусиль зрозуміле: дедалі більше поглиблювати й дедалі більше увиразнювати нашу національну пам’ять‚ не минати‚ як заповідав Батько-Тарас‚ „ані титли‚ ніже тії коми“ з того‚ що перестраждав наш народ і що давало йому вижити серед неймовірни лих та бід.

Безперервна боротьба за свободу – це не перебільшення. Мав‚ знаємо‚  перерви тільки збройний опір‚ котрий‚ за всієї його героїчности‚ не досягав мети‚ бо сили були нерівні: московській імперії ніколи не бракувало війська для загарбання чужих земель‚ ніколи не меншало тюрем і концтаборів для синів і доньок української свободи.

Але не тільки це. Проти України уже сторіччя поспіль невпинно діє московська метода  оббріхування нашої історії‚ починаючи від безсоромного привласнення славного минулого Великого Київського князівства. Довгу добу бездержавности нашої нації ворог використав для мовно-культурного‚ духовного‚ релігійного знесилення українського етносу‚ розраховуючи унеможливити зформування національної свідомости нашого народу.

Вони ще й нині на це сподіваються. Згадаймо‚ як за Віктора Януковича українських патріотів таврували „фашистами“ і „посібниками нацистів“. Це чинилося так нахабно‚ що вже й зовнішній світ не міг стерпіти такої наруги. „Українців починають підозрювати у „фашизмі”, щойно вони відхиляються від ортодоксальної великовітчизняновоєнної риторики, і змушують не забувати про комуністичні злочини, пам’ять про які, безперечно, має бути частиною світової свідомости“‚ – писав у 2013 році французький професор Філіпп де Лара.

Коли ж вульґарні антиукраїнські‚ антиісторичні вигадки не дали бажаного для Москви результату‚ то нині кремлівське чудовисько вдається до ще дурнішого способу: мовляв ніякої окремої української історії нема‚ бо нема окремого українського народу.

На жаль і на ганьбу‚ цьому параноїкові активно сприяє „п’ята колона“‚ що тепер‚ за Володимира Зеленського‚ знову розпаношується в Україні. Буквально цими днями Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов колишнього Януковичевого помічника Андрія Портнова‚ скасуваши рішення столичної міської ради про відзначення ювілеїв видатних командирів Української Повстанської Армії та діячів  ОУН – зокрема  полковників УПА Василя Сидора і Василя Галаси‚ голови Проводу ОУН Андрія Мельника‚ письменнника Уласа Самчука та інших самовідданих українців.

Боротьба за свободу незалежність української нації триває. Нездоланною зброєю у цій боротьбі було і залишається слово правди. Проти ціє зброї врешті-решт ніхто не має ради. І нема потреби пояснювати‚ чому майже всі тексти Альмана­ху 2020 можуть послужити доброю історичною лектурою у протистоянні української правди з московською оманою.

Найуважнішого прочитання варті присвячена Варшавському договорові 1920 року праця незабутнього редактора нашої „Свободи“ Івана Кед­рина-Рудницького „Рефлексії про здвиг і прогру“‚ есей Євгена Маланюка „Схід і Захід“‚ стаття професора Леоніда Залізняка „Украї­на і Росія: війна цивілізацій“‚ матеріял до 100-річчя українського Січового Стрілецького руху‚ до 100-річ­чя Української Війсь­кової Організації‚ до 100-річчя Закарпат­сь­кого товариства „Просвіта“‚ до 90-річчя „Харківсь­ко­го процесу“‚ до 70-річчя від дня героїчної смерти Головного Командира УПА Романа Шухевича.

Всі матеріяли Альманаху–2020 тут‚ за браком місця‚ не називаємо‚ одначе закликаємо не лише читати їх‚ але й передавати іншим людям‚ зокрема в Україну‚ де так важлива історична правда й історична пам’ять‚ бо Москва сьогодні кидає всю свою пропаґандистську потугу на маніпулювання людською свідомістю і спотворення реальної картини світу.

Передплатники „Свободи” вже одержали цей 105-ий річник Альманаху УНСоюзу. Додаткові замовлення, разом із чеком на суму 20 дол., можна вислати на адресу: Svoboda, 2200 Route 10, P.O. Box 280, Parsippany, NJ 07054. Чеки слід виписувати на “UNA Publications.”

Редакція „Свободи“
[email protected]

Коментарі закриті.