1 листопада, 2018

Показали твори Василя Перевальського

Василь Перевальський. Пам‘ятний знак жертвам Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років.

КИЇВ. – Персональна виставка, присвячена 80-річчю  народного художника України Василя Перевальського тривала з 13 червня по 15 липня в Музеї книги і друкарства. Учень та продовжувач  справи великих майстрів образотворчого мистецтва Василя Касіяна, Михайла Дерегуса, Олександра Данченка, Георгія Якутовича В. Перевальський створив свій власний стиль у графіці, який легко впізнається, милує око і цілком ориґінально вписався у самобутність української культури.

Академік Національної академії мистецтв України, завідувач катедри графічного мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, професор В. Перевальський став автором Пам‘ятного знаку жертвам Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років, що встановлений біля Михайлівського Золотоверхого собору у Києві‚ а його копія є у Торонто. 

Художник відомий і у техніці олійного живопису, та все ж найбільше слави йому принесли численні серії графічних робіт до  творів українських клясиків та на фолкльорні теми.

В. Перевальський народився у селі Бубнів, яке в середині ХХ ст. спіткала доля багатьох знищених сіл-пам’яток Подніпров’я. Навчався у Художньо-ремісничому училищі, закінчив Республіканську школу ім. Тараса Шевченка, Київський державний художній інститут, Творчі майстерні Академії мистецтв СРСР.  З 1963 року працює над  ілюструванням у  видавництві „Мистецтво” книжок Т. Шевченка, Лесі Українки, Павла Тичини, Івана Драча та багатьох інших. 

Коментарі закриті.