5 грудня, 2019

Повернення із забуття

СОМЕРСЕТ‚ Ню-Джерзі. – 17 лис­то­пада Український Історично-Освітній Центр і Музей ім. Патріярха Мстислава відкрили у ґалерії Бібліотеки Консисторії Української Православної Церкви США виставку „Візуальна музика“, на якій представлено життя і творчість талановитого українського художника Юхима Михайліва (1885-1935), жертви комуністичного режиму в СРСР.

Юхим Михайлів

На відкритті промовляли директорка Українського Історично-Освітнього Центру Наталя Гончаренко, працівник музею Михайло Андрець, мистецтвознавець Юрій Міщенко. Відвідувачам були запропоновані книги „Юхим Михайлів. Його життя і творчість“, а також нове видання УПЦ США – ілюстрований довідник „Цвинтар Церкви-пам’ятника св. Андрія Первозваного у Савт Бавнд Бруку, Ню-Джерзі“.

Ю. Михайлів народився на Херсонщині,  в селі Олешки. Закінчив у Москві Строганівське художньо-промислове училище, а потім Московське училище живопису, скульптури та архітектури, де навчався в майстерні видатних майстрів Валентина Сєрова та Сергія Коровіна. Жив у Москві.

Восени 1917 року переїхав до Києва, брав  активну участь у художньому житті міста. Від 1920 року — член мистецької ради Київської художньої академії, викладав в Київському вищому інституті народної освіти ім. Михайла Драгоманова (тепер  університет). 1921 року очолив Комітет пам’яті Миколи Леонтовича, до якого також входили Гнат Хоткевич, Лесь Курбас, Борис Лятошинський та інші видатні діячі.

„Бронзовий вік“ (1935).

1934 року заарештований за звинуваченням у підготовці збройного повстання і засланий до Котласу‚ на півночі Росії. Там художник оселився в робітничій родині, влаштувався на роботу декоратором у клюб, продовжував малювати, писав вірші, мріяв про повернення до рідних, однак підірване здоров’я далося взнаки і 1935 року його життя обірвалося.

„Портрет дружини“ (1915).

Мистець не написав жодної картини, яка б славила радянську дійсність. Більшість його картин вдалося зберегти дружині художника Ганнi, яка в роки Другої світової війни залишила Київ у 1943 році й разом з дочкою вручну несла картини до Житомира‚ потім біженки дісталися Львова‚ перебували у таборах переміщених осіб в Німеччині і 1949 року переїхали до США.

У 1988 році в США зусиллями дочки художника Тетяни та її чоловіка Юрія Чапленків було видано монографію „Юхим Михайлів. Його життя і творчість“. 2004 року в Києві вийшла друком монографія Юрія П’ядика „Юхим Михайлів. Життя і творчість“.

Для виставки М. Андрець і Ю. Міщенко видали книжечку з описом життя і творчости мистця. У ньому зазначені спонзори виставки Віра Дзядик‚ Михайло і Дарія Комічаки‚ Алла і Ярослав Лешки‚ Христина і Володимир Сизоненки‚ Томас і Галина Свічковські‚ Таня Чайковська‚ Валентина Глух‚ Микола Котів‚ Ярослава Данищук‚ Володимир Ковалівський.

Виставка діятиме до 1 травня 2020 року.

Коментарі закриті.