31 січня, 2019

Патріярха Філарета вітали з 90-літтям

Виступає Національний заслужений академічний український народний хор України ім. Григорія Верьовки. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 23 січня Почесний Патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначав своє 90-ліття. З цієї нагоди у Катедральному соборі св. Володимира було відслужено Літургію, яку очолив Патріярх Філарет у співслуженні собору архиєреїв, які прибули до столиці привітати Патріярха з днем народження‚ та численного духовенства. Були викладачі Київської православної богословської академії, а разом з Патріяршим та кліросним хорами собору співав також і хор академії під керівництвом диякона Юрія Мигаля.

Були присутні представники державної влади та громадськості з різних реґіонів України, добровольці і захисники України та інтеліґенція. Зі словом проповіді звернувся Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Урочистості завершилися козацьким многоліттям на честь Патріярха.

Після Богослужіння єпископат, священослужителі та парафіяни мали змогу особисто привітати ювіляра з днем народження.

Цього ж дня в Національному палаці мистецтв „Україна” відбулася урочиста академія з нагоди 90-ліття Патріярха Київського і всієї Руси-України Філарета. У залі було багато відомих гостей: політиків, діячів культури. Привітати його прибули Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман, дружина Президента України Марина Порошенко, єпископат Єдиної Помісної Української Православної Церкви, численне духовенство та миряни, члени уряду, народні депутати, очільники та представники Церков і релігійних організацій, голови обласних, районних та міських державних адміністрацій, представники наукової та творчої інтеліґенції, воїни Збройних Сил і Національної ґвардії, політичні та громадські діячі з усієї України.

Виступають Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. Павла Вірського та Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України. (Фото: Георгій Лук’янчук)

За чотири години урочистостей 4‚000 гостей палацу десятки разів піднімалися зі своїх місць, аби виголосити „Многая літа“ ювілярові. Дійство розпочалося зі співу молитви „З нами Бог” у виконанні зведеного хору капелі „Думка”, хору ім. Григорія Верьовки та ансамблю Збройних Сил України. Ведучий‚ народний артист України Петро Мага зачитав привітання Патріярхові від Міністра оборони України Степана Полторака, після чого військовий ансамбль виконав марш українського війська „Зродились ми великої години”.

Патріярха Філарета у своєму відеозверненні привітав Президент України Петро Порошенко, який у цей час перебував із важливою візитою за межами України у Давосі. Президент високо оцінив архипастирське служіння Патріярха, висловив глибоку вдячність йому за молитви, жертовне служіння Богу і українському народові. Президент підкреслив, що ім’я Філарета увійде в історію поряд з іменами Петра Могили, Василя Липківського, Іларіона Огієнка, Андрея Шептицького, Йосипа Сліпого. Китицю білих троянд Патріярхові подарувала М. Порошенко. „Дякую вам за вашу самопожертву, за ваш життєвий шлях і за вашу безмежну любов до Бога і до України“, – сказала вона.

Почесного Патріярха Філарета вітали Митрополит Епіфаній‚ Голова Верховної Ради А. Парубій, Прем’єр-міністер В. Гройсман, Леонід Кравчук‚ Віктор Ющенко‚ Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Патріярх Святослав‚ провідники Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв.

Патріярх Філарет звернувся до присутніх з промовою, в якій окреслив шлях свого чернечого і архиєрейського служіння, ті труднощі, з якими довелося стикатися Церкві у радянські часи, а також виклики, які постали перед нею в новітній період державної незалежности України. Промова його тривала близько години та неодноразово переривалася оплесками. На великому екрані був показаний новий фільм про життєвий шлях і церковне служіння Патріярха Філарета.

У другій частині урочистої академії відбувся концерт, в якому взяли участь Національна заслужена академічна капела України „Думка“, Національний заслужений академічний український народний хор України ім. Г. Верьовки, Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. Павла Вірського, Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України, Київський ансамбль ударних інструментів „Ars Nova”, Академічний ансамбль пісні і танцю Державної прикордонної служби України, народна артистка України Оксана Білозір, Герої України Василь Зінкевич та Анатолій Паламаренко, народний артист України Тарас Петриненко. Свій вірш, присвячений Патріярхові Філаретові, прочитав П. Мага.

У Великому бенкетному залі палацу „Україна” з Патріярхом Філаретом Перший Віце-прем’єр з гуманітарних питань Вячеслав Кириленко та відома громадська діячка і популярна співачка Анжеліка Рудницька. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Завершилася концертна програма співом „Многоліття“ зведеним колективом всіх виконавців. Всі присутні разом з виконавцями піднесено співали „Многая літа“.

Після академії та концерту у Великому бенкетному залі Національного палацу мистецтв „Україна” відбулося святкове прийняття, на якому були присутні духовенство, державні та громадські діячі, представники наукової й творчої інтеліґенції, дипломатичного корпусу.

Коментарі закриті.