12 січня, 2018

Пам’ятну монету присвятили СКУ

Тамара Лошманова представляє нову монету. (Фото: СКУ)

КИЇВ. – 26 грудня 2017 року Національний банк України ввів у обіг пам’ятну монету номіналом 5 грн., присвячену 50-літтю Світового Конґресу Українців (СКУ), яку банк офіційно презентував у Музеї грошей 28 грудня.

Під час презентації цієї монети начальник відділу нумізматичної продукції та маркетинґу Департаменту грошового обігу НБУ Тамара Лошманова заявила: „Високою метою діяльности Світового Конґресу Українців є поширення на плянеті принципів демократії, захист прав людини, підтримка незалежности, територіяльної цілісності, національної ідентичности та економічного розвитку України – духовної Батьківщини українців, які проживають за її межами. Тож Національний банк вшанував діяльність Світового Конґресу Українців, відкарбувавши пам’ятну монету на честь його півстолітнього ювілеюˮ.

На аверсі монети, на фоні стилізованого зображення Землі, розміщено стилізоване під вишивку дерево життя, а на реверсі, на дзеркальному тлі,  стилізоване зображення снопа з перевеслом, що символізує об’єднуючу та гуртуючу діяльність СКУ. Авторами монети є Володимир Таран, Олександер і Сергій Харуки, а також Віталій Андріянов, який зробив її програмне моделювання.

Монета на честь 50-ліття Світового Конґресу Українців.

Монета на честь 50-ліття Світового Конґресу Українців.

Під час презентації директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук від імени СКУ подякував НБУ, а зокрема виконуючому обов’язки його голови Якову Смолієві та авторам монети за їхній внесок у випуск ювілейної монети, а також відзначив ролю голови Контрольної комісії СКУ Александра Непреля як відповідальної особи за це питання. Заступник Директора представництва СКУ в Україні Володимир Кістяник також був присутній на цьому заході.

СКУ викупив 2,000 монет для подальшого розповсюдження серед українських громад у світі.

Коментарі закриті.