12 січня, 2018

Ноздровська загинула у боротьбі з корупцією

Похорон правозахисниці Ірини Ноздровської у селі Демидів Київської області. (Фото: „Укрінформ“)

У селі Демидів Київської області 9 січня поховали правозахисницю Ірину Ноздровську. Жінка зникла 28 грудня 2017 року, а 1 січня її тіло з колото-різаними ранами знайшли у річці в рідному селі. Попрощатися з правозахисницею прийшло близько 100 людей. І. Ноздровській було 38 років. У неї залишилися батьки і донька Анастасія.

І. Ноздровська раніше займалася справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку в селі Демидів 30 вересня 2015 року збив племінник на той момент голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський. У день похорону І. Ноздровської суд заарештував підозрюваного у вбивстві Юрія Россошанського на 60 днів без права застави. Це батько Д. Россошанського, який насмерть збив С. Сапатинську.

Упродовж останніх років І. Ноздровська боролася за справедливе розслідування загибелі сестри і отримувала погрози.

Перший заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін повідомив‚ що про ніяке відверте зізнання підозрюваного мова не йде. Він не розкаюється у скоєному й не збирається каятися. Винятково завдяки зібраному масивові речових доказів встановили підозрюваного.

У Міністерстві внутрішніх справ України член колегії, народний депутат Антон Геращенко повідомляв, що затриманий зізнався у вбивстві І. Ноздровської. Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що 9 січня будуть оприлюднені деталі щодо затримання підозрюваного у вбивстві І. Ноздровської. Він закликав уникати домислів, і зауважив, що докази є більш ніж вагомими.

Розслідування вбивства правозахисниці І. Ноздровської сприймається як „показова справа“ у процесі боротьби з корупцією, розпочатого українською владою, пише у газеті „The New York Times“ Ендрю Е. Крамер. Видання присвячує статтю гучній справі та зазначає, що боротьба за справедливість, яку вела І. Ноздровська, стала „символом боротьби з корупцією, що глибоко вкоренилася в Україні“.

„Вбивство сталося у надзвичайно важливий момент, саме тоді, коли Україна вагається, який шлях обрати: довгоочікувані зміни в уряді у відповідності до західних демократичних цінностей, чи повернення до радянського стилю ведення політики“, – пише газета. –

Наслідки цього внутрішнього протистояння можуть вийти далеко за межі України, особливо з огляду на те, що країна перетворилася на „винагороду у боротьбі між Росією та Заходом“.

 

Коментарі закриті.