15 лютого, 2019

Пам’ятник Василю Нагірному постав у його селі

Відкриття пам’ятника видатному архітекторові та громадському діячеві Василю Нагірному.

ГІРНЕ‚ Львівська область. – 30 грудня 2018 року в селі Гірне було відкрито пам’ятник видатному архітекторові та громадському діячеві Василю Нагірному (1848-1921). В. Нагірний спроєктував понад 200 церков, розсіяних по всій західній Україні, був одним із зачинателів кооперативного руху та Січового Стрілецтва, створив чи долучився до створення кільканадцяти українських підприємств і товариств. 

Багатолітній, нині вже покійний директор Львівської картинної ґалерії Борис Возницький в кінці 1980-их років врятував архів родини Нагірних від знищення. У процесі опрацювання архіву, виявляючи та відкриваючи для себе непересічність усіх членів роду Нагірних (самого В. Нагірного, його синів Євгена – видатного архітектора та педагога, Євстахія – продовжувача батькової справи у галузі кооперативного руху, доньки Софії – математика та педагога, зятя – проф. Василя Лева‚ видатного вченого мовознавця та педагога), дедалі більш очевидним ставала необхідність повернення цих імен із забуття. 

Були налагоджені контакти з львівською гілкою – родиною Гарматіїв, та з родиною Левів, котра мешкала в США і завдяки співпраці з ними в музеї відбулось декілька виставок, було написано кільканадцять статтей, в тому числі в енциклопедичні видання, видано збірник та альбоми, присвячені творчій спадщині В. та Є. Нагірних. 

Одним із перших дослідників творчої спадщини В. Нагірного є відомий науковець, історик Василь Слободян. Разом з ним та правнучкою В. Нагірного – Христиною Лев вдалось здійснити декілька спільних проєктів, одним з яких стало видання альбомів „100 церков Нагірних”. Презентації відбулись у Львові, Перемишлі, Ню-Йорку і скрізь викликали велику зацікавленність.

У селі Гірному. на батьківщині В. Нагірного, у рік 170-річчя від дня народження‚ урочисто відкрили пам’ятник на тому місці, де стояла колись батьківська хата Нагірного. На його відкриття в центрі села зібралось чимало людей, більшість з них прийшла разом з о. Григорієм Шептицьким, з хоругвами та співом‚ одразу після Богослуження у сільській церкві. 

Пам’ятник виконав відомий український скульптор Володимир Ропецький. Допомогли у його створенні Ярослав Білан, Богдан Сидорак, Омелян Заревич, Роман Яцківський, Василь Дума, Юлія Курилишин, родина Левів (з США), о. Г. Шептицький, а також Стрийська районна рада, Благодійний фонд „Рідня” та фонд Нагірних, Кредитна спілка „Вигода” та інші.

Коментарі закриті.